Klasszikus májgombócleves
3,5
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

Hozzávalók
A leveshez
-
3 közepes db sárgarépa
-
2 kis db fehérrépa
-
1 kis db karalábé
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 közepes fej fokhagyma
-
1 kis db zeller
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A májgombóchoz
-
30 dkg csirkemáj
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 db tojás
-
1 csokor petrezselyem
-
3 ek zsemlemorzsa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
60g sárgarépa22 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
45g karalábé9 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A májgombóchoz
-
75g csirkemáj89 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
41g zsemle111 kcal
-
8g zsemlemorzsa30 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
240g sárgarépa88 kcal
-
120g fehérrépa77 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A májgombóchoz
-
300g csirkemáj357 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
162g zsemle442 kcal
-
30g zsemlemorzsa119 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
14.7g sárgarépa5 kcal
-
7.4g fehérrépa5 kcal
-
11g karalábé2 kcal
-
5.5g vöröshagyma2 kcal
-
3.7g fokhagyma5 kcal
-
9.8g zeller4 kcal
-
2.8g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A májgombóchoz
-
18.4g csirkemáj22 kcal
-
5.5g vöröshagyma2 kcal
-
6.7g tojás8 kcal
-
2.8g petrezselyem1 kcal
-
9.9g zsemle27 kcal
-
1.8g zsemlemorzsa7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 24.1 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 349 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1297.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 462 mg
-
Nátrium 452 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 8 mg
Víz
-
Összesen 283.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3052 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 398 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 562 micro
-
Kolin: 246 mg
-
Retinol - A vitamin: 2506 micro
-
α-karotin 1865 micro
-
β-karotin 5612 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 31 micro
-
Lut-zea 1540 micro
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 96.3 g
Zsír
-
Összesen 38 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1395 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5190.6 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 267 mg
-
Kálcium 876 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 323 mg
-
Foszfor 1850 mg
-
Nátrium 1807 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 197.6 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 33 mg
Víz
-
Összesen 1133.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12208 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 51 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 326 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 1592 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 44 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2250 micro
-
Kolin: 984 mg
-
Retinol - A vitamin: 10025 micro
-
α-karotin 7460 micro
-
β-karotin 22447 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 122 micro
-
Lut-zea 6160 micro
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 318.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 69.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 748 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 138 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 614 micro
-
α-karotin 457 micro
-
β-karotin 1375 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 7 micro
-
Lut-zea 377 micro
Elkészítés
A leveshez
- Tisztítsuk, majd aprítsuk fel a zöldségeket. Kevés olajon vagy zsiradékon folyamatos kevergetés mellett dinszteljük meg őket, elég, ha egy picit megpirulnak.
- Öntsük fel a dinszelt zöldségeket vízzel, tegyük bele a félbe vágott hagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd lassan kezdjük el főzni a levest.
A májgombóchoz
- Amíg a leves fő, készítsük el a gombócokat. A csirkemájat lekaparjuk, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy kés segítségével eltávolítjuk a hártyákat, ereket és rostokat.
- Finomra aprítjuk a vöröshagymát, majd kevés olajon megdinszteljük (üvegesre pároljuk), tegyük félre, hagyjuk kihűlni.
- A szikkadt zsemléket/kifliket apró darabokra tépkedjük (vagy feldaraboljuk), vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, végül a májhoz adjuk.
- Ezután adjuk hozzá a már kissé kihűlt dinszelt hagymát, a finomra vágott petrezselymet, két egész tojást, ízlés szerint ízesítsük petrezselyemmel, sóval, borssal, majd alaposan keverjük össze.
- A keverékhez annyi zsemlemorzsát kanalazzunk, hogy nem túl sűrű, de jól formázható masszát kapjunk.
- Olajozzuk be a kezünket (vagy egy evőkanalat), formázzunk tetszőleges méretű gombócokat a masszából, majd óvatosan tegyük őket a forró zöldséglevesbe, és főzzük őket készre (nagyjából 6-7 perc alatt).
- Tálaljuk forrón a levessel együtt, szórjuk meg a maradék finomra vágott petrezselyemmel.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 perc
- Főzés ideje: 60 perc
Egy egyszerű zöldséglevest viszonylag könnyen varázsolhatunk gazdag, tartalmas levessé, főleg, ha májgombócokat főzünk hozzá. Igazi klasszikus recept, amin tényleg nincs miért csavarni egyet, úgy tökéletes, ahogy van. Csak a tálaláskor érdemes variálni: van, aki sok zöldséggel, és van, aki csak a májgombócokkal szereti kanalazni ezt a petrezselyemtől friss levest.
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!