r
Nosalty Logó

Az eredeti pincepörkölt

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Az eredeti pincepörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 840 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3362 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 123 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    60.4 g

Zsír

  • Összesen
    48.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1046.5 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    616 mg
  • Nátrium
    182 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    480 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    89 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    64 micro
  • β-karotin
    689 micro
  • β-crypt
    122 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 840 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    241.7 g

Zsír

  • Összesen
    192.6 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    390 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4186 g
  • Cink
    72 mg
  • Szelén
    181 mg
  • Kálcium
    394 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    315 mg
  • Foszfor
    2465 mg
  • Nátrium
    726 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    123.1 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    1920 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    271 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    356 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    65 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    299 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    256 micro
  • β-karotin
    2755 micro
  • β-crypt
    488 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    623 micro
Összesen 3362 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    188 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 123 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst kockákra vágjuk, nagyjából 3-4 cm-es darabokra. Ha szeretnénk főzhetünk bele darabolt sertéskörmöt, kockázott, csont nélküli sertéslapockát és darabolt bőrös sertéscsülköt is (ahogy például a somogyi vidéken készül), ezek mindig a pincepörkölt szaftját dúsítják a belőlük kifőzhető kollagénnel. Ezután sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk vagy apróra vágjuk. A kenyérszalonnát apró kockákra vágjuk.
  2. Egy nagyobb vaslábasban (vagy bográcsban, ha szabadban készítjük) elsőként zsírjára pirítjuk a szalonnát.
  3. Beletesszük az aprított vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.
  4. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd lehúzzuk az edényt a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával (így elkerüljük, hogy megégjen és keserűvé váljon).
  5. Visszatesszük az edényt a tűzre, és hozzáadjuk a húst. Pár percig kevergetve pirítjuk, amíg a hús minden oldala szépen kifehéredik.
  6. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát, piros paprikát és a paradicsomot, valamint a babérlevelet, majorannát és a köménymagot. Ezek a zöldségek segítenek majd a pörkölt szaftját sűríteni és ízesíteni.
  7. Amikor a hús kicsit levet eresztett, hozzáadjuk a vörösbort. Ez adja meg a pincepörkölt jellegzetes mélységét és enyhe savasságát. Dobjunk bele egy szál rozmaringot is.
  8. Lefedve lassú tűzön főzzük a pörköltet, időnként megkeverve. Ha szükséges, öntsünk hozzá egy kis vizet vagy további vörösbort, hogy elegendő szaftja legyen. Az étel akkor kész, amikor a hús teljesen puha és omlós – ez kb. 2-3 órát vesz igénybe.
  9. Ha a hús már majdnem teljesen kész, adjuk hozzá a krumplit is: főzzük puhára további 5-10 perc alatt.
  10. Kóstoljuk meg a pörköltet, és ha szükséges, utána ízesítjük sóval és borssal. Ha szeretjük a csípőset, ebben a fázisban tehetünk bele csípős paprikát vagy darált erős paprikát.
  11. A pincepörköltet leggyakrabban friss kenyérrel szokták kínálni. Kitűnő kísérője lehet egy pohár száraz vörösbor is, amely harmonizál az étel ízével.
  • Receptkönyvben: 6
  • Tegnapi nézettség: 1981
  • 7 napos nézettség: 3021
  • Össznézettség: 2872
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az eredeti pincepörkölt
Hering András 181 recept

A pincepörkölt története szorosan kapcsolódik a magyar borvidékekhez és a szüreti hagyományokhoz. Nevét a borospincékről kapta, mivel ezt az ételt hagyományosan a szüretelők számára készítették a szőlőhegyek környékén, ahol borospincék és borászatok találhatók. A pincepörkölt így egy tipikus szüreti étellé vált, amelyet a borkészítés munkálatai során, főként őszi időszakban fogyasztottak. Az étel egyszerű, könnyen elkészíthető, és melegítő ereje is van, ami különösen kedvező volt a hűvös, kora őszi napokon. A pincepörkölt egy gazdag, tartalmas magyar étel, amit leggyakrabban vörösborral és marhából, de a modern konyhában már sertés- vagy birkahússal is főzik. Elkészítése nagyon lassú főzést igényel, aminek köszönhetően az ízek mélyek és intenzívek lesznek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...