Reteklevél

Kevesen tudják, hogy a hazánkban hagyományosan népszerű hónapos retek levele is ehető. Alapos tisztítás után felhasználhatjuk akár salátákba, pestókba is.
A reteklevél gyakran mellőzött alapanyag, pedig a retek rendkívül sokoldalú, ízletes és tápanyagokban gazdag része. Sokféleképpen felhasználható a konyhában, és felhasználásával még az ételpazarlás ellen is tehetsz.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A reteklevél a káposztafélék családjába tartozó élelmiszernövény-faj levele. Sokan nem is gondolnák, hogy a reteklevél mennyire változatosan felhasználható a konyhában, de készülhet belőle smoothie, pesztó, leves és saláta is, ráadásul magas tápanyagtartalommal rendelkezik.
A reteklevelet a vásárlás után érdemes azonnal felhasználni, mert gyorsan hervad. Ha később használnád, nedves konyharuhába csavarva a hűtőben jó pár napig eltartható. Felhasználás előtt alaposan mosd meg, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és esetleges homokot! Ha lehet, vegyszermentes biozöldséget keress!
A reteklevél gazdag A-, C- és K-vitaminban, amelyek fontosak az immunrendszer, a bőr és a csontok egészsége miatt. Kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz, emellett antioxidánsai közül említésre méltó a klorofill, ami segíthet a szervezet méregtelenítésében. Magas rosttartalmával segíti az emésztést.
A friss bazsalikomot reteklevéllel helyettesítve ízletes és pikáns pestót készülhet. Levesekbe, salátákba, smoothie-ba és sós piték töltelékeként is hasznosíthatjuk a konyhában.
Készülhet zöld, tavaszi tojáspörkölt, reteklevélpesztós zöldségtészta, szuperfriss vegán zöldségsaláta nem csak húsvétra és reteklevélpesztós rizottó is.
Még több reteklevéllel készült receptért görgess lejjebb!
A retek szezonja áprilistól kezdődik és szinte egész évben kapni a különböző fajtáknak köszönhetően.
Hűtőszekrényben tárolva jó pár napig eláll a retek, levéllel együtt.
fehérjetartalom
2.7 g
zsírtartalom
0.49 g
szénhidráttartalom
9.2 g
víztartalom
85.6 g
Kalcium
187 mg
Nátrium
76 mg
Foszfor
66 mg
Magnézium
36 mg
B6 vitamin
0.251 g
Kolin
35.3 mg
C vitamin
35 mg
Lutein+zeaxantin
13610 µg
fehérje
2.7 g
Zsír
telített zsírsav
0.17 g
egyszeresen telített zsírsav
0.014 g
többszörösen telített zsírsav
0.306 g
ásványi anyagok
Kalcium
187 mg
Vas
3.1 mg
Magnézium
36 mg
Foszfor
66 mg
Nátrium
76 mg
Cink
0.41 mg
Réz
0.171 mg
Mangán
0.342 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
rost
3.5 g
cukor
0.71 g
víz
85.6 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.19 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.26 mg
Niacin - B3 vitamin
0.806 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.084 mg
Folát
27 µg
Kolin
35.3 mg
Alfa-karotin
363 µg
Béta-karotin
5854 µg
Béta-kriptoxantin
121 µg
Lutein+zeaxantin
13610 µg
E vitamin
3.44 mg
K vitamin
778.4 µg
A vitamin
508 µg
C vitamin
35 mg
B6 vitamin
0.251 g
Sokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyLehet, hogy hallottunk már a pH-szintre koncentráló alkáli diétáról, de pontosan nem tudtuk, hogy mire is jó – ha egyáltalán jó valamire. Most körüljárjuk az étkezési mód szabályait és kitérünk arra is, hogy tényleg megfelelő választás-e, ha például az a célunk, hogy egészségesebbek legyünk.
Szabó AnnaLevesbe főzzük, megsütjük, felkockázzuk, rizzsel keverjük, salátával tálaljuk - a csirkemell és a csirkecomb lesz e hetünk két főszereplője, keressétek őket a napi levesben vagy a főételben! Ja, és mint mindig, most is lesz valami finom édes desszert a menüsorok végén!
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!