Egyben sült őzgerinc
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Mártika és Feri
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 5% Zsír
Az őzgerinchez
-
300g őzgerinc360 kcal
-
25g erdélyi szalonna164 kcal
-
13g libazsír113 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0 kcal
-
4g rozmaring5 kcal
-
50g alaplé4 kcal
A pácléhez
-
375g víz0 kcal
-
25g ecet5 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
14g salottahagyma9 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
33g zeller12 kcal
-
1g fenyőmag7 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
Összesen
706
kcal
- 9% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 5% Zsír
Az őzgerinchez
-
1200g őzgerinc1440 kcal
-
100g erdélyi szalonna655 kcal
-
50g libazsír450 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
7g só0 kcal
-
0 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
200g alaplé14 kcal
A pácléhez
-
1500g víz0 kcal
-
100g ecet18 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
56g salottahagyma37 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
130g zeller47 kcal
-
4g fenyőmag27 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Összesen
2813
kcal
- 9% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 5% Zsír
Az őzgerinchez
-
33.5g őzgerinc40 kcal
-
2.8g erdélyi szalonna18 kcal
-
1.4g libazsír13 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.4g rozmaring1 kcal
-
5.6g alaplé0 kcal
A pácléhez
-
41.8g víz0 kcal
-
2.8g ecet1 kcal
-
1.4g vöröshagyma1 kcal
-
1.6g salottahagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
2.2g sárgarépa1 kcal
-
2.5g fehérrépa2 kcal
-
3.6g zeller1 kcal
-
0.1g fenyőmag1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
Összesen
80
kcal
- 9% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72 g
Zsír
-
Összesen 38.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 290 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1979 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 700 mg
-
Nátrium 1058 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 704 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 19 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1476 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
706
kcal
- 9% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 288 g
Zsír
-
Összesen 153 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 1160 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7916 g
-
Cink 28 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 298 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 387 mg
-
Foszfor 2799 mg
-
Nátrium 4233 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 2816.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 618 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 77 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 88 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 83 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 5902 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 191 micro
Összesen
2813
kcal
- 9% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 220.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 78.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 69 micro
-
β-karotin 165 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
80
kcal
Hozzávalók
Az őzgerinchez
-
5 dkg libazsír
-
1 késhegynyi fehér bors
-
1 tk só
-
2 teáskanál provence-i fűszerkeverék
-
2 szál rozmaring
-
2 dl alaplé
A pácléhez
-
1.5 l víz
-
1 dl ecet
-
1 kis fej vöröshagyma
-
2 db babérlevél
-
1 csipet kakukkfű
-
1 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
0.5 db zeller
-
7 szem fekete bors
-
só ízlés szerint
-
1 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
Az őzgerinchez
- A páclé hozzávalóit összefőzzük, és kihűlés után külön porcelán bevonatú edénybe leszűrve ráöntjük a lehártyázott húsra.
- Az őzgerincet legalább egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük. Sütés előtt a gerincet kivesszük a pácból, lecsepegtetjük a páclétől.
- A sütésre kész őzgerincet a középső csontjára, hosszában egy kizsírozott tepsibe fektetjük, és 1-2 dl húslevet öntünk alá.
- Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerkeverékkel, 2 db rozmaringágat, illetve 1-2 db babérlevelet (aki szereti) teszünk rá, majd vékonyra szelt szalonnát, és alufóliával befedjük. Előmelegített sütőben kb. 1,5-2 órát sütjük, közben idõnként meglocsoljuk a saját levével, míg a hús puha, halvány rózsaszín nem lesz.
- Ezután eltávolítjuk az alufóliát, és még 10 percig, a sült lével locsolgatva tovább sütjük, vigyázva, hogy a hús ki ne száradjon.
- Ha a hús megsült, a gerinccsontról lefejtjük, majd felszeleteljük, a sült pecsenyelevet pedig külön mártásos edényben szolgáljuk fel hozzá. Burgonyapürét és áfonyalekvárt kínálunk mellé.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 120 perc
- Receptkönyvben: 92
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 140
- Össznézettség: 143056
- Feltöltés dátuma: 2010. július 18.
Ajánló
Borajánlat: balatonboglári merlot (rosébor) vagy szekszárdi cuvée
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Mártika és Feri
107 recept
Vadászemberként sokszor kérdeznek meg a vadhúsok elkészítéséről, pácolásáról. Ehhez a kitűnő ételhez nedves pácolást alkalmaztam. Vadhús legjellemzőbb tulajdonságai, hogy zsírszegény, erős rostozatú, magas fehérjetartalmú. Színe általában sötétvörös. Ezen tulajdonságok miatt nagyon fontos, hogy a vadhúst felhasználás előtt érlelni, majd pácolni kell, és mindig a legmegfelelőbb konyhatechnológiai eljárást kell alkalmazni. Így a vadhús rostjai felpuhulnak, fogyasztásuk élvezetesebb lesz.