r
Nosalty Logó

Az eredeti sokac cserepes bab

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Az eredeti sokac cserepes bab
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 802 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 8024 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 201 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.7 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2152.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    321 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    598 mg
  • Nátrium
    956 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    293 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    384 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    996 micro
  • β-karotin
    2730 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    475 micro
Összesen 802 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    486.8 g

Zsír

  • Összesen
    320.9 g
  • Telített zsírsav
    114 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    788 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21521.2 g
  • Cink
    88 mg
  • Szelén
    450 mg
  • Kálcium
    3208 mg
  • Vas
    127 mg
  • Magnézium
    2079 mg
  • Foszfor
    5976 mg
  • Nátrium
    9560 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    819.6 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    170 mg

VÍZ

  • Összesen
    2054.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2930 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    296 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1002 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    96 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3843 micro
  • Kolin:
    1085 mg
  • Retinol - A vitamin:
    230 micro
  • α-karotin
    9961 micro
  • β-karotin
    27301 micro
  • β-crypt
    260 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    4747 micro
Összesen 8024 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    542.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    241 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    251 micro
  • β-karotin
    688 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 201 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tarkababot előző este hideg vízbe áztassuk be. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor sincs baj, a cserépedényben készülő bab majdnem 3 órán keresztül fő, így lesz ideje megpuhulni.
  2. Tegyük a cserépedény aljára a tarkababot, majd rétegezve tesszük rá fokhagymát és vöröhagymát, erre rétegezzük a kockára vágott füstölt húsokat, a felszeletelt kolbászt, füstölt szalonnabőrkét, majd újabb rétegben a babot, és így tovább. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, de később még a zöldségek is elférjenek a lében. Fontos, hogy sokac babnak inkább bő leve legyen, mert ha túl sűrű, nem tud majd magától forogni a cserépedényben, ami miatt kevergetni kell, ez pedig az alapanyagok sérülését okozhatja. A leves tetejére dobjuk rá a babérleveleket.
  3. A cserépedényt a szabadtűz mellé tesszük, úgy hogy csak az egyik oldalát érje a tűz. Lassan, inkább fokozatosan melegítsük. Amikor forrni kezd, magától forgni fog a lé. Ekkor előfordulhat, hogy felhabzik, egy fakanál segítségével nyugodtan merjük le róla a habot.
  4. 1,5 óra egyenletes főzés után tegyük bele a pirospaprikát és a zöldségeket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de figyeljünk rá, hogy a füstölt húsok engednek sótartalmukból, így csak finoman sózzuk. Ezután újabb 1,5 órát főzzük a szabadtűz mellett.
  5. Az étel elkészítéséhez a forrástól számítva 3 óra gyöngyöző főzés szükséges. Fontos még, hogy főzés közben teszteljük a bab állagát, és egészen addig főzzük, amíg megpuhulnak. A főzési idő a bab fajtájától vagy a hő egyenletességétől függően is változhat.
  6. Tálaláskor merjük mélytányérokra, díszítsük petrezselyemmel. Tálalhatjuk tejföllel, csípős zöldpaprikával és friss kenyérrel, de főzhetünk mellé vagy bele csipetkét is.
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 28
  • 7 napos nézettség: 175
  • Össznézettség: 26534
  • Feltöltés dátuma: 2022. február 11.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: ünnepi főételek és köretek

Receptjellemzők

Az eredeti sokac cserepes bab
Hering András 189 recept

A sokac bab (amit neveznek sokác babnak, köcsögös babnak, csupros babnak vagy fazekas babnak) egy Mohács-környéki specialitás, amit kizárólag gömbölyded alakú, megfelelő belső ívvel rendelkező cserépedényben főznek. Elsősorban a sokacok, sokác kötődésűek féltve őrzött kincse, ezért magyarországi nemzetiségi ételnek is definiálhatjuk. Tradícionális fogásuk elkészítésének módja is egyedi, hiszen nem közvetlenül a tűzön, hanem mellette (a hő csak a cserépedény egyik oldalát éri) főzik meg több, mint 3 órán keresztül. Az ételt keverni sem kell, mivel a tűzhöz közelebbi oldalán a benne lévő folyadék felfelé száll, az ellenkező oldalon pedig lefelé, így saját magát keveri a cserépedényben. Igazi tartalmas, sűrű babgulyást kapunk a főzési idő befejeztével, amivel egy nagy baráti társaság is jól fog lakni. A recept 10 főre szól, így minimum egy 9 literes cserépedényre lesz szükségünk. Ha kisebb edényünk van, ennek mértékében vegyünk el a mennyiségekből, hogy a szabadon tudjanak forogni az alapanyagok az agyagedényben.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...