Főtt sonka

A főtt sonka fűszerezett vagy ízesítés nélküli vízben megfőzött sonka, a húsvéti asztal egyik főszereplője, persze bármikor készíthetjük. Önmagában, némi főtt tojás, mustár, torma kíséretében fenséges fogás, de sok más étel alapja is lehet.
Főtt sonka többféle fajtájú sonkából is készülhet, például hagyományos paraszt, prágai vagy lapockasonkából. Ha házilag készítünk főtt sonkát, akkor érdemes a főzés előtt 1-2 órára hideg vízbe téve kiáztatni, hogy kevésbé maradjon sós.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A főtt sonka egy hústermék, amely a sonka főzésével és fűszerezésével készül. Ízesíthetjük hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, egész borssal, és ha egy kicsit különlegesebb ízt szeretnénk, akkor borókabogyóval is.
Főtt sonkát az év bármely időszakában tudunk venni szuper- és hipermarketben, hentesboltban és a piacon is, de magunk is elkészíthetjük. Válasszunk minél magasabb hústartalmú terméket, hozzáadott adalékanyagoktól mentes és alacsony sótartalmú sonkát. Ha előre csomagolt terméket választunk, akkor ellenőrizzük a lejárati dátumot.
A főtt sonkának magas a fehérje, cink és vas tartalma, valamint B-vitaminokban sem szerénykedik, különösen a B1- , B6- , és B12-vitaminokban, melyek támogatják az idegrendszer működését és az anyagcsere folyamatokat. Választhatunk alacsony zsírtartalmú terméket, ha készen vesszük, így még egészségesebb verziót tálalhatunk az asztalra.
Készülhet sonkás-kuszkuszos rétes, tésztában sült sonkás pástétom, majonézes sonkasaláta, pesztós-sajtos-sonkás csigák, okroshka (jéghideg kefires uborkaleves retekkel, tojással és zöldfűszerekkel), kaszás leves gazdagon, húsvéti croque madame, kaszás leves gazdagon, moistmaker, Ross Geller kedvenc maradékmentő szendvicse, húsvéti töltelék gazdagon, húsvéti maradékmentő batyu és maradékmentő quiche húsvétra.
Még több főtt sonkás receptért görgess lejjebb!
Főtt sonkát az év bármely időszakában tudunk venni szuper- és hipermarketben, hentesboltban és a piacon is, de magunk is elkészíthetjük.
Fóliába csomagolva, hűtőszekrényben tároljuk. Jól bírja a fagyasztást, néhány hónapig a mélyhűtőben is eláll.
fehérjetartalom
15 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
1 g
víztartalom
0 g
fehérje
15 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
A húsvéti ünnepkörnek megvannak a maga elmaradhatatlan ételei, és most nemcsak a tojásra és sonkára gondolunk, hanem a csípős, de annál szerethetőbb kencére, az ecetes tormára. Úgy néz ki sajnos, hogy a magyar termelők kétségbeesettek, hiszen a termesztett torma mennyisége évek óta csökken.
NosaltyRajtaütésszerű helyszíni vizsgálatot tartott a GVH a Spar és az Auchan központjaiban, egy feltételezett árkartell ügyében.
NosaltyHa a tojás ára mellett a jó minőség és az etikus állattartás is fontos számodra, akkor figyelj, mert így, húsvét előtt kiemelten aktuális kérdés, mely boltokban árulnak nem csak ketreces, azaz 3-as kóddal jelzett tojást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete utánajárt.
NosaltyA Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!
Gyors és ízletes fogások kápráztatnak el: tavaszias zöldséglevessel, karalábéfőzelékkel és fasírttal, illetve mákos-citromos minimuffinnal készülünk.
Bizony, a héten már megüljük a húsvét ünnepét, az előtte lévő napokban azonban még nem lebzselhetünk: az alábbi gyors ebédek elkészítésével gyorsan jóllakhatunk, ha úgy hozza a szükség.
A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...
Hogy miért így hívják ezt a süteményt, nem tudom. Ami biztos: nagyon finom, élénkítő, téli édesség.
Húsvétra sonkát főzni sokkal egyszerűbb, mint azt az első alkalom előtt sokan gondolnák, és bár sokáig tart, közben nem kell a tűzhely mellett állni. Nálunk most úgy alakult, hogy az ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!