r
Nosalty Logó

Egyben sült őzgerinc

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mártika és Feri
Egyben sült őzgerinc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az őzgerinchez

A pácléhez

Összesen 706 kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az őzgerinchez

A pácléhez

Összesen 2813 kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az őzgerinchez

A pácléhez

Összesen 80 kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72 g

Zsír

  • Összesen
    38.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    290 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1979 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    700 mg
  • Nátrium
    1058 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    704 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    19 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1476 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 706 kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    288 g

Zsír

  • Összesen
    153 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    1160 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7916 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    298 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    387 mg
  • Foszfor
    2799 mg
  • Nátrium
    4233 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    2816.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    618 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    77 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    83 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    5902 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 2813 kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    220.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    69 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 80 kcal

Hozzávalók

Az őzgerinchez

A pácléhez

Elkészítés

Az őzgerinchez

  1. A páclé hozzávalóit összefőzzük, és kihűlés után külön porcelán bevonatú edénybe leszűrve ráöntjük a lehártyázott húsra.
  2. Az őzgerincet legalább egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük. Sütés előtt a gerincet kivesszük a pácból, lecsepegtetjük a páclétől.
  3. A sütésre kész őzgerincet a középső csontjára, hosszában egy kizsírozott tepsibe fektetjük, és 1-2 dl húslevet öntünk alá.
  4. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerkeverékkel, 2 db rozmaringágat, illetve 1-2 db babérlevelet (aki szereti) teszünk rá, majd vékonyra szelt szalonnát, és alufóliával befedjük. Előmelegített sütőben kb. 1,5-2 órát sütjük, közben idõnként meglocsoljuk a saját levével, míg a hús puha, halvány rózsaszín nem lesz.
  5. Ezután eltávolítjuk az alufóliát, és még 10 percig, a sült lével locsolgatva tovább sütjük, vigyázva, hogy a hús ki ne száradjon.
  6. Ha a hús megsült, a gerinccsontról lefejtjük, majd felszeleteljük, a sült pecsenyelevet pedig külön mártásos edényben szolgáljuk fel hozzá. Burgonyapürét és áfonyalekvárt kínálunk mellé.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Receptkönyvben: 92
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 151
  • Össznézettség: 143539
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 18.

Ajánló

Borajánlat: balatonboglári merlot (rosébor) vagy szekszárdi cuvée  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyben sült őzgerinc
Mártika és Feri 107 recept

Vadászemberként sokszor kérdeznek meg a vadhúsok elkészítéséről, pácolásáról. Ehhez a kitűnő ételhez nedves pácolást alkalmaztam. Vadhús legjellemzőbb tulajdonságai, hogy zsírszegény, erős rostozatú, magas fehérjetartalmú. Színe általában sötétvörös. Ezen tulajdonságok miatt nagyon fontos, hogy a vadhúst felhasználás előtt érlelni, majd pácolni kell, és mindig a legmegfelelőbb konyhatechnológiai eljárást kell alkalmazni. Így a vadhús rostjai felpuhulnak, fogyasztásuk élvezetesebb lesz. 

Hozzávalók

Az őzgerinchez

A pácléhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...