r
Nosalty Logó

Hajtovány, a vajdasági sós tekercs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Hajtovány, a vajdasági sós tekercsek
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 24% Zsír

tészta

vajkrém, sajt, szórás

Összesen 378 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 24% Zsír

tészta

vajkrém, sajt, szórás

Összesen 4546 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 24% Zsír

tészta

vajkrém, sajt, szórás

Összesen 344 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    21.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    430.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    130 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 378 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    117.1 g

Zsír

  • Összesen
    256 g
  • Telített zsírsav
    111 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    994 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5164.8 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    268 mg
  • Kálcium
    1658 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    214 mg
  • Foszfor
    1690 mg
  • Nátrium
    1304 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    436.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    240.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1690 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    461 micro
  • Kolin:
    564 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1563 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    1389 micro
  • β-crypt
    263 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1558 micro
Összesen 4546 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    389.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    117 micro
Összesen 344 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

tészta

vajkrém, sajt, szórás

Elkészítés

tészta

  1. A lisztet kimérjük egy nagy tálba, a közepébe mélyedést formázunk. Ebbe öntjük bele a többi - főként nedves - alapanyagokat, a langyos tejet, az elmorzsolt élesztőt, a cukrot, az olívaolajat, a sót és a tojást.
  2. Kézzel vagy kézi robotgéppel összedolgozzuk a tésztát, majd lefedjük és a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát belisztezett felületen kb. 2mm vékonyra kinyújtjuk. Ha nem áll rendelkezésünkre elég nagy alapterület, érdemes a tésztával két részletben dolgozni.

vajkrém, sajt, szórás

  1. A puha vajat összedolgozzuk a tojássárgájával és a fűszerkeverékkel. Ha nem sós vajat használunk, akkor ne feledkezzünk meg a sóról sem.
  2. A kinyújtott tésztát megkenjük a fűszervajjal, a tészta felét pedig megszúrjuk reszelt sajttal is. Ha két részletben dolgozunk a tésztával, akkor készíthetünk külön egy vajasat és egy sajtosat is.
  3. A tésztát ezután feltekerjük, amilyen szorosan csak tudjuk. Ha egy, nagy tésztával dolgoztunk, akkor a két, különböző ízű tekercset elválasztjuk egymástól, majd jöhet a formázás. Ehhez nincs más tennivalónk, mint egy éles késsel háromszögalakban feldarabolni a tésztarudat.
  4. Az így kapott csigákat, avagy hajtoványokat, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük egy felvert tojással, majd a sajtosok tetejét reszelt sajttal szórjuk meg, míg a vajasakét szezámmaggal. Ha szeretnénk elkerülni, hogy a hajtoványok a sütőben oldalra dőljenek és csigaszerűek legyenek, akkor ezen a ponton hagyjuk még kelni 10 percet (bár én szeretem ha rusztikusan vegyesek a tekercsek).
  5. 190 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük a hajtoványokat. Amikor elkészülnek, fogyaszthatjuk őket azonnal, hiszen miért ne tennénk; jól záródó, légmentes dobozban pedig még napokig szaftos marad.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 148
  • Össznézettség: 0
  • Feltöltés dátuma: 2024. december 15.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
további kategória: szilveszter kategória: vendégváró falatok

Receptjellemzők

Hajtovány, a vajdasági sós tekercs
Rosanics Petra 360 recept

Ez a sós aprósütemény egyszerűen ellenállhatatlan, akár fűszervajas, akár sajtos verzióban készítjük el. Vékony tésztarétegek köz tekert vaj mennyeien puhává, a külső részeken pedig aranyosan ropogóssá varázsolja a tekercseket, amelyek hajtovány és vajdasági sós néven is ismertek.

Hozzávalók

tészta

vajkrém, sajt, szórás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...