r
Nosalty Logó

Egyben sült őzgerinc

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mártika és Feri
Egyben sült őzgerinc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az őzgerinchez

A pácléhez

Összesen 706 kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az őzgerinchez

A pácléhez

Összesen 2813 kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az őzgerinchez

A pácléhez

Összesen 80 kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72 g

Zsír

  • Összesen
    38.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    290 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1979 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    700 mg
  • Nátrium
    1058 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    704 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    19 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1476 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 706 kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    288 g

Zsír

  • Összesen
    153 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    1160 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7916 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    298 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    387 mg
  • Foszfor
    2799 mg
  • Nátrium
    4233 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    2816.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    618 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    77 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    83 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    5902 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 2813 kcal
  • 9% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    220.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    69 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 80 kcal

Hozzávalók

Az őzgerinchez

A pácléhez

Elkészítés

Az őzgerinchez

  1. A páclé hozzávalóit összefőzzük, és kihűlés után külön porcelán bevonatú edénybe leszűrve ráöntjük a lehártyázott húsra.
  2. Az őzgerincet legalább egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük. Sütés előtt a gerincet kivesszük a pácból, lecsepegtetjük a páclétől.
  3. A sütésre kész őzgerincet a középső csontjára, hosszában egy kizsírozott tepsibe fektetjük, és 1-2 dl húslevet öntünk alá.
  4. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerkeverékkel, 2 db rozmaringágat, illetve 1-2 db babérlevelet (aki szereti) teszünk rá, majd vékonyra szelt szalonnát, és alufóliával befedjük. Előmelegített sütőben kb. 1,5-2 órát sütjük, közben idõnként meglocsoljuk a saját levével, míg a hús puha, halvány rózsaszín nem lesz.
  5. Ezután eltávolítjuk az alufóliát, és még 10 percig, a sült lével locsolgatva tovább sütjük, vigyázva, hogy a hús ki ne száradjon.
  6. Ha a hús megsült, a gerinccsontról lefejtjük, majd felszeleteljük, a sült pecsenyelevet pedig külön mártásos edényben szolgáljuk fel hozzá. Burgonyapürét és áfonyalekvárt kínálunk mellé.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Receptkönyvben: 92
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 140
  • Össznézettség: 143056
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 18.

Ajánló

Borajánlat: balatonboglári merlot (rosébor) vagy szekszárdi cuvée  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyben sült őzgerinc
Mártika és Feri 107 recept

Vadászemberként sokszor kérdeznek meg a vadhúsok elkészítéséről, pácolásáról. Ehhez a kitűnő ételhez nedves pácolást alkalmaztam. Vadhús legjellemzőbb tulajdonságai, hogy zsírszegény, erős rostozatú, magas fehérjetartalmú. Színe általában sötétvörös. Ezen tulajdonságok miatt nagyon fontos, hogy a vadhúst felhasználás előtt érlelni, majd pácolni kell, és mindig a legmegfelelőbb konyhatechnológiai eljárást kell alkalmazni. Így a vadhús rostjai felpuhulnak, fogyasztásuk élvezetesebb lesz. 

Hozzávalók

Az őzgerinchez

A pácléhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek