Töltött káposzta karácsonyra
- 8% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
188g savanyú káposzta36 kcal
-
29g káposztalevél7 kcal
-
50g sertéslapocka118 kcal
-
50g sertéscomb91 kcal
-
50g füstölt oldalas132 kcal
-
13g kolbász57 kcal
-
164 kcal
-
21g vöröshagyma8 kcal
-
15g rizs54 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g sertészsír17 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
6g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1500g savanyú káposzta285 kcal
-
228g káposztalevél57 kcal
-
400g sertéslapocka944 kcal
-
400g sertéscomb728 kcal
-
400g füstölt oldalas1053 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
200g kolozsvári szalonna1310 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
120g rizs430 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
11 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
50g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
41.5g savanyú káposzta8 kcal
-
6.3g káposztalevél2 kcal
-
11.1g sertéslapocka26 kcal
-
11.1g sertéscomb20 kcal
-
11.1g füstölt oldalas29 kcal
-
2.8g kolbász13 kcal
-
5.5g kolozsvári szalonna36 kcal
-
4.7g vöröshagyma2 kcal
-
3.3g rizs12 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g sertészsír4 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
-
1.4g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34 g
Zsír
-
Összesen 50.2 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2137.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 357 mg
-
Nátrium 1572 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 326.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 89 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 99 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 658 micro
- 8% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 272 g
Zsír
-
Összesen 401.4 g
-
Telített zsírsav 141 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 155 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 1034 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17101.4 g
-
Cink 34 mg
-
Szelén 302 mg
-
Kálcium 781 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 497 mg
-
Foszfor 2859 mg
-
Nátrium 12580 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 203.1 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 2610.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 321 mg
-
D vitamin: 713 micro
-
K vitamin: 372 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 793 micro
-
Kolin: 950 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 174 micro
-
β-karotin 1264 micro
-
β-crypt 247 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5261 micro
- 8% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 473.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 348 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 72.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
1.5 kg savanyú káposzta
-
40 dkg füstölt oldalas
-
10 dkg kolbász
-
20 dkg kolozsvári szalonna
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
12 dkg rizs
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 ek fűszerpaprika
-
4 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek sertészsír
-
1 evőkanál finomliszt
-
0.5 dl víz
Elkészítés
- A füstölt húst előző nap beáztatjuk. (Bár erre igazából akkor van csak szükség, ha rendes, igazi házi füstölésű árut kaptunk. A legtöbb gyorsfüstöléssel kezelt húsárúnak elég egy alapos mosás, sajnos...)
- Másnap feltesszük főni. Attól függ, milyen húst kaptunk, addig főzzük, amíg félpuha lesz, kb. 1 - 1 és 1/2 órát.
- A rizst félpuhára főzzük, és leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A savanyú káposztát mossuk át, tegyük fére.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk.
- Kis lángon kiolvaszjuk a szalonnát, a pörcöket kivesszük, és félrerakjuk. A szalonna zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát.
- A darált húst egy tálba tesszük, hozzáöntjük a rizst, a vöröshagymát, a szalonnapörcöket, a zúzott fokhagymát, egy kávéskanál borsot, 2 kávéskanál sót és egy csapott evőkanál fűszerpaprikát.
- Öntünk hozzá egy fél dl vizet, és alaposan összedolgozzuk (a víz a tojás helyett van. A tojás keményíti a tölteléket, ha vízzel keverjük, puhább marad.)
- A tölteléket elosztjuk 12 felé. Erre azért van szükség, mert így egyenlő méretű töltelékeink lesznek.
- A káposztaleveleket szemügyre vesszük: ha túl kemény torzsájuk van, azt kivágjuk, vagy klopfolóval kicsit megcsapkodjuk, hogy puha legyen, és fel tudjuk tekerni.
- A tenyerünkbe veszünk egy levelet úgy, hogy a torzsa nézzen felfelé. Középre helyezünk egy tölteléket, és először felülről, makd alulról hajtsuk rá a káposztalevelet. Takarjuk be balról is, majd a jobb irányba kezdjük el tekerni. Így biztosan nem lesz túl szoros a töltelék, de "kivetkőzni" sem fognak.
- Fogjunk egy óráis fazekat, tegyünk az aljába egy sor savanyú káposztát. Arra kerüljön egy adag töltelék, pár darab a kolbászból és néhány nyeset füstölt oldalas.
- Tegyünk rá még egy adag savanyú káposztát, tölteléket, húst és kolbászt, majd ismét takarjuk le, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Savanyú káposzta kerüljön felülre, és emeletenként jöhet egy-két babérlevél. Öntünk rá annyit az oldalas fővővizéből, hogy ellepje.
- Közepes lángon főzzük jó 2 órán keresztül.
- Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni. Utána szétszedjünk - óvatosan kipiszkáljuk belőle a töltelékeket, vigyázva, hogy ki ne essenek a káposztalevélből. Félretesszük.
- A zsírt megolvasztjuk, szórunk rá pirospaprikát és egy evőkanál lisztet. Vízzel felengedjük, olyan sűrűnek kell lennie, mint a tejfölnek. Rácsorgatjuk az aprókáposztára, elkeverjük, és berántjuk.
- Tálaláskor alulra tesszük az aprókáposztát, rá a tölteléket, mellé az oldalast és a kolbászt.
- Tejföllel koronázzuk, és friss házi kenyeret kínálunk mellé.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 1914
- Tegnapi nézettség: 611
- 7 napos nézettség: 2646
- Össznézettség: 695730
- Feltöltés dátuma: 2012. december 21.
Ajánló
Tejföl. Sűrű. Zsíros. Házi. Kenyér. Belül puha, vastag héjú. Az is házi.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A töltött káposzta receptjét szerintem felesleges leírni. Ahány ház, ahány ember, annyi szokás, annyi recept. Most nem csak arról van szó, hogy kolozsvári vagy szabolcsi - az, hogy ki mennyi rizst, fokhagymát, sót, borsot tesz bele, az teljesen fakultatív, arról nem beszélve, hogy milyen különbségek tudnak lenni hús és hús, káposzta és káposzta között. A káposzta nálunk mindig ünnep előtt jó pár nappal készül, hogy az ízeknek legyen idejük összeszokni. A receptet nem azért küldöm be, mert szentírás lenne (bár szerintem így a legjobb a töltött káposzta), hanem hogy pár trükköt megosszak. A töltött káposzta készítés nem bonyolult, csak kicsit időigényes, és rejt magában némi buktatót, amiket a szűz káposztakészítő esetleg nem is sejt, de ha egyszer elrontja, elmegy a kedve, és esetleg örökre feladja. Na szóval. A piacon kezdjük. Oda kell állni a savanyús néni/bácsi elé, és írtó nagy bociszemekkel nagyon szépen megkérni, hogy egyforma méretű káposztaleveleket adjon, hogy egyforma méretű töltelékeink legyenek. Ha már a piacon vagyunk, szerezzük be a füstölt húst is - ugye eszünkbe sem jut gyorsérlelésű, fóliázott vackokkal elrontani a töltött káposztát? Mindegy, hogy nyúlja, oldalas vagy csülök kerül bele, ízlés és pénztárca kérdése, de valódi füstölt árú legyen! Akárcsak a kolbász. A savanyú káposztát mossuk át, a levelekből pedig vágjuk ki a kemény torzsát, így egyszerűbb lesz feltekerni. A tekerésnél próbáljátok ki azt a módszert, amit írtam, így nem fog kibújni a töltelék a kabátból. Végül pedig (bár ez csak zárójelben) készítsük el pár nappal korábban. Összehasonlíthatalanul finomabb így. Ha pedig vesszük a fáradságot, hogy sütőbe téve 2 naponta átmelengessük... Akkor idén semmi nem pipálja le a töltött káposztánkat!