Éticsiga

Az éticsiga Európa-szerte elterjedt csigafaj. Főként Közép- és Délkelet-Európában őshonos. Skandinávia egyes részein szerzetesek, Angliában pedig a rómaiak terjesztették el, de a szigetországban ma már védett állat. Erdőkben, kertekben, szőlőföldeken, nyitott helyeken él. Különösen szereti a folyópartokat, hiszen a magas páratartalmat és az alacsonyabb hőmérsékletet részesíti előnyben. (Ennek az is az oka, hogy petéit nedves, laza földbe tudja lerakni.) Az éticsiga háza piszkosfehér-világosbarnás színű, 5-6 csavarodásból áll. Nyílása nagy, fehér szélű. A ház 3-5 cm széles és 3-4,5 cm magas. Az éticsiga télen és forró nyári napokon dermedt állapotba kerül, ilyenkor meszes burokkal védekezik. Szaporodását tekintve hímnős, de szükséges van partnerre a párzáshoz. Ilyenkor mindkét állat megtermékenyül. A párzási időszak május, a petéket június-július során rakják le. A kis csigák 3-4 hét után kelnek ki, ivarérettek 2-5 éves korukban lesznek. Az élettartam 20 év, maximum 35 év. Az éticsiga húsa ínyencségnek számít, könnyen emészthető, egészséges és jól fűszerezhető. A középkorban különösen is kedvelték, böjt alatt is szabad volt csigát enni, mert nem húsnak, hanem halnak tekintették.
Magyarországon április 1-től június 15-ig van szezonja, ilyenkor kizárólag engedéllyel gyűjthető, máskor védett állatként tilos a gyűjtése. (Tenyésztésével is próbálkoznak farmokon, Franciaországban időnként megtalálható szupermarketekben is.)
Gyűjtés után 6-7 napig vödörben, minden nap lemosva, hogy kitisztuljanak.
fehérjetartalom
16.1 g
zsírtartalom
50000.872 g
szénhidráttartalom
2 g
víztartalom
79.2 g
Foszfor
272 mg
Magnézium
250 mg
Nátrium
70 mg
Kalcium
10 mg
B6 vitamin
0.13 g
Kolin
65 mg
E vitamin
5 mg
Niacin - B3 vitamin
1.4 mg
fehérje
16.1 g
Zsír
telített zsírsav
0.361 g
egyszeresen telített zsírsav
0.259 g
többszörösen telített zsírsav
0.252 g
koleszterin
50 g
ásványi anyagok
Kalcium
10 mg
Vas
3.5 mg
Magnézium
250 mg
Foszfor
272 mg
Nátrium
70 mg
Cink
1 mg
Réz
0.4 mg
Szelén
27.4 µg
szénhidrát
víz
79.2 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.01 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.12 mg
Niacin - B3 vitamin
1.4 mg
Folát
6 µg
Kolin
65 mg
Retinol
30 µg
E vitamin
5 mg
K vitamin
0.1 µg
B12 vitamin
0.5 µg
A vitamin
30 µg
B6 vitamin
0.13 g
Ugyan a húsvéti ünnepkör szinte kötelezőnek tűnő eleme a copfosra fonott kalács, nem biztos, hogy minden évben neki szeretnénk állni ennek az időigényes és precíz feladatnak. Szerencsére nem is kell: nézzük, mi sülhet még a kalácstésztából!
Lakos BenedekZöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
NosaltyA befőttesüvegek jelenleg még nem részei a hivatalos visszagyűjtési hálózatnak, viszont több lehetőség is van a fenntartható újrahasznosításukra.
Németh OrsiLevesünk citromtól lesz friss és karalábéval fő, főételünk céklától piros és tunkolható, míg desszertünk a legszebb gyermekkori napokra emlékeztet.
Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!