Húsvéti bableves gazdagon
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
33g gyöngybab111 kcal
-
250g sonkalé0 kcal
-
83g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
20g karalábé4 kcal
-
11g zeller4 kcal
-
33g főtt sonka47 kcal
-
8g tarhonya31 kcal
Összesen
256
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
200g gyöngybab666 kcal
-
1500g sonkalé0 kcal
-
500g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
120g karalábé24 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
200g főtt sonka280 kcal
-
50g tarhonya186 kcal
Összesen
1534
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
6.5g gyöngybab22 kcal
-
48.6g sonkalé0 kcal
-
16.2g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.5g olívaolaj5 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
5.2g sárgarépa2 kcal
-
5.8g fehérrépa4 kcal
-
3.9g karalábé1 kcal
-
2.1g zeller1 kcal
-
6.5g főtt sonka9 kcal
-
1.6g tarhonya6 kcal
Összesen
51
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 422.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 165 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 163.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 825 micro
-
β-karotin 1970 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
256
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90 g
Zsír
-
Összesen 35.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2536.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 682 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 511 mg
-
Foszfor 992 mg
-
Nátrium 247 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 221.1 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 980.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1191 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 102 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1058 micro
-
Kolin: 175 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 11818 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 378 micro
Összesen
1534
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 82.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 32 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 31.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 160 micro
-
β-karotin 383 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
51
kcal
-
Nosalty kipróbálta
-
Hozzávalók
-
1.5 l sonkalé
-
0.5 l víz
-
2 db babérlevél
-
2 ek olívaolaj
-
1 db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 ek füstölt pirospaprika
-
2 db sárgarépa
-
2 db fehérrépa
-
0.5 db karalábé
-
0.3 db zeller
-
20 dkg főtt sonka
Elkészítés
- A húsvéti sonka főzéséből elrakott sonkalét szükség szerint (ha túl sós vagy túl kevés lenne) felhúzzuk vízzel. Hozzádobunk két babérlevelet, majd hozzáadjuk az előzőleg éjszakára beáztatott gyöngybabot. Lefedve félpuhára főzzük - ez bizony 1-2 óra is lehet, szóval türelem!
- Közben a többi zöldséget tetszés és ízlés szerint pucoljuk-aprítjuk. Egy kisebb lábosban olajat hevítünk, amin üvegesre pároljuk a vörös- és fokhagymát.
- Hozzáadjuk a füstölt fűszerpaprikát, alaposan elkeverjük, szükség esetén egy kevés vizet is öntünk alá, nehogy odaégjen. Végül jöhetnek bele a zöldségek (sárga- és fehérrépa, valamint maradék karalábé és zeller volt nálam), alaposan elkeverjük, és pár perc alatt megdinszteljük, majd félretesszük.
- Amikor a bab félkész, hozzáadjuk a megdinsztelt zöldségeket, és puhulásig főzzük.
- Végül jöhet bele a kockázott húsvéti sonka és a(z esetemben bolti) csipetke. 20-30 percet így főzzük alacsony lángon, míg a tészta puhára fő.
- Tejföllel vagy anélkül, ízlés szerint petrezselyemmel megszórva, vagy frissen őrölt borssal meghintve tálaljuk. Biztos erkölcstelen dolog, de egy szép karéj kalács nagyon jól csúszik mellé!
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 203
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 30666
- Feltöltés dátuma: 2020. április 07.
Receptkategóriák
további kategória:
húsvét
kategória:
receptek sonkával
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A húsvéti sonka főzőlevét igazán vétek lenne kidobni, amikor olyan nagyszerű leveseket lehet készíteni belőle, mint amilyen ez a húsvéti bableves is. Ráadásul mindenféle zöldség jól áll neki, szóval kamraürítő maradékmentéssel is gazdag levest varázsolhatunk az asztalra - bár azt meg kell hagyni, egy kevés húsvéti sonka sem fog megártani neki. A füstölt húsok főzőlevét egyébként régi hagyomány különféle levesekhez felhasználni: sokszor főztek ilyen fogásokat aratáskor, így pótolva az egész nap kint dolgozó munkások sóvesztését. Emiatt egyes tájegységeken kaszás levesnek is nevezik az ilyen leveseket, míg másol ezt a kifejezést szigorúan a savanyú káposztából és annak levéből készült levesfélére használják.