r
Nosalty Logó

Szabolcsi töltött káposzta - Töltött káposzta 7.

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Szabolcsi töltött káposzta - Töltött káposzta 7.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1484 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 5932 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 95 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.3 g

Zsír

  • Összesen
    89.2 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    301 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3328 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    833 mg
  • Nátrium
    1847 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.7 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1094.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    429 mg
  • D vitamin:
    195 micro
  • K vitamin:
    523 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    519 micro
  • Kolin:
    315 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    224 micro
  • β-karotin
    961 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    22593 micro
  • Lut-zea
    478 micro
Összesen 1484 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    277.2 g

Zsír

  • Összesen
    356.6 g
  • Telített zsírsav
    123 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    141 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    1205 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13312.2 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    340 mg
  • Kálcium
    1456 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    708 mg
  • Foszfor
    3331 mg
  • Nátrium
    7388 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    418.7 g
  • Cukor
    130 mg
  • Élelmi rost
    82 mg

VÍZ

  • Összesen
    4379.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    545 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    1717 mg
  • D vitamin:
    779 micro
  • K vitamin:
    2092 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    12 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    69 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2075 micro
  • Kolin:
    1261 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    898 micro
  • β-karotin
    3844 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    90370 micro
  • Lut-zea
    1910 micro
Összesen 5932 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    213.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1450 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 95 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposztát előkészítjük a főzéshez, a külső leveleket eltávolítjuk, megmossuk.
  2. A káposztákat 5 percig egy nagyobb edényben, sós vízben főzzük, a külső leveleket egyesével leszedjük, kicsit tovább főzzük úgy, hogy a levelek göngyölhetőek legyenek.
  3. Ezután a leveleket egy nagyobb tálba helyezzük, majd a vastagabb ereket a káposztalevelekről levágjuk.
  4. A hagymát megtisztítjuk apróra vágjuk, kevés napraforgó olajon megfonnyasztjuk, fokhagymát és pirospaprikát teszünk bele. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a darált húst, a tojást, a sót, a borsot és a hagymából készített pörköltalapot.
  5. A töltelékből kézzel kis gombócokat formázunk, a levelekbe göngyöljük a következőképpen. Minden levélre (a nagyobbakat vágjuk ketté) 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk.
  6. A levelek két szélét behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és formázzuk. A kész töltött káposztákat egy tányérra tesszük. Amikor elkészültünk az összes töltött káposztával, a kész töltött káposztákat a vágott káposzta felére egy nagy fazékba helyezzük.
  7. Majd ráhelyezzük a csíkokra vágott füstölt szalonnát és a karikára vágott kolbászt, majd a maradék káposztával megszórjuk.
  8. A paradicsomlét ráöntjük, picit megsózzuk, egy evőkanál cukrot szórunk rá, majd annyi vizet töltünk rá, hogy éppen elfedje a töltelékeket.
  9. Az ételt fedő alatt lassú tűzön (kb. 1,5 óra alatt) megfőzzük, a megfelelő állagot kóstolással ellenőrizzük.
  10. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 580
  • Tegnapi nézettség: 136
  • 7 napos nézettség: 1292
  • Össznézettség: 440392
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 07.

Ajánló

Mindenkinek, aki a paradicsomos töltött káposztát szereti.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szabolcsi töltött káposzta - Töltött káposzta 7.
Mártika és Feri 107 recept

A töltött káposzta a magyar konyha egyik legjellegzetesebb étele. Nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem e páratlan finomság, és legfőbb érdekessége, hogy számtalan változata ismert hazánk különböző részein. Talán a legkülönösebb a töltött káposzták véget nem érő sorából a szabolcsi változat. A híres étel ízesítésének ugyanis a friss paradicsomlé az alapja, amit sehol másutt nem használnak az országban. Emellett sok más különlegesség is egyedivé teszi a szabolcsi töltött káposztát. Itt a hústölteléket nem csupán káposztába, de paprikába is töltik, és a kettőt együtt főzik meg, ez szintén páratlan a receptek sorában. Szabó Edit azt is bemutatta az Ízvadásznak, hogy télen a fejes káposzta helyett előszeretettel használják az édeskés kelkáposzta levelét is, de e vidéken előfordul az is, hogy a rizs helyett kukoricadarát kevernek a darált húshoz.  Zsidek László

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...