Reteklevél
![Reteklevél](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/ingredients/iq/78/GettyImages-1241193882.jpg?p=lqip-16%3A9&s=6475e170685659ec29ec94c727dba7b3)
Kevesen tudják, hogy a hazánkban hagyományosan népszerű hónapos retek levele is ehető. Alapos tisztítás után felhasználhatjuk akár salátákba, pestókba is.
A reteklevél gyakran mellőzött alapanyag, pedig a retek rendkívül sokoldalú, ízletes és tápanyagokban gazdag része. Sokféleképpen felhasználható a konyhában, és felhasználásával még az ételpazarlás ellen is tehetsz.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A reteklevél a káposztafélék családjába tartozó élelmiszernövény-faj levele. Sokan nem is gondolnák, hogy a reteklevél mennyire változatosan felhasználható a konyhában, de készülhet belőle smoothie, pesztó, leves és saláta is, ráadásul magas tápanyagtartalommal rendelkezik.
A reteklevelet a vásárlás után érdemes azonnal felhasználni, mert gyorsan hervad. Ha később használnád, nedves konyharuhába csavarva a hűtőben jó pár napig eltartható. Felhasználás előtt alaposan mosd meg, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és esetleges homokot! Ha lehet, vegyszermentes biozöldséget keress!
A reteklevél gazdag A-, C- és K-vitaminban, amelyek fontosak az immunrendszer, a bőr és a csontok egészsége miatt. Kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz, emellett antioxidánsai közül említésre méltó a klorofill, ami segíthet a szervezet méregtelenítésében. Magas rosttartalmával segíti az emésztést.
A friss bazsalikomot reteklevéllel helyettesítve ízletes és pikáns pestót készülhet. Levesekbe, salátákba, smoothie-ba és sós piték töltelékeként is hasznosíthatjuk a konyhában.
Készülhet zöld, tavaszi tojáspörkölt, reteklevélpesztós zöldségtészta, szuperfriss vegán zöldségsaláta nem csak húsvétra és reteklevélpesztós rizottó is.
Még több reteklevéllel készült receptért görgess lejjebb!
A retek szezonja áprilistól kezdődik és szinte egész évben kapni a különböző fajtáknak köszönhetően.
Hűtőszekrényben tárolva jó pár napig eláll a retek, levéllel együtt.
fehérjetartalom
2.7 g
zsírtartalom
0.49 g
szénhidráttartalom
9.2 g
víztartalom
85.6 g
Kalcium
187 mg
Nátrium
76 mg
Foszfor
66 mg
Magnézium
36 mg
B6 vitamin
0.251 g
Kolin
35.3 mg
C vitamin
35 mg
Lutein+zeaxantin
13610 µg
fehérje
2.7 g
Zsír
telített zsírsav
0.17 g
egyszeresen telített zsírsav
0.014 g
többszörösen telített zsírsav
0.306 g
ásványi anyagok
Kalcium
187 mg
Vas
3.1 mg
Magnézium
36 mg
Foszfor
66 mg
Nátrium
76 mg
Cink
0.41 mg
Réz
0.171 mg
Mangán
0.342 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
rost
3.5 g
cukor
0.71 g
víz
85.6 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.19 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.26 mg
Niacin - B3 vitamin
0.806 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.084 mg
Folát
27 µg
Kolin
35.3 mg
Alfa-karotin
363 µg
Béta-karotin
5854 µg
Béta-kriptoxantin
121 µg
Lutein+zeaxantin
13610 µg
E vitamin
3.44 mg
K vitamin
778.4 µg
A vitamin
508 µg
C vitamin
35 mg
B6 vitamin
0.251 g
Őrületesen vasárnapi, abbahagyhatatlan, igazi, magyaros ízlésre szabott menüsor!
NosaltyA sajtok világa elképesztően változatos – krémes, lyukacsos, érlelt vagy friss, mindegyiknek megvan a maga egyedi ízvilága és állaga. De vajon felismered őket ránézésre is? Most kiderül!
NosaltyIdegőrlőnek tűnhet a friss fűszernövényekkel pepecselni, de ha beveted Napi Tippünket, olyan gyorsan meg tudod majd pucolni a kakukkfüvet, mint még soha!
Szász NóriSokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!
Mint mindent, a céklát is csak csínján kell fogyasztani - a túl sok megárthat. Mutatjuk a cékla nem annyira ismert mellékhatásait!
Kezdőknek is sikerélménye lesz, ha az alábbi hétvégi menüajánlót követve főznek szombatra és vasárnapra. Gyors ételek, csirkemelles fogások, sütés nélküli édességek várnak mindenkit!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!