Extra sajtos krumplipüré sütőben sütve
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
200g burgonya116 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
50g tej28 kcal
-
50g cheddar sajt202 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
-
35g tejföl69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
1g snidling0 kcal
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
800g burgonya462 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
200g tej112 kcal
-
200g cheddar sajt806 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
140g tejföl277 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
3g snidling1 kcal
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
55.4g burgonya32 kcal
-
3.5g vaj25 kcal
-
13.9g tej8 kcal
-
13.9g cheddar sajt56 kcal
-
3.5g parmezán sajt14 kcal
-
9.7g tejföl19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.2g snidling0 kcal
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.5 g
Zsír
-
Összesen 37.8 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 106 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1647.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 617 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 430 mg
-
Nátrium 520 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 169.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 325 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 316 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.9 g
Zsír
-
Összesen 151.3 g
-
Telített zsírsav 87 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 422 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6590.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 2468 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 230 mg
-
Foszfor 1719 mg
-
Nátrium 2078 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 127.9 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 677.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1300 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 121 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 161 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 1265 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 401 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 456.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 171 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 C-fokra. Kenjünk ki vajjal vagy olívaolajjal a tepsit, amiben a sajtos krumplipürét sütni fogjuk (nagyjából 8 literes tepsire lesz szükségünk, én 31x24-es, ovális tepsiben sütöttem).
- Hámozzuk meg a burgonyát, mossuk meg, majd vágjuk kockára. Tegyük egy nagy lábosba, és öntsünk fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a burgonyát, adjunk hozzá egy kevés sót. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőt közepes fokozatra, és további 15-20 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Közben készítsük elő a tejet, tejfölt, reszeljük le a parmezánt. A cheddart felezzük el: az egyik felét reszeljük le nagyobb lyukú reszelőn durvára, a másik felét pedig vágjuk kisebb kockákra (ezek a sajtbombák sütés közben majd szépen megolvadnak, és mennyi meglepetést okoznak evés közben).
- Szűrjük le a krumplit, hagyjuk a szűrőben gőzölögni, majd tegyük vissza az edénybe. Adjunk hozzá 2dl tejet, 1 kis pohár tejfölt és 50g vajat, reszeld hozzá a szerecsendió felét, sózd-borsozd kedved szerint, majd mindezzel együtt törd össze a krumplit.
- Amikor a krumplipüré eléggé kihűlt (ahhoz, hogy a sajt ne olvadjon el rögtön benne, de még meleg) adjuk hozzá a durvára reszelt cheddar sajtot, keverjük össze, majd szórjuk hozzá a cheddar másik, kockára vágott részét is (figyeljünk rá, hogy sajt ne olvad el teljesen). Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal. A kész, cheddar-sajtos krumplipürét öntsük az előkészített tepsibe, és egyenletes oszlassuk el. A tetejét szórjuk meg a reszelt parmezánnal.
- Mehet az előmelegített sütőbe: nagyjából 20-30 percig süssük 180 fokon, amíg a tetejére reszelt parmezán aranybarnára sül. Találaláshoz szórjuk meg finomra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 31x24
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 308
- Tegnapi nézettség: 37
- 7 napos nézettség: 180
- Össznézettség: 33390
- Feltöltés dátuma: 2021. december 07.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A cheddar- és parmezánsajttal sült krumplipüré csak papíron nevezhető köretnek, hiszen extra "sajtosságától", valamint a zsíros tejtől, tejföltől és vajtól krémes állagától valójában főételként, egy kiadós egytálételként is működik. A fogás titka, hogy ne sajnáljuk a sajtot: bőven reszeljük és kockázzuk bele a cheddart (ezek a sajtbombák sütés közben majd szépen megolvadnak, és mennyi meglepetést okoznak a kanalazásukkor), a tetejére reszelt parmezántól pedig egy ropogós textúrát (kérget) is kapunk. Elkészítésük előnye, hogy akár előző nap is összerakhatjuk a tepsink tartalmát (legfeljebb 1 napig tárolható hűtőben, sütés előtt legalább 30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk), a maradékot pedig légmentesen záródó edényben, 4 napig hűtőszekrényben tárolhatjuk. Újramelegítés után még jobban összeérnek az ízek benne.