Reteklevélpesztós rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
A pestóhoz
-
13g reteklevél5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
-
5g fenyőmag34 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A rizottóhoz
-
14g vaj100 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
88g rizottó rizs313 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
125g zöldség alaplé9 kcal
-
30g parmezán sajt118 kcal
Összesen
848
kcal
- 10% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
A pestóhoz
-
50g reteklevél20 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
20g fenyőmag135 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
12g citromlé3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A rizottóhoz
-
56g vaj402 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
350g rizottó rizs1253 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
500g zöldség alaplé35 kcal
-
120g parmezán sajt470 kcal
Összesen
3388
kcal
- 10% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
A pestóhoz
-
3.5g reteklevél1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
3.5g parmezán sajt14 kcal
-
1.4g fenyőmag9 kcal
-
5.9g olívaolaj52 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A rizottóhoz
-
3.9g vaj28 kcal
-
6.3g vöröshagyma2 kcal
-
24.3g rizottó rizs87 kcal
-
6.9g fehérbor6 kcal
-
34.7g zöldség alaplé2 kcal
-
8.3g parmezán sajt33 kcal
Összesen
235
kcal
- 10% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 22.3 g
Zsír
-
Összesen 47.2 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1977.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 541 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 430 mg
-
Nátrium 913 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 79.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 241 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 105 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 215 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 179 micro
-
α-karotin 41 micro
-
β-karotin 710 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1533 micro
Összesen
848
kcal
- 10% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 89.3 g
Zsír
-
Összesen 188.9 g
-
Telített zsírsav 67 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 92 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 236 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7911 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 2163 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 243 mg
-
Foszfor 1721 mg
-
Nátrium 3653 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 302.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 319.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 964 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 420 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 860 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 717 micro
-
α-karotin 163 micro
-
β-karotin 2840 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6132 micro
Összesen
3388
kcal
- 10% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 549.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 254 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 22.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 197 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 426 micro
Összesen
235
kcal
Hozzávalók
A pestóhoz
-
1 csokor reteklevél (olyan retket vegyünk, aminek nem permetezett a levele, valamint a levelek szépek, egészségesek)
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 dl olívaolaj
-
0.3 citromból nyert citromlé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A rizottóhoz
-
4 ek vaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
350 g rizottó rizs
-
1 dl fehérbor
-
500 ml zöldség alaplé
-
120 g parmezán sajt
Elkészítés
A pestóhoz
- A retekleveleket alaposan megmossuk, megszárítjuk, majd leveleire tépkedjük. Késes konyhai robotgépbe vagy turmixba tesszük.
- Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, a reszelt parmezánt, az olajos magvakat, egy kis citromlevet és az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és krémesre mixeljük.
A rizottóhoz
- Két evőkanál vajat felhevítünk egy serpenyőben, és az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne 3-4 perc alatt.
- Hozzáadjuk a rizst, egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük a borral, és további 3-4 percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog.
- Hozzáadunk két merőkanál alaplevet, és alacsony lángon, sűrűn kavargatva főzzük. Ha rizs felszívta a folyadékot, akkor pótoljuk, és egészen addig főzzük, amíg a rizsszemek kívül puhák lesznek, de belül még fogkemények maradnak.
- Ekkor hozzáadjuk a reteklevél-pestót, a reszelt parmezán sajtot, és addig főzzük, amíg a sajt el nem olvad, illetve, a pesto teljesen elvegyül a rizsalappal.
- Azonnal, forrón tálaljuk, reszelt parmezánnal vagy sópelyhekkel a tetején.
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2803
- Feltöltés dátuma: 2021. április 20.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsmentes ünnepi és böjti ételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
189 recept
A friss reteknél aligha van jobb tavaszi zöldség, amelyet a reggelihez vagy a vacsorához tálalhatnánk, az emberek nagy része azonban legtöbbször csak a zöldség fehér-rózsaszínben pompázó gumójának felhasználására összpontosít, a retek levele általában már a zöldségesnél a kukában végzi. Ezt a filléres alapanyagot véletlenül sem érdemes kidobni, egyfelől nagyon egészséges, számos módon felhasználható különböző ételekbe és nagyon ízletes, másfelől felhasználásával kevesebb hulladékot termelhetünk! Most egy egyszerű, könnyed reteklevélpesto segítségével tesszük még izgalmasabbá a rizottót.