Márton napi libaleves
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
250g libaaprólék519 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
135g fehérrépa86 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
9 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g tészta186 kcal
-
750g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1000g libaaprólék2078 kcal
-
680g sárgarépa248 kcal
-
540g fehérrépa344 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
162g hegyes erős paprika36 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g tészta742 kcal
-
3000g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
16.5g libaaprólék34 kcal
-
11.2g sárgarépa4 kcal
-
8.9g fehérrépa6 kcal
-
2.8g vöröshagyma1 kcal
-
2.6g zeller1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.7g paprika0 kcal
-
2.7g hegyes erős paprika1 kcal
-
0.1g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.3g tészta12 kcal
-
49.6g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 33.6 g
Zsír
-
Összesen 49 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1318.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 190 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 133 mg
-
Foszfor 632 mg
-
Nátrium 293 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.3 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1167.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1301 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 254 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 5278 micro
-
β-karotin 12661 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 469 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 134.5 g
Zsír
-
Összesen 196 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 101 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 448 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5272.9 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 221 mg
-
Kálcium 759 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 533 mg
-
Foszfor 2529 mg
-
Nátrium 1174 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 337.2 g
-
Cukor 70 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 4671.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5203 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 349 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 259 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 47 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1016 micro
-
Kolin: 125 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 21112 micro
-
β-karotin 50644 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 6 micro
-
Lut-zea 1876 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 87.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 349 micro
-
β-karotin 838 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Hozzávalók
-
1 kg libaaprólék
-
4 nagy db sárgarépa
-
3 nagy db fehérrépa
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 kis db zeller
-
8 gerezd fokhagyma
-
10 szem fekete bors
-
1 db paprika
-
3 közepes db hegyes erős paprika
-
1 szál rozmaring
-
1 szál kakukkfű
-
só ízlés szerint
-
3 l víz
Elkészítés
- A megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját. Ezt követően fűszerezzük a hagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval.
- Lassú tűzön főzzük a levest.
- Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, és hasábokra szeleteljük.
- Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön.
- A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult.
- Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest.
- A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.
- Receptkönyvben: 131
- Tegnapi nézettség: 20
- 7 napos nézettség: 112
- Össznézettség: 64089
- Feltöltés dátuma: 2010. november 11.
Ajánló
A liba csontosabb részeiből kiváló leves készíthető, míg combjaiból, húsosabb részeiből saját zsírjában remek pecsenye süthető.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Márton nap Pannóniában, Savariában született tours-i püspök, Szent Márton emléknapja. A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza a katolikus országokban, így hazánkban is virágzott. Emlékét számos településnév őrzi, sok falunak (köztük az én baranyai kis falumnak is) Szent Márton a védőszentje. A védőszent napjához közelebb eső vasárnapon - jellemzően a nyár vége felé vagy ősszel, a betakarítások végeztével - tartják a búcsút. A búcsú egyházi megfogalmazás szerint Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó, büntetések elengedése részben vagy teljesen. Néprajzi megközelítésben a búcsú, a falvak egyik legfontosabb közösségi eseménye, amelynek megünneplésére minden család vendégeket hív. A búcsú a mai napig megmaradt a falu közösségi élményének, a rokon- és barátlátogatás alkalmának. A Márton nap ünnepléséhez, a Márton napi búcsúhoz kapcsolódik a lúdfogyasztás szokása is. A Dunántúlon jellemzően e napon vágták le Márton lúdját, s kóstolták meg hozzá az újbort. Ennek a szokásnak egyszerű oka volt, november elejére vált igazán jó ízűvé a lúdhús, és ez idő tájt olcsóbb volt, mint máskor. Tökéletes szereplője az ünnepi asztalnak.