Fenyőmag

A pínea- vagy mandulafenyő vajas ízű, krémes állagú, elefántcsont színű magja. Európában mi az olasz változatát ismerjük, azonban létezik kínai vagy koreai fenyőmag is, melyet az ázsiai piacokon árulnak. Az olasz fenyőmag hosszúkásabb, finomabb és drágább. A fenyőmag magas árát magyarázza, hogy a tobozokból a magok kinyerése nem egyszerű feladat: gyakran kézzel kell kipiszkálni azokat, ha még a hő hatására sem pattognak ki a pikkelylevelekből. A fenyőmagot nyersen is fogyaszthatjuk, viszont száraz serpenyőben enyhén megpirítva válik igazán aromássá és jellegzetessé. Az olasz pesto alapanyaga.
Bármikor.
Légmentesen lezárva, fénytől védett helyen.
fehérjetartalom
13.69 g
zsírtartalom
57.734 g
szénhidráttartalom
13.08 g
víztartalom
2.28 g
Foszfor
575 mg
Magnézium
251 mg
Kalcium
16 mg
Mangán
8.802 mg
B6 vitamin
0.094 g
Kolin
55.8 mg
E vitamin
9.33 mg
Niacin - B3 vitamin
4.387 mg
fehérje
13.69 g
Zsír
telített zsírsav
4.899 g
egyszeresen telített zsírsav
18.764 g
többszörösen telített zsírsav
34.071 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
5.53 mg
Magnézium
251 mg
Foszfor
575 mg
Nátrium
2 mg
Cink
6.45 mg
Réz
1.324 mg
Mangán
8.802 mg
Szelén
0.7 µg
szénhidrát
rost
3.7 g
cukor
3.59 g
víz
2.28 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.364 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.227 mg
Niacin - B3 vitamin
4.387 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.313 mg
Folát
34 µg
Kolin
55.8 mg
Béta-karotin
17 µg
Lutein+zeaxantin
9 µg
E vitamin
9.33 mg
K vitamin
53.9 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
0.8 mg
B6 vitamin
0.094 g
A chiamag számos jótékony hatással bírhat az egészségre nézve, ám ez nem jelenti azt, hogy korlátlan mennyiségben fogyasztható.
NosaltyA medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!
NosaltyMár készülnek a termelők, áruházláncok és viszonteladók a húsvétra, és bár nem várható fennakadás a tojásellátásban, érdemes nem az utolsó napokra hagyni a bevásárlást. Megtudtuk azt is, mennyibe kerül majd átlagosan egy tojás.
NosaltyKözeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!