Cheddar sajt

Cheddar sajt

Leírás

Cheddar – receptek, leírás, tippek

A cheddar sajt egy olyan klasszikus, ínycsiklandó alapanyag, amelyet a sajtok világának egyik legismertebb képviselőjeként tartunk számon. Jellegzetes erőteljes, éles ízével és kemény, tömör textúrájával könnyen felismerhető, és világszerte a legkülönbözőbb fogásokban megtalálható. A cheddar különleges karakterét a hosszú érlelési folyamat adja, mely során gazdag, karakteres ízvilágot nyer. Az angol eredetű sajt nemcsak a klasszikus brit konyha remekeiben, hanem a nemzetközi éttermek étlapjain is gyakran szerepel, különösen szendvicsekben, salátákban és különböző meleg étkezéseken.

A cheddar sajt története egészen a XVI. századig nyúlik vissza, amikor is az angliai Cheddar település környékén kezdtek el készíteni. Az idő múlásával nemcsak az angol konyhában, hanem az egész világon népszerűvé vált. Ma már számos különböző érlelési fokozattal találkozhatunk a piacon, a fiatal, enyhébb ízű cheddartól a hosszabb érlelésű, markánsabb változatokig.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a cheddar sajt?

A cheddar sajt egy kemény, tehát jól szeletelhető és reszelhető sajt, amely eredetileg tehéntejből készül. A sajtok közül a cheddar az egyik legismertebb, és nagyon változatos formában kapható. A legfiatalabb cheddarok enyhébb, lágyabb ízűek, míg az érleltebb változatok karakteresebbek és intenzívebbek. Az érlelési időtől függően a cheddar textúrája is változhat: minél hosszabb ideig érlelik, annál tömörebb és szárazabb lesz.

Hogyan vásároljuk?

A cheddar sajt számos változata kapható a boltban, az enyhébb, friss sajtoktól kezdve a hosszú ideig érlelt, erősebb ízű változatokig. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy az érlelt cheddarnál a szín és a textúra is sötétebbé válik, mivel a sajt a hosszú érlelési folyamat során több aromát fejleszt ki. Érdemes friss, magas minőségű cheddart keresni, mivel az íze és az állaga is jobban tükrözi az eredeti sajt hagyományait. A boltokban, hűtött formában találkozhatunk a cheddarral, de a speciális sajtboltokban esetleg különlegességekre is bukkanhatunk.

Mire jó az áfonya?

A cheddar sajt igazi sokoldalú alapanyag, és nemcsak szendvicsekben és szószokban, hanem számos meleg ételben is kitűnően alkalmazható. A cheddar tökéletes választás hamburgerekhez, mivel a kemény sajt szépen olvad és intenzív ízt ad a húsnak. Emellett a sajtos makaróni, a rántott ételek, a pizzák és különböző meleg saláták elmaradhatatlan hozzávalója. A cheddar sajt nagyszerűen passzol a fűszeres fogásokhoz is, például chili con carne-hoz, vagy egy jóféle quesadillához. A sajt éles íze és tejszínes állaga csodálatosan kiegyensúlyozza a különböző zöldségeket, fűszereket, vagy akár a friss gyümölcsöket is.

A cheddar sajt tápértéke és egészségügyi hatásai:


A cheddar sajt tápláló és gazdag fehérjében, kalciumban, valamint B-vitaminokban, különösen B12-ben. Ugyanakkor zsírtartalma is jelentős, így a cheddar kalóriadús sajt, amit érdemes mértékkel fogyasztani, különösen, ha figyelsz a kalóriabeviteledre. 100 gramm cheddar körülbelül 400 kcal-t tartalmaz, így könnyen túlléphetjük a napi szükségletet, ha nem figyelünk. Azonban, mivel a sajt gazdag tápanyagokban, egy kis mennyiség is képes biztosítani a napi kalciumszükséglet egy részét.

Mi készülhet cheddar sajtból?

A cheddar sajt a legkülönbözőbb étkezésekben és receptekben megjelenhet, legyen szó egyszerű napi étkezésekről vagy különleges, vendégváró falatokról. Egy klasszikus cheddaros szendvics, fokhagymás vajjal pirított kenyéren, egyszerű, de nagyszerű választás. A cheddar salátákhoz is jól illik, különösen, ha egy kis olívaolajjal, sült zöldségekkel és friss fűszerekkel kevered. A meleg ételek között kiemelkednek a cheddaros burgonya- és makaróniételek, a sajtlevesek, valamint a töltött bundáskenyér is. A cheddar tökéletes társ a grilles ételekhez, például a grillcsirkéhez, retró szendvicsekhez vagy akár a sajttálakhoz, de a mexikói stílusú tálakba is remek, sőt a cheddar szósz mártogatósként is igazán finom partikrém.

A cheddar különleges aromája és sokoldalú felhasználhatósága miatt remek választás mindennapi étkezésekhez és különleges alkalmakra egyaránt. Kísérletezz bátran, és használd ezt az ínycsiklandó sajtot kedvenc fogásaidban!

Még több cheddar sajtos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben, légmentesen záródó dobozban.

100g Cheddar sajt

fehérjetartalom

22.87 g

zsírtartalom

99029.2 g

szénhidráttartalom

3.37 g

víztartalom

36.75 g

gramm cheddar sajt?

Top ásványi anyagok

Kalcium

710 mg

Nátrium

653 mg

Foszfor

455 mg

Magnézium

27 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.066 g

Kolin

16.5 mg

E vitamin

0.71 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.428 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

22.87 g

Zsír

telített zsírsav

18.867 g

egyszeresen telített zsírsav

9.391 g

többszörösen telített zsírsav

0.942 g

koleszterin

99 g

ásványi anyagok

Kalcium

710 mg

Vas

0.14 mg

Magnézium

27 mg

Foszfor

455 mg

Nátrium

653 mg

Cink

3.64 mg

Réz

0.03 mg

Mangán

0.027 mg

Szelén

28.5 µg

szénhidrát

cukor

0.48 g

víz

36.75 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.029 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.428 mg

Niacin - B3 vitamin

0.059 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.41 mg

Folát

27 µg

Kolin

16.5 mg

Retinol

330 µg

Béta-karotin

85 µg

E vitamin

0.71 mg

D vitamin

24 µg

K vitamin

2.4 µg

B12 vitamin

1.1 µg

A vitamin

337 µg

B6 vitamin

0.066 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!