Tarhonya

Tarhonya

Leírás

Tarhonya – receptek, leírás, tippek

A tarhonya lisztből, tojásból, kevés vízből készített, sóval ízesített, napon szárított magyar tésztaféle. Készítése, nagysága, színe és felhasználása régiónként változik. A régi időkben a friss tésztát rostán átdörzsölték, majd kézzel gömbölygették, ez azonban meglehetősen munkaigényes és napjainkban a házi tarhonya már inkább reszeléssel készül.

Feltételezések szerint a tarhonya Perzsiából került hozzánk, a törökök közvetítésével, maga a tarhonya elnevezés is török eredetű. A tarhonya önálló ételként is szerepelhet, de gyakran köretként készül, például pörköltek mellé.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a tarhonya?

A tarhonya egy hagyományos magyar tésztafajta, amely apró, szemcsés állagú és leginkább a rizshez vagy kuszkuszhoz hasonlítható. Több közép-európai országban is ismert, és gyakran használják köretként, levesbetétként vagy egytálételek alapanyagaként.

Hogyan vásároljuk?

Tarhonyát bármely szuper- és hipermarketben, delikátban, csomagolásmentes boltban tudunk venni. Ma már sokféle márka közül válogathatunk, érdemes előnyben részesíteni a hazai termékeket, ezzel is támogatva a magyar termelőket és gyártókat.

Mire jó a tarhonya?

A tarhonyát fogyaszthatjuk köretként pörkölt, paprikás, és szaftos hús mellé. Levesbetétként is elsőosztályú, de még egytálételként is elkészíthetjük zöldségekkel, hússal, fűszerekkel. Magas szénhidráttartalma miatt jó energiaforrás, és könnyen emészthető.

Mi készülhet a tarhonyából?

Készülhet tarhonyával töltött paprika, zöldséges tarhonyasaláta, gyors kolbászos tarhonyaleves, vörösboros marhapörkölt tarhonyával és savanyúsággal, mnestra maritata, az olasz esküvői leves, tarhonyás hús csirkemellből, az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonya, szaftos, lecsókrémes tarhonya tükörtojással, kecskesajtos-medvehagymás tarhonyarizottó és kaszás leves gazdagon.

Még több tarhonyás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Tarhonyát az év bármely időszakában tudunk venni szuper- és hipermarketben, delikátban, csomagolásmentes boltban.

hogyan tároljam

Felbontásig a gyári csomagolásban, utána légmentesen, száraz helyen tároljuk.

100g Tarhonya

fehérjetartalom

13.04 g

zsírtartalom

1.012 g

szénhidráttartalom

74.67 g

víztartalom

9.9 g

gramm tarhonya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

189 mg

Magnézium

53 mg

Kalcium

21 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.142 g

Kolin

15.1 mg

Niacin - B3 vitamin

7.177 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.891 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.04 g

Zsír

telített zsírsav

0.277 g

egyszeresen telített zsírsav

0.171 g

többszörösen telített zsírsav

0.564 g

ásványi anyagok

Kalcium

21 mg

Vas

3.3 mg

Magnézium

53 mg

Foszfor

189 mg

Nátrium

6 mg

Cink

1.41 mg

Réz

0.289 mg

Mangán

0.917 mg

Szelén

63.2 µg

szénhidrát

rost

3.2 g

cukor

2.67 g

víz

9.9 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.891 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.4 mg

Niacin - B3 vitamin

7.177 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.431 mg

Folát

237 µg

Folsav

219 µg

Kolin

15.1 mg

Lutein+zeaxantin

18 µg

E vitamin

0.11 mg

K vitamin

0.1 µg

B6 vitamin

0.142 g

Címlapról ajánljuk

5 medvehagyma-lelőhely országszerte, ha te magad szednéd

A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!