Snidling

Nagyon szeretjük a snidlinget, mert üde és friss, hagymás ízével bármilyen fogást feldob, díszíthetünk vele akár szendvicset, salátát, szórhatjuk krémlevesekre, vagy tehetjük pogácsára, körözöttre, tojáskrémre és bármilyen szendvicskrémre is. Csak nyersen érdemes fogyasztani, ne főzzük, ne hőkezeljük, mert elillan az íze és az illóolaja is!
A snidling méltán népszerű fűszernövény, főleg a vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt. Közismert a vértisztító és érelmeszesedés-gátló hatása. Baktériumölő, ezen tulajdonságát pedig a garatban, szájban, gyomorban és a belekben is kifejti. Sok benne az illóolaj, a C-vitamin és az A-vitamin, kálium is található benne, sőt, étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatással is bír.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A snidling (latin nevén Allium schoenoprasum), más néven metélőhagyma egy évelő növény. Sűrű csomókban álló, apró, hosszúkás hagymákon növeszti vékony csőszerű leveleit, a hagymaformák legkisebb méretű faja. Rokonságban áll a liliomokkal és a hagymákkal. Virága gömbalakú, kékes vagy lilás színű. Észak-Európában, Olaszországban és Görögországban vadon is megterem, Magyarországon magról vetéssel szaporítják, de az sem lehetetlen küldetés, hogy a saját balkonunkon neveljünk snidlinget.
Friss snidling vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy az illata kellemesen hagymaillatú legyen, a levelei élénkzöldek, feszesek, rugalmasak, szárai pedig közepesen vékonyak legyenek. Ha lehetőségünk van rá, érdemes cserepes verziót választani, így akár tovább is nevelhetjük otthon.
Közkedvelt ételízesítő, aprítsuk fel ollóval, és szórjuk rá egy ízletes juhtúrós-újhagymás töltött burgonyára, gyors lazacos pitére, spárgás-lazacos bagelre, egyszerű sajttekercsre, tormás burgonyasalátára, libatepertőkrémre, vagy keverjük házi remuládba, vegán körözöttbe vagy egy bajor sajtkrémbe.
Még több snidlinges receptért görgess lejjebb!
Egész évben elérhető a boltok polcain, de télen a legértékesebb.
Igyekezzünk mielőbb felhasználni, hogy a lehető legkevesebbet veszítsen a beltartalmi értékeiből. Ha a csokorba szedett leveleket egy pohár vízbe állítjuk, akkor pár nappal meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát.
fehérjetartalom
3.27 g
zsírtartalom
0.508 g
szénhidráttartalom
4.35 g
víztartalom
90.65 g
Kalcium
92 mg
Foszfor
58 mg
Magnézium
42 mg
Nátrium
3 mg
B6 vitamin
0.138 g
C vitamin
58.1 mg
Kolin
5.2 mg
Béta-karotin
2612 µg
fehérje
3.27 g
Zsír
telített zsírsav
0.146 g
egyszeresen telített zsírsav
0.095 g
többszörösen telített zsírsav
0.267 g
ásványi anyagok
Kalcium
92 mg
Vas
1.6 mg
Magnézium
42 mg
Foszfor
58 mg
Nátrium
3 mg
Cink
0.56 mg
Réz
0.157 mg
Mangán
0.373 mg
Szelén
0.9 µg
szénhidrát
rost
2.5 g
cukor
1.85 g
víz
90.65 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.078 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.115 mg
Niacin - B3 vitamin
0.647 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.324 mg
Folát
105 µg
Kolin
5.2 mg
Béta-karotin
2612 µg
Lutein+zeaxantin
323 µg
E vitamin
0.21 mg
K vitamin
212.7 µg
A vitamin
218 µg
C vitamin
58.1 mg
B6 vitamin
0.138 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!