Az eredeti sokac cserepes bab
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
80g fejtett bab266 kcal
-
100 kcal
-
50g marhalábszár64 kcal
-
10g csípős kolbász45 kcal
-
32g sárgarépa12 kcal
-
27g fehérrépa17 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
26g zeller9 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20g zöldpaprika3 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
-
20g füstölt szalonna131 kcal
-
14g tejföl28 kcal
-
40g kenyér110 kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
800g fejtett bab2664 kcal
-
500g füstölt sertéscsülök1000 kcal
-
500g marhalábszár640 kcal
-
100g csípős kolbász452 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
200g zöldpaprika33 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
200g füstölt szalonna1310 kcal
-
140g tejföl277 kcal
-
400g kenyér1096 kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
20.2g fejtett bab67 kcal
-
12.6g füstölt sertéscsülök25 kcal
-
12.6g marhalábszár16 kcal
-
2.5g csípős kolbász11 kcal
-
8.1g sárgarépa3 kcal
-
6.8g fehérrépa4 kcal
-
4.3g vöröshagyma2 kcal
-
1.5g fokhagyma2 kcal
-
6.6g zeller2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g zöldpaprika1 kcal
-
1.1g petrezselyem0 kcal
-
33 kcal
-
3.5g tejföl7 kcal
-
10.1g kenyér28 kcal
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.7 g
Zsír
-
Összesen 32.1 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2152.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 321 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 208 mg
-
Foszfor 598 mg
-
Nátrium 956 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 205.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 293 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 384 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 996 micro
-
β-karotin 2730 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 475 micro
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 486.8 g
Zsír
-
Összesen 320.9 g
-
Telített zsírsav 114 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 115 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 788 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 21521.2 g
-
Cink 88 mg
-
Szelén 450 mg
-
Kálcium 3208 mg
-
Vas 127 mg
-
Magnézium 2079 mg
-
Foszfor 5976 mg
-
Nátrium 9560 mg
-
Réz 11 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 819.6 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 170 mg
VÍZ
-
Összesen 2054.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2930 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 296 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1002 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 96 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3843 micro
-
Kolin: 1085 mg
-
Retinol - A vitamin: 230 micro
-
α-karotin 9961 micro
-
β-karotin 27301 micro
-
β-crypt 260 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 4747 micro
- 13% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 542.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 241 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 51.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 251 micro
-
β-karotin 688 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 120 micro
Hozzávalók
-
100 g csípős kolbász (opcionális, de bármilyen füstölt kolbász karikázva megteszi, ha nem hagynánk ki)
-
4 közepes db babérlevél
-
1 ek fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A tarkababot előző este hideg vízbe áztassuk be. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor sincs baj, a cserépedényben készülő bab majdnem 3 órán keresztül fő, így lesz ideje megpuhulni.
- Tegyük a cserépedény aljára a tarkababot, majd rétegezve tesszük rá fokhagymát és vöröhagymát, erre rétegezzük a kockára vágott füstölt húsokat, a felszeletelt kolbászt, füstölt szalonnabőrkét, majd újabb rétegben a babot, és így tovább. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, de később még a zöldségek is elférjenek a lében. Fontos, hogy sokac babnak inkább bő leve legyen, mert ha túl sűrű, nem tud majd magától forogni a cserépedényben, ami miatt kevergetni kell, ez pedig az alapanyagok sérülését okozhatja. A leves tetejére dobjuk rá a babérleveleket.
- A cserépedényt a szabadtűz mellé tesszük, úgy hogy csak az egyik oldalát érje a tűz. Lassan, inkább fokozatosan melegítsük. Amikor forrni kezd, magától forgni fog a lé. Ekkor előfordulhat, hogy felhabzik, egy fakanál segítségével nyugodtan merjük le róla a habot.
- 1,5 óra egyenletes főzés után tegyük bele a pirospaprikát és a zöldségeket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de figyeljünk rá, hogy a füstölt húsok engednek sótartalmukból, így csak finoman sózzuk. Ezután újabb 1,5 órát főzzük a szabadtűz mellett.
- Az étel elkészítéséhez a forrástól számítva 3 óra gyöngyöző főzés szükséges. Fontos még, hogy főzés közben teszteljük a bab állagát, és egészen addig főzzük, amíg megpuhulnak. A főzési idő a bab fajtájától vagy a hő egyenletességétől függően is változhat.
- Tálaláskor merjük mélytányérokra, díszítsük petrezselyemmel. Tálalhatjuk tejföllel, csípős zöldpaprikával és friss kenyérrel, de főzhetünk mellé vagy bele csipetkét is.
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 28
- 7 napos nézettség: 175
- Össznézettség: 26534
- Feltöltés dátuma: 2022. február 11.
Receptkategóriák
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A sokac bab (amit neveznek sokác babnak, köcsögös babnak, csupros babnak vagy fazekas babnak) egy Mohács-környéki specialitás, amit kizárólag gömbölyded alakú, megfelelő belső ívvel rendelkező cserépedényben főznek. Elsősorban a sokacok, sokác kötődésűek féltve őrzött kincse, ezért magyarországi nemzetiségi ételnek is definiálhatjuk. Tradícionális fogásuk elkészítésének módja is egyedi, hiszen nem közvetlenül a tűzön, hanem mellette (a hő csak a cserépedény egyik oldalát éri) főzik meg több, mint 3 órán keresztül. Az ételt keverni sem kell, mivel a tűzhöz közelebbi oldalán a benne lévő folyadék felfelé száll, az ellenkező oldalon pedig lefelé, így saját magát keveri a cserépedényben. Igazi tartalmas, sűrű babgulyást kapunk a főzési idő befejeztével, amivel egy nagy baráti társaság is jól fog lakni. A recept 10 főre szól, így minimum egy 9 literes cserépedényre lesz szükségünk. Ha kisebb edényünk van, ennek mértékében vegyünk el a mennyiségekből, hogy a szabadon tudjanak forogni az alapanyagok az agyagedényben.