Tarhonya

A tarhonya lisztből, tojásból, kevés vízből készített, sóval ízesített, napon szárított magyar tésztaféle. Készítése, nagysága, színe és felhasználása régiónként változik. A régi időkben a friss tésztát rostán átdörzsölték, majd kézzel gömbölygették, ez azonban meglehetősen munkaigényes és napjainkban a házi tarhonya már inkább reszeléssel készül.
Feltételezések szerint a tarhonya Perzsiából került hozzánk, a törökök közvetítésével, maga a tarhonya elnevezés is török eredetű. A tarhonya önálló ételként is szerepelhet, de gyakran köretként készül, például pörköltek mellé.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A tarhonya egy hagyományos magyar tésztafajta, amely apró, szemcsés állagú és leginkább a rizshez vagy kuszkuszhoz hasonlítható. Több közép-európai országban is ismert, és gyakran használják köretként, levesbetétként vagy egytálételek alapanyagaként.
Tarhonyát bármely szuper- és hipermarketben, delikátban, csomagolásmentes boltban tudunk venni. Ma már sokféle márka közül válogathatunk, érdemes előnyben részesíteni a hazai termékeket, ezzel is támogatva a magyar termelőket és gyártókat.
A tarhonyát fogyaszthatjuk köretként pörkölt, paprikás, és szaftos hús mellé. Levesbetétként is elsőosztályú, de még egytálételként is elkészíthetjük zöldségekkel, hússal, fűszerekkel. Magas szénhidráttartalma miatt jó energiaforrás, és könnyen emészthető.
Készülhet tarhonyával töltött paprika, zöldséges tarhonyasaláta, gyors kolbászos tarhonyaleves, vörösboros marhapörkölt tarhonyával és savanyúsággal, mnestra maritata, az olasz esküvői leves, tarhonyás hús csirkemellből, az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonya, szaftos, lecsókrémes tarhonya tükörtojással, kecskesajtos-medvehagymás tarhonyarizottó és kaszás leves gazdagon.
Még több tarhonyás receptért görgess lejjebb!
Tarhonyát az év bármely időszakában tudunk venni szuper- és hipermarketben, delikátban, csomagolásmentes boltban.
Felbontásig a gyári csomagolásban, utána légmentesen, száraz helyen tároljuk.
fehérjetartalom
13.04 g
zsírtartalom
1.012 g
szénhidráttartalom
74.67 g
víztartalom
9.9 g
Foszfor
189 mg
Magnézium
53 mg
Kalcium
21 mg
Nátrium
6 mg
B6 vitamin
0.142 g
Kolin
15.1 mg
Niacin - B3 vitamin
7.177 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.891 mg
fehérje
13.04 g
Zsír
telített zsírsav
0.277 g
egyszeresen telített zsírsav
0.171 g
többszörösen telített zsírsav
0.564 g
ásványi anyagok
Kalcium
21 mg
Vas
3.3 mg
Magnézium
53 mg
Foszfor
189 mg
Nátrium
6 mg
Cink
1.41 mg
Réz
0.289 mg
Mangán
0.917 mg
Szelén
63.2 µg
szénhidrát
rost
3.2 g
cukor
2.67 g
víz
9.9 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.891 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.4 mg
Niacin - B3 vitamin
7.177 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.431 mg
Folát
237 µg
Folsav
219 µg
Kolin
15.1 mg
Lutein+zeaxantin
18 µg
E vitamin
0.11 mg
K vitamin
0.1 µg
B6 vitamin
0.142 g
A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!
NosaltyMár készülnek a termelők, áruházláncok és viszonteladók a húsvétra, és bár nem várható fennakadás a tojásellátásban, érdemes nem az utolsó napokra hagyni a bevásárlást. Megtudtuk azt is, mennyibe kerül majd átlagosan egy tojás.
NosaltySajnos a kisboltokat meglehetősen negatívan érinti az árrésstop.
NosaltyKözeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!