Az eredeti pincepörkölt
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
250g marhalábszár320 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
25g zöldpaprika4 kcal
-
30g kápia paprika6 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
50g száraz vörösbor41 kcal
-
50g kenyérszalonna349 kcal
-
125g burgonya72 kcal
-
3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
1000g marhalábszár1280 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
120g kápia paprika26 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
200g száraz vörösbor164 kcal
-
200g kenyérszalonna1394 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
36.6g marhalábszár47 kcal
-
12.5g vöröshagyma5 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.7g zöldpaprika1 kcal
-
4.4g kápia paprika1 kcal
-
7.3g paradicsom1 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0.3g rozmaring0 kcal
-
7.3g száraz vörösbor6 kcal
-
7.3g kenyérszalonna51 kcal
-
18.3g burgonya11 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 60.4 g
Zsír
-
Összesen 48.2 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1046.5 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 616 mg
-
Nátrium 182 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 480 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 89 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 64 micro
-
β-karotin 689 micro
-
β-crypt 122 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 156 micro
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 241.7 g
Zsír
-
Összesen 192.6 g
-
Telített zsírsav 67 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 390 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4186 g
-
Cink 72 mg
-
Szelén 181 mg
-
Kálcium 394 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 315 mg
-
Foszfor 2465 mg
-
Nátrium 726 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 123.1 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 1920 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 271 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 356 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 65 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 299 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 256 micro
-
β-karotin 2755 micro
-
β-crypt 488 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 623 micro
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 153.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 188 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 db zöldpaprika
-
2 közepes db paradicsom
-
2 db babérlevél
-
1 teáskanál köménymag
-
1 teáskanál majoranna
-
1 szál rozmaring
-
2 dl száraz vörösbor
-
20 dkg kenyérszalonna
-
500 g burgonya
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A húst kockákra vágjuk, nagyjából 3-4 cm-es darabokra. Ha szeretnénk főzhetünk bele darabolt sertéskörmöt, kockázott, csont nélküli sertéslapockát és darabolt bőrös sertéscsülköt is (ahogy például a somogyi vidéken készül), ezek mindig a pincepörkölt szaftját dúsítják a belőlük kifőzhető kollagénnel. Ezután sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk vagy apróra vágjuk. A kenyérszalonnát apró kockákra vágjuk.
- Egy nagyobb vaslábasban (vagy bográcsban, ha szabadban készítjük) elsőként zsírjára pirítjuk a szalonnát.
- Beletesszük az aprított vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, majd lehúzzuk az edényt a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával (így elkerüljük, hogy megégjen és keserűvé váljon).
- Visszatesszük az edényt a tűzre, és hozzáadjuk a húst. Pár percig kevergetve pirítjuk, amíg a hús minden oldala szépen kifehéredik.
- Hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát, piros paprikát és a paradicsomot, valamint a babérlevelet, majorannát és a köménymagot. Ezek a zöldségek segítenek majd a pörkölt szaftját sűríteni és ízesíteni.
- Amikor a hús kicsit levet eresztett, hozzáadjuk a vörösbort. Ez adja meg a pincepörkölt jellegzetes mélységét és enyhe savasságát. Dobjunk bele egy szál rozmaringot is.
- Lefedve lassú tűzön főzzük a pörköltet, időnként megkeverve. Ha szükséges, öntsünk hozzá egy kis vizet vagy további vörösbort, hogy elegendő szaftja legyen. Az étel akkor kész, amikor a hús teljesen puha és omlós – ez kb. 2-3 órát vesz igénybe.
- Ha a hús már majdnem teljesen kész, adjuk hozzá a krumplit is: főzzük puhára további 5-10 perc alatt.
- Kóstoljuk meg a pörköltet, és ha szükséges, utána ízesítjük sóval és borssal. Ha szeretjük a csípőset, ebben a fázisban tehetünk bele csípős paprikát vagy darált erős paprikát.
- A pincepörköltet leggyakrabban friss kenyérrel szokták kínálni. Kitűnő kísérője lehet egy pohár száraz vörösbor is, amely harmonizál az étel ízével.
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 228
- 7 napos nézettség: 3850
- Össznézettség: 7703
- Feltöltés dátuma: 2024. november 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A pincepörkölt története szorosan kapcsolódik a magyar borvidékekhez és a szüreti hagyományokhoz. Nevét a borospincékről kapta, mivel ezt az ételt hagyományosan a szüretelők számára készítették a szőlőhegyek környékén, ahol borospincék és borászatok találhatók. A pincepörkölt így egy tipikus szüreti étellé vált, amelyet a borkészítés munkálatai során, főként őszi időszakban fogyasztottak. Az étel egyszerű, könnyen elkészíthető, és melegítő ereje is van, ami különösen kedvező volt a hűvös, kora őszi napokon. A pincepörkölt egy gazdag, tartalmas magyar étel, amit leggyakrabban vörösborral és marhából, de a modern konyhában már sertés- vagy birkahússal is főzik. Elkészítése nagyon lassú főzést igényel, aminek köszönhetően az ízek mélyek és intenzívek lesznek.