Füstölt sertéscsülök

A füstölt sertéscsülök a sertés lábszár azon része, amelyet pácolással és füstöléssel tartósítanak, így a hentes boltokban, pultokban hideg helyen, külön hűtés nélkül is eláll. Főtt és nyers változatban is kapható. A magyar konyha sok receptjébe felhasználják, különleges, mély ízt ad a vele készített ételnek.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A füstölt sertéscsülök a sertés lábszárának felső része, amelyet sózással és füstöléssel tartósítanak. A csülök sok kötőszövetet, inat és zsírt tartalmaz, ami hosszú főzés során zselatinos, omlós állagúvá válik. A füstölési eljárás, fajtájától függően, enyhébb vagy mélyebb ízt ad neki, amely kiválóan illik hagyományos magyar és nemzetközi ételekhez.
Mindig ellenőrizzük a hús színét és illatát, ne legyenek a bőrön elszíneződések, és ha ragacsos a külseje, esetleg kellemetlen illata van, az minőségromlást feltételez. A jó minőségű füstölt csülök nem túl száraz, és nem is túl zsíros, nézzük meg a bőr és a hús arányát ezért. Kapható bőrös és bőr nélküli változata is. A bőrös intenzívebb ízt és ropogósra süthető kérget ad, ugyanakkor zsírosabb lesz az elkészített fogás.
Érdemes friss, csomagolás mentes terméket venni. De ha csak hálós vagy vákuumcsomagolt terméket kapunk, akkor nagyobb körültekintéssel ellenőrizzük a szavatossági dátumot.
A piacon vagy hentesnél vásárolt csülök feltételezhetően jobb minőségű lesz. A szupermarketek kínálatánál a termékösszetevőket olvassuk el, minél kevesebb van belőlük, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy jó terméket vásárolunk. A kemencében, bükkfával füstölt csülök adja a legintenzívebb füstös ízt az ételnek.
A legjobb alaplé füstölt sertéscsülökből készül a húsvéti bableveshez, de más, például káposztás, hüvelyesekkel készült levesekhez is nagyszerű alapanyag. Feltétként krumpli-, bab-, vagy más főzeléken jó tálalni. Pörköltek, töltött káposzta, kolbászos ételek mellé főzve, darabolva vagy ledarálva füstös ízt adhat más húsételeknek. Hidegtálakon, főként a húsvéti tálon bérelt helye van, főként főtt, szeletelt változatban, töltött tojással, tormával, mustárral és friss kenyérrel tálalva.
Hosszan sütve, sörrel, főleg barnasörrel locsolva a hús omlóssá válik, a bőre pedig roppanós lesz, érdemes a sörben sült csülök receptet kipróbálni. A bajor csülök káposztával egy klasszikus német étel, amelyet párolt káposztával és burgonyával kínálnak. A csülkös bableves a magyar konyha egyik ikonikus levese, amelyhez füstölt csülök kölcsönzi a mély, füstös ízt. Sütőben sült, hagymás, burgonyás egytálétel a csülök Pékné módra. Főként karácsonyi receptként a füstölt csülök remek alapanyag a hagyományos magyar kocsonyához.
Még több füstölt sertéscsülkös receptért görgess lejjebb!
A füstölt sertéscsülköt egész évben vásárolhatjuk.
A füstölt sertéscsülköt hűtőben kell tárolni.
fehérjetartalom
18.62 g
zsírtartalom
66012.26 g
szénhidráttartalom
1.35 g
víztartalom
63.43 g
Nátrium
988 mg
Foszfor
207 mg
Magnézium
17 mg
Kalcium
9 mg
B6 vitamin
0.32 g
Kolin
73.9 mg
Niacin - B3 vitamin
4.695 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.519 mg
fehérje
18.62 g
Zsír
telített zsírsav
4.371 g
egyszeresen telített zsírsav
6.143 g
többszörösen telített zsírsav
1.746 g
koleszterin
66 g
ásványi anyagok
Kalcium
9 mg
Vas
1.37 mg
Magnézium
17 mg
Foszfor
207 mg
Nátrium
988 mg
Cink
2.72 mg
Réz
0.161 mg
Mangán
0.022 mg
Szelén
24.2 µg
szénhidrát
cukor
0.79 g
víz
63.43 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.261 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.173 mg
Niacin - B3 vitamin
4.695 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.519 mg
Folát
1 µg
Kolin
73.9 mg
Retinol
11 µg
E vitamin
0.29 mg
B12 vitamin
0.55 µg
A vitamin
11 µg
B6 vitamin
0.32 g
A torma lényege, hogy csípősen az orrunkba másszon, és azt jól megfacsarja: sokan ezért készítik frissen, házilag az ecetes krémet. Ahhoz, hogy pikáns aromája meg is maradjon, tároljuk az alábbi szempontok figyelembevételével.
Lakos BenedekHúsvét hétfőn nem maradhat el a locsolkodás, válogass hát az alábbi versekből, melyeket a Nosalty szerkesztősége költött, hogy idén új rímekkel mehess házalni!
NosaltyA medvehagymát könnyen össze lehet téveszteni a gyöngyvirággal, a figyelmetlenség pedig súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. Te tudod, mik a gyöngyvirágmérgezés biztos jelei?
Németh OrsiAzt a legtöbben tudják, hogy egy 500 grammos zacskó tészta négy főnek elég, tehát egy adag tészta 125 gramm. De ez csak egyetlen alapanyag a sok ezer közül: a legtöbbször úgy érezzük, hogy találomra rakjuk ki az ételadagokat a tányérunkra.
Zöldspárga krémesen, feta és csirke egy tepsin, répa édes muffinba zárva - ezek a mai mottóink.
Mi már készülünk a húsvétra! A heti főzést megkönnyítendő, gyors levesek és tésztaételek sora vár titeket 7 napon át, hogy minden étkezés végére juthasson egy-egy csodás húsvéti sütemény - gyakoroljatok az ünnepekre, és süssétek meg most valamelyiket!
A mangó és a kókusz párosa nem újdonság, azonban krémes szeletként még nem kóstoltam eddig, épp ezért döntöttem emellett a trópusi életérzést sugárzó krémes szelet mellett, ...
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Talán az egyik kedvenc főzelékem a kelkáposzta-főzelék...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!