Reteklevél

Reteklevél

Leírás

Reteklevél – receptek, leírás, tippek

Kevesen tudják, hogy a hazánkban hagyományosan népszerű hónapos retek levele is ehető. Alapos tisztítás után felhasználhatjuk akár salátákba, pestókba is.

A reteklevél gyakran mellőzött alapanyag, pedig a retek rendkívül sokoldalú, ízletes és tápanyagokban gazdag része. Sokféleképpen felhasználható a konyhában, és felhasználásával még az ételpazarlás ellen is tehetsz.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a reteklevél?

A reteklevél a káposztafélék családjába tartozó élelmiszernövény-faj levele. Sokan nem is gondolnák, hogy a reteklevél mennyire változatosan felhasználható a konyhában, de készülhet belőle smoothie, pesztó, leves és saláta is, ráadásul magas tápanyagtartalommal rendelkezik.

Hogyan vásároljuk?

A reteklevelet a vásárlás után érdemes azonnal felhasználni, mert gyorsan hervad. Ha később használnád, nedves konyharuhába csavarva a hűtőben jó pár napig eltartható. Felhasználás előtt alaposan mosd meg, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és esetleges homokot! Ha lehet, vegyszermentes biozöldséget keress!

Mire jó a reteklevél?

A reteklevél gazdag A-, C- és K-vitaminban, amelyek fontosak az immunrendszer, a bőr és a csontok egészsége miatt. Kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz, emellett antioxidánsai közül említésre méltó a klorofill, ami segíthet a szervezet méregtelenítésében. Magas rosttartalmával segíti az emésztést.

A friss bazsalikomot reteklevéllel helyettesítve ízletes és pikáns pestót készülhet. Levesekbe, salátákba, smoothie-ba és sós piték töltelékeként is hasznosíthatjuk a konyhában.

Mi készülhet a reteklevélből?

Készülhet zöld, tavaszi tojáspörkölt, reteklevélpesztós zöldségtészta, szuperfriss vegán zöldségsaláta nem csak húsvétra és reteklevélpesztós rizottó is.

Még több reteklevéllel készült receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A retek szezonja áprilistól kezdődik és szinte egész évben kapni a különböző fajtáknak köszönhetően.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben tárolva jó pár napig eláll a retek, levéllel együtt.

100g Reteklevél

fehérjetartalom

2.7 g

zsírtartalom

0.49 g

szénhidráttartalom

9.2 g

víztartalom

85.6 g

gramm reteklevél?

Top ásványi anyagok

Kalcium

187 mg

Nátrium

76 mg

Foszfor

66 mg

Magnézium

36 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.251 g

Kolin

35.3 mg

C vitamin

35 mg

Lutein+zeaxantin

13610 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.7 g

Zsír

telített zsírsav

0.17 g

egyszeresen telített zsírsav

0.014 g

többszörösen telített zsírsav

0.306 g

ásványi anyagok

Kalcium

187 mg

Vas

3.1 mg

Magnézium

36 mg

Foszfor

66 mg

Nátrium

76 mg

Cink

0.41 mg

Réz

0.171 mg

Mangán

0.342 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

3.5 g

cukor

0.71 g

víz

85.6 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.19 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.26 mg

Niacin - B3 vitamin

0.806 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.084 mg

Folát

27 µg

Kolin

35.3 mg

Alfa-karotin

363 µg

Béta-karotin

5854 µg

Béta-kriptoxantin

121 µg

Lutein+zeaxantin

13610 µg

E vitamin

3.44 mg

K vitamin

778.4 µg

A vitamin

508 µg

C vitamin

35 mg

B6 vitamin

0.251 g

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...