Szabolcsi töltött káposzta - Töltött káposzta 7.
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
750g káposzta150 kcal
-
100g káposzta20 kcal
-
250g sertéslapocka590 kcal
-
63g rizs224 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
35 kcal
-
0 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
250g paradicsomlé43 kcal
-
38g füstölt szalonna246 kcal
-
25g kolbász113 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
3g cukor10 kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
3000g káposzta600 kcal
-
400g káposzta80 kcal
-
1000g sertéslapocka2360 kcal
-
250g rizs895 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0 kcal
-
11g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1000g paradicsomlé170 kcal
-
150g füstölt szalonna983 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
10g cukor39 kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
48.1g káposzta10 kcal
-
6.4g káposzta1 kcal
-
16g sertéslapocka38 kcal
-
4g rizs14 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g napraforgó olaj2 kcal
-
0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g paradicsomlé3 kcal
-
2.4g füstölt szalonna16 kcal
-
1.6g kolbász7 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.3 g
Zsír
-
Összesen 89.2 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 301 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3328 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 85 mg
-
Kálcium 364 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 833 mg
-
Nátrium 1847 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.7 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1094.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 429 mg
-
D vitamin: 195 micro
-
K vitamin: 523 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 519 micro
-
Kolin: 315 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 224 micro
-
β-karotin 961 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 22593 micro
-
Lut-zea 478 micro
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 277.2 g
Zsír
-
Összesen 356.6 g
-
Telített zsírsav 123 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 141 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 1205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13312.2 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 340 mg
-
Kálcium 1456 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 708 mg
-
Foszfor 3331 mg
-
Nátrium 7388 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 418.7 g
-
Cukor 130 mg
-
Élelmi rost 82 mg
VÍZ
-
Összesen 4379.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 545 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 1717 mg
-
D vitamin: 779 micro
-
K vitamin: 2092 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 12 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 69 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2075 micro
-
Kolin: 1261 mg
-
Retinol - A vitamin: 179 micro
-
α-karotin 898 micro
-
β-karotin 3844 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 90370 micro
-
Lut-zea 1910 micro
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 213.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1450 micro
-
Lut-zea 31 micro
Hozzávalók
-
2 közepes fej káposzta
-
40 dkg káposzta
-
25 dkg rizs
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
2 ek napraforgó olaj
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
1 ek só
-
bors ízlés szerint
-
10 dl paradicsomlé
-
15 dkg füstölt szalonna
-
10 dkg kolbász
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 db tojás
-
1 ek cukor
Elkészítés
- A káposztát előkészítjük a főzéshez, a külső leveleket eltávolítjuk, megmossuk.
- A káposztákat 5 percig egy nagyobb edényben, sós vízben főzzük, a külső leveleket egyesével leszedjük, kicsit tovább főzzük úgy, hogy a levelek göngyölhetőek legyenek.
- Ezután a leveleket egy nagyobb tálba helyezzük, majd a vastagabb ereket a káposztalevelekről levágjuk.
- A hagymát megtisztítjuk apróra vágjuk, kevés napraforgó olajon megfonnyasztjuk, fokhagymát és pirospaprikát teszünk bele. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a darált húst, a tojást, a sót, a borsot és a hagymából készített pörköltalapot.
- A töltelékből kézzel kis gombócokat formázunk, a levelekbe göngyöljük a következőképpen. Minden levélre (a nagyobbakat vágjuk ketté) 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk.
- A levelek két szélét behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és formázzuk. A kész töltött káposztákat egy tányérra tesszük. Amikor elkészültünk az összes töltött káposztával, a kész töltött káposztákat a vágott káposzta felére egy nagy fazékba helyezzük.
- Majd ráhelyezzük a csíkokra vágott füstölt szalonnát és a karikára vágott kolbászt, majd a maradék káposztával megszórjuk.
- A paradicsomlét ráöntjük, picit megsózzuk, egy evőkanál cukrot szórunk rá, majd annyi vizet töltünk rá, hogy éppen elfedje a töltelékeket.
- Az ételt fedő alatt lassú tűzön (kb. 1,5 óra alatt) megfőzzük, a megfelelő állagot kóstolással ellenőrizzük.
- Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
- Receptkönyvben: 585
- Tegnapi nézettség: 892
- 7 napos nézettség: 4939
- Össznézettség: 449375
- Feltöltés dátuma: 2011. február 07.
Ajánló
Mindenkinek, aki a paradicsomos töltött káposztát szereti.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A töltött káposzta a magyar konyha egyik legjellegzetesebb étele. Nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem e páratlan finomság, és legfőbb érdekessége, hogy számtalan változata ismert hazánk különböző részein. Talán a legkülönösebb a töltött káposzták véget nem érő sorából a szabolcsi változat. A híres étel ízesítésének ugyanis a friss paradicsomlé az alapja, amit sehol másutt nem használnak az országban. Emellett sok más különlegesség is egyedivé teszi a szabolcsi töltött káposztát. Itt a hústölteléket nem csupán káposztába, de paprikába is töltik, és a kettőt együtt főzik meg, ez szintén páratlan a receptek sorában. Szabó Edit azt is bemutatta az Ízvadásznak, hogy télen a fejes káposzta helyett előszeretettel használják az édeskés kelkáposzta levelét is, de e vidéken előfordul az is, hogy a rizs helyett kukoricadarát kevernek a darált húshoz. Zsidek László