r
Nosalty Logó

Klasszikus májgombócleves

3,5

2 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Klasszikus májgombócleves
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A leveshez

A májgombóchoz

373
Kalória
24.1g
Fehérje
49.4g
Szénhidrátok
9.5g
Zsír
283.4g
Víz
348.8g
Koleszterin
8.2g
Rost
8.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A májgombóchoz

Összesen 373 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A májgombóchoz

Összesen 1493 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A májgombóchoz

Összesen 91 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    24.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    349 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1297.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    219 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    462 mg
  • Nátrium
    452 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    283.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3052 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    398 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    562 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2506 micro
  • α-karotin
    1865 micro
  • β-karotin
    5612 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    31 micro
  • Lut-zea
    1540 micro
Összesen 373 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    96.3 g

Zsír

  • Összesen
    38 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5190.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    267 mg
  • Kálcium
    876 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    323 mg
  • Foszfor
    1850 mg
  • Nátrium
    1807 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.6 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    1133.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12208 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    51 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    326 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    1592 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2250 micro
  • Kolin:
    984 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10025 micro
  • α-karotin
    7460 micro
  • β-karotin
    22447 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    122 micro
  • Lut-zea
    6160 micro
Összesen 1493 kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    318.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    69.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    748 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    138 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    614 micro
  • α-karotin
    457 micro
  • β-karotin
    1375 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    7 micro
  • Lut-zea
    377 micro
Összesen 91 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. Tisztítsuk, majd aprítsuk fel a zöldségeket. Kevés olajon vagy zsiradékon folyamatos kevergetés mellett dinszteljük meg őket, elég, ha egy picit megpirulnak.
  2. Öntsük fel a dinszelt zöldségeket vízzel, tegyük bele a félbe vágott hagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd lassan kezdjük el főzni a levest.

A májgombóchoz

  1. Amíg a leves fő, készítsük el a gombócokat. A csirkemájat lekaparjuk, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy kés segítségével eltávolítjuk a hártyákat, ereket és rostokat.
  2. Finomra aprítjuk a vöröshagymát, majd kevés olajon megdinszteljük (üvegesre pároljuk), tegyük félre, hagyjuk kihűlni.
  3. A szikkadt zsemléket/kifliket apró darabokra tépkedjük (vagy feldaraboljuk), vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, végül a májhoz adjuk.
  4. Ezután adjuk hozzá a már kissé kihűlt dinszelt hagymát, a finomra vágott petrezselymet, két egész tojást, ízlés szerint ízesítsük petrezselyemmel, sóval, borssal, majd alaposan keverjük össze.
  5. A keverékhez annyi zsemlemorzsát kanalazzunk, hogy nem túl sűrű, de jól formázható masszát kapjunk.
  6. Olajozzuk be a kezünket (vagy egy evőkanalat), formázzunk tetszőleges méretű gombócokat a masszából, majd óvatosan tegyük őket a forró zöldséglevesbe, és főzzük őket készre (nagyjából 6-7 perc alatt).
  7. Tálaljuk forrón a levessel együtt, szórjuk meg a maradék finomra vágott petrezselyemmel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 60 perc

Egy egyszerű zöldséglevest viszonylag könnyen varázsolhatunk gazdag, tartalmas levessé, főleg, ha májgombócokat főzünk hozzá. Igazi klasszikus recept, amin tényleg nincs miért csavarni egyet, úgy tökéletes, ahogy van. Csak a tálaláskor érdemes variálni: van, aki sok zöldséggel, és van, aki csak a májgombócokkal szereti kanalazni ezt a petrezselyemtől friss levest.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Andalúz gazpacho selymesen

Spanyolország-szerte nagyon népszerű nyáron ez a jéghidegen kínált paradicsomkrémleves, a gazpacho azonban elsősorban Andalúzia védjegye. Nagy vita tárgyát képezi, hogy pontosan mi ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!