Hagyományos francia töltött csiga
- 3% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 8% Zsír
Csigák előkészítése
-
100g éticsiga90 kcal
-
400g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
Töltőanyag elkészítése
-
60g vaj430 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g fehérbor16 kcal
-
15g gomba3 kcal
-
2g olívaolaj21 kcal
-
5 kcal
Összeállítás
- 3% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 8% Zsír
Csigák előkészítése
-
1000g éticsiga900 kcal
-
4000g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
Töltőanyag elkészítése
-
600g vaj4302 kcal
-
90g petrezselyem32 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
150g gomba32 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
46 kcal
Összeállítás
- 3% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 8% Zsír
Csigák előkészítése
-
15.7g éticsiga14 kcal
-
62.9g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
Töltőanyag elkészítése
-
9.4g vaj68 kcal
-
1.4g petrezselyem1 kcal
-
0.8g vöröshagyma0 kcal
-
0.9g fokhagyma1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.1g fehérbor3 kcal
-
2.4g gomba1 kcal
-
0.4g olívaolaj3 kcal
-
0.3g szárított paradicsom1 kcal
Összeállítás
- 3% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 18.2 g
Zsír
-
Összesen 52.7 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 179 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 805.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 270 mg
-
Foszfor 328 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 548.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 479 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 154 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 433 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 560 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 826 micro
-
Lut-zea 528 micro
- 3% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 181.6 g
Zsír
-
Összesen 526.9 g
-
Telített zsírsav 310 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 161 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 1790 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8056 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 303 mg
-
Kálcium 674 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 2699 mg
-
Foszfor 3282 mg
-
Nátrium 1031 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 5484.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4791 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 68 mg
-
C vitamin: 161 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1544 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 293 micro
-
Kolin: 852 mg
-
Retinol - A vitamin: 4326 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5596 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 8262 micro
-
Lut-zea 5277 micro
- 3% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 126.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 86.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 130 micro
-
Lut-zea 83 micro
Hozzávalók
Csigák előkészítése
-
4 l víz
-
10 db babérlevél
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 teáskanál fekete bors
-
rozmaring ízlés szerint
Töltőanyag elkészítése
-
60 dkg vaj
-
2 csokor petrezselyem
-
1 kis db vöröshagyma
-
1 fej fokhagyma
-
fekete bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
2 dl fehérbor
-
15 dkg gomba
-
3 ek olívaolaj
-
2 db szárított paradicsom
Összeállítás
Elkészítés
Csigák előkészítése
- Egy héttel a tervezett elkészítési idő előtt szedjünk csigákat. Figyeljünk gyűjthetőségi időre (április 1-től június 15-ig, máskülönben védett állat), illetve arra, hogy megfelelő méretű példányokat gyűjtsünk (értem ezalatt a 3 cm-nél nagyobbakat).
- Jól szellőző, árnyékos helyre tegyük (pl. gyümölcsrekeszbe, hálóval lefedve), és mindennap mossuk át friss vízzel, és keféljük át őket. Ekkor már ne adjunk nekik enni, hogy kiürüljön a bélrendszerük, és ne legyen zöld-ízük.
- Az elkészítés napján szintén tegyük meg a fentebb leírt rituálét különösen figyelve a nem aktív (visszahúzódott) példányok eltávolítására.
- Tegyük oda a főzővizet forralni fűszerekkel: rozmaring, babérlevél, vöröshagyma, egész fekete bors, ételízesítő, tetszés szerint oregánó, fehér- és sárgarépa. Amikor kellőképpen forr gyújtsunk egy gyertyát, adjunk hálát a csigáknak, és búcsúzzunk el tőlük beletéve a lobogó vízbe. Főzzük egy órát.
- Miután lehűltek a csigaházak, készüljünk oda a ház és a csigahús elválasztására: bal kezünkbe fogjuk a házat, majd egy villa segítségével és egy csavaró csuklómozdulattal húzzuk ki belőle. A legtöbb esetben ez könnyűszerrel megtörténik, ha netán beleszakad, az sem tragédia.
- A most már üressé vált csigaházakat újfent mossuk át.
- A csigatestekről vágjuk le a haslábukat, és ecetes vízzel többször súrolva mossuk át őket, amíg a nyálkaréteg teljesen el nem tűnik.
Töltőanyag elkészítése
- Robotgépbe téve kavarjuk krém állagúra a szobahőmérsékletű vajat, a lereszelt fokhagymát, egy kisebb apróra vágott vöröshagymát, a friss petrezselymet, a fekete borsot, sót és a fehérbort.
- Ízlés szerint a töltelékbe vagy legalább egy részébe tehetünk egy kis csavart: erdei gombákat vágjunk apróra aszalt paradicsommal, és dinszteljük meg, majd ezt adjuk hozzá a fentebb részletezett alap egy részéhez.
Összeállítás
- Egy vastagabb zacskóba töltsük a vajas keveréket, majd az egyik sarkát vágjuk le, hogy precízebben tudjuk adagolni a házakba a krémet.
- Egy réteg krém-egy csiga-zárókrém.
- Forrós sütőben süssük addig, amíg a vaj el nem kezd sercegni, és kellemes színt kap (kb. 30 perc)
- Együk franciásan bagettel. Locsoljuk meg citromlével.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 9342
- Feltöltés dátuma: 2019. július 08.
Ajánló
Ne egyedül álljunk neki a procedúrának, hanem inkább borozgatva, zenét hallgatva barátokkal. (Mi hárman voltunk, és több mint két órát foglalatoskodtunk vele). A maradék vaj könnyen fagyasztható és fogyasztható mindenféle egyéb étellel (pirítósra kenve, húst sütni ...) Bátran kísérletezzünk egyéb töltelék-variációkkal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Egy kedves baráttal szeretünk előrukkolni nem hétköznapi ínyencségekkel (lásd később a szöcskereceptem) a különböző összejöveteleken. Így történt ez a legutóbbi házibuli alkalmával is, amikor is mindenki odáig volt a haslábúakért. Valahogy a gombás jobban ízlett az embereknek. Ez a 70 csiga kevésnek bizonyult a 25 fős baráti társaságnak. Aki szereti a tengeri herkentyűket, az eztán az éticsigát szárazföldi (macerás) kagylónak fogja hívni.