Füstölt sertéscsülök

Füstölt sertéscsülök

Leírás

Füstölt sertéscsülök – receptek, leírás, tippek

A füstölt sertéscsülök a sertés lábszár azon része, amelyet pácolással és füstöléssel tartósítanak, így a hentes boltokban, pultokban hideg helyen, külön hűtés nélkül is eláll. Főtt és nyers változatban is kapható. A magyar konyha sok receptjébe felhasználják, különleges, mély ízt ad a vele készített ételnek.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az füstölt sertéscsülök?

A füstölt sertéscsülök a sertés lábszárának felső része, amelyet sózással és füstöléssel tartósítanak. A csülök sok kötőszövetet, inat és zsírt tartalmaz, ami hosszú főzés során zselatinos, omlós állagúvá válik. A füstölési eljárás, fajtájától függően, enyhébb vagy mélyebb ízt ad neki, amely kiválóan illik hagyományos magyar és nemzetközi ételekhez.

Hogyan vásároljuk?

Mindig ellenőrizzük a hús színét és illatát, ne legyenek a bőrön elszíneződések, és ha ragacsos a külseje, esetleg kellemetlen illata van, az minőségromlást feltételez. A jó minőségű füstölt csülök nem túl száraz, és nem is túl zsíros, nézzük meg a bőr és a hús arányát ezért. Kapható bőrös és bőr nélküli változata is. A bőrös intenzívebb ízt és ropogósra süthető kérget ad, ugyanakkor zsírosabb lesz az elkészített fogás.

Érdemes friss, csomagolás mentes terméket venni. De ha csak hálós vagy vákuumcsomagolt terméket kapunk, akkor nagyobb körültekintéssel ellenőrizzük a szavatossági dátumot.

A piacon vagy hentesnél vásárolt csülök feltételezhetően jobb minőségű lesz. A szupermarketek kínálatánál a termékösszetevőket olvassuk el, minél kevesebb van belőlük, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy jó terméket vásárolunk. A kemencében, bükkfával füstölt csülök adja a legintenzívebb füstös ízt az ételnek.

Mire jó az füstölt sertéscsülök?

A legjobb alaplé füstölt sertéscsülökből készül a húsvéti bableveshez, de más, például káposztás, hüvelyesekkel készült levesekhez is nagyszerű alapanyag. Feltétként krumpli-, bab-, vagy más főzeléken jó tálalni. Pörköltek, töltött káposzta, kolbászos ételek mellé főzve, darabolva vagy ledarálva füstös ízt adhat más húsételeknek. Hidegtálakon, főként a húsvéti tálon bérelt helye van, főként főtt, szeletelt változatban, töltött tojással, tormával, mustárral és friss kenyérrel tálalva.

Mi készülhet az füstölt sertéscsülökből?

Hosszan sütve, sörrel, főleg barnasörrel locsolva a hús omlóssá válik, a bőre pedig roppanós lesz, érdemes a sörben sült csülök receptet kipróbálni. A bajor csülök káposztával egy klasszikus német étel, amelyet párolt káposztával és burgonyával kínálnak. A csülkös bableves a magyar konyha egyik ikonikus levese, amelyhez füstölt csülök kölcsönzi a mély, füstös ízt. Sütőben sült, hagymás, burgonyás egytálétel a csülök Pékné módra. Főként karácsonyi receptként a füstölt csülök remek alapanyag a hagyományos magyar kocsonyához.

Még több füstölt sertéscsülkös receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A füstölt sertéscsülköt egész évben vásárolhatjuk.

hogyan tároljam

A füstölt sertéscsülköt hűtőben kell tárolni.

100g Füstölt sertéscsülök

fehérjetartalom

18.62 g

zsírtartalom

66012.26 g

szénhidráttartalom

1.35 g

víztartalom

63.43 g

gramm füstölt sertéscsülök?

Top ásványi anyagok

Nátrium

988 mg

Foszfor

207 mg

Magnézium

17 mg

Kalcium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.32 g

Kolin

73.9 mg

Niacin - B3 vitamin

4.695 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.519 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

18.62 g

Zsír

telített zsírsav

4.371 g

egyszeresen telített zsírsav

6.143 g

többszörösen telített zsírsav

1.746 g

koleszterin

66 g

ásványi anyagok

Kalcium

9 mg

Vas

1.37 mg

Magnézium

17 mg

Foszfor

207 mg

Nátrium

988 mg

Cink

2.72 mg

Réz

0.161 mg

Mangán

0.022 mg

Szelén

24.2 µg

szénhidrát

cukor

0.79 g

víz

63.43 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.261 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.173 mg

Niacin - B3 vitamin

4.695 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.519 mg

Folát

1 µg

Kolin

73.9 mg

Retinol

11 µg

E vitamin

0.29 mg

B12 vitamin

0.55 µg

A vitamin

11 µg

B6 vitamin

0.32 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!