Az eredeti bajai halászlé, házi gyufatésztával
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
A halászléhez
-
1500g hal864 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
0 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
15 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
11g só0 kcal
A házi gyufatésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
A halászléhez
-
1500g hal864 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
0 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
15 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
11g só0 kcal
A házi gyufatésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
A halászléhez
-
38g hal22 kcal
-
8.6g vöröshagyma3 kcal
-
0 kcal
-
2.5g paradicsom0 kcal
-
2.5g tv-paprika0 kcal
-
2.3g cseresznyepaprika0 kcal
-
38g víz0 kcal
-
0.3g só0 kcal
A házi gyufatésztához
-
5.1g finomliszt18 kcal
-
2.8g tojás4 kcal
-
0g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 219.2 g
Zsír
-
Összesen 27.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 810 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8223.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 475 mg
-
Kálcium 319 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 371 mg
-
Foszfor 2083 mg
-
Nátrium 4955 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 193.3 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 2815.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 15 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 162 mg
-
D vitamin: 1195 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 403 micro
-
Kolin: 722 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 134 micro
-
β-karotin 776 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1190 micro
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 219.2 g
Zsír
-
Összesen 27.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 810 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8223.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 475 mg
-
Kálcium 319 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 371 mg
-
Foszfor 2083 mg
-
Nátrium 4955 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 193.3 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 2815.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 15 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 162 mg
-
D vitamin: 1195 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 403 micro
-
Kolin: 722 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 134 micro
-
β-karotin 776 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1190 micro
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 208.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 71.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 65 micro
-
Lut-zea 30 micro
Hozzávalók
A halászléhez
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
3 ek füstölt pirospaprika
-
1.5 l víz
-
1 ek só
A házi gyufatésztához
-
200 g finomliszt
-
2 db tojás
-
2 csepp víz
Elkészítés
A halászléhez
- A pontyot megtisztítjuk a pikkelyétől, fejét, farkát levágjuk, a törzsét 5-6 mm-enként beirdaljuk. Ha nem egészben főzzük, a törzsét szeleteljük fel pontypatkókra. A halhúst főzés előtt minimum 2 órával sózzuk be úgy, "mintha zsíros kenyeret sóznánk".
- A vöröshagymákat apróra kockára vágjuk, egy tálcán kiterítve hagyjuk szikkadni 2-3 órát. Ha szeretnénk belefőzni paprikát és paradicsomot is (vannak házak, ahol tesznek bele), akkor szintén apró kockákra vágjuk vagy turmixoljuk (opcionális).
- Ezután jöhet a tiszta bogrács/főzőedény: a hagymát a bogrács legaljára tesszük (ha apróra darabolt paradicsom és paprika is kerül bele, azt is a hagymával együtt tegyük az aljára), majd a halszeleteket úgy helyezzük a bográcsba, hogy a fejrészeket tegyük legalulra, a többi szeletet pedig szépen elrendezve, szétterítve helyezzük bele.
- Felöntjük a hal kilogrammonkénti súlyának megfelelően 1,3-1,5 liter vízzel, majd nagy lángon aláfűtünk. Ha minden jól megy, 10-15 perc múlva fel is forr. Ekkor beleszórunk 3 evőkanál minőségi fűszerpaprikát, beledobjunk 2-3 fej cseresznyepaprikát, majd közepes láng fölött 25-30 percig főzzük.
- Főzés közben érdemes többször is megkóstolni: az első kóstolást az első 10-15 perc rotyogás után érdemes megtenni, ha ekkor hígnak vagy sótlannak érezzük, nyugodtan korrigálhatjuk, fűszerezhetjük.
- Ügyeljünk rá, hogy ha 25-30 percnél tovább főzzük, akkor a halhús elkezd lefőni a csontokról, emiatt pedig a halak széteshetnek. A főzés befejeztél óvatosan emeljük ki a halakat egy tálalótálcára, a levet (ha szükséges, vagy nem szeretjük sűrűn) egy finom lyukú szűrűn szűrjük le. Friss főzött, házi gyufatésztára merjünk levet, cseresznyepaprikával vagy plusz erős paprikával tálaljuk.
A házi gyufatésztához
- A felvert tojásokat elmorzsoljuk a liszttel, és néhány csepp vízzel összegyúrjuk. Lefedjük/letakarjuk, majd 20 percig hagyjuk pihenni a hűtőben vagy más hűvös helyen.
- A pihentetés után 2-3 mm vastag lapokat nyújtunk belőle, és nagyjából 3-4 cm szélesre nyújtjuk.
- 2-3 mm vastag, gyufaszál alakú darabokra vágjuk, bő, enyhén sós vízben 2 perc alatt kifőzzük, majd leszűrjük.
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 3391
- 7 napos nézettség: 8849
- Össznézettség: 50707
- Feltöltés dátuma: 2023. november 03.
Ajánló
A bajaiak szerint két titka van a halászléjuknak, az egyik (ahogy ők mondják), hogy a halászlékocka felhasználása szentségsértés, mivel rengeteg adalékanyagot tartalmaz és iparilag előállított termék, semmi köze a hagyományőrzéshez és természetességhez. A másik pedig, hogy a passzírozást el kell felejteni: "ezt hagyjuk meg a pancsereknek, ugyanis a bajai halászlé sűrűségét nem a passzírozás, hanem az alap hozzávalók és a darált paprika művészi kombinációja adja". És persze a friss ponty, de akár többféle halfajtából is főzhetjük, például harcsából, busából, kárászból, compóból. A helyiek szerint annál finomabb lesz a halászlé, minél több hal van benne, így az ideális mennyiség 2,5-3 kg hal, amit bográcsban, fatűzön főznek tökéletesre.
Receptkategóriák
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Bár én mohácsi származású vagyok, apám épp így főzi nálunk is a halászlevet, ahogy ez a bajai receptúra is mutatja. Bár a halászlé esetében is érvényes a mondás, hogy "ahány ház, annyi szokás", abban a helyiek mind egyetértenek, hogy "a jó halászlé receptje egyszerű, csupán pár alapanyagot igényel, mégis igazán jó halászlevet készíteni MŰVÉSZET, és sok gyakorlásnak köszönhető".