Klasszikus májgombócleves
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
60g sárgarépa22 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
45g karalábé9 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A májgombóchoz
-
75g csirkemáj89 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
41g zsemle111 kcal
-
8g zsemlemorzsa30 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
Összesen
373
kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
240g sárgarépa88 kcal
-
120g fehérrépa77 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A májgombóchoz
-
300g csirkemáj357 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
162g zsemle442 kcal
-
30g zsemlemorzsa119 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
Összesen
1493
kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
14.7g sárgarépa5 kcal
-
7.4g fehérrépa5 kcal
-
11g karalábé2 kcal
-
5.5g vöröshagyma2 kcal
-
3.7g fokhagyma5 kcal
-
9.8g zeller4 kcal
-
2.8g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A májgombóchoz
-
18.4g csirkemáj22 kcal
-
5.5g vöröshagyma2 kcal
-
6.7g tojás8 kcal
-
2.8g petrezselyem1 kcal
-
9.9g zsemle27 kcal
-
1.8g zsemlemorzsa7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
Összesen
91
kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 24.1 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 349 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1297.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 462 mg
-
Nátrium 452 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 283.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3052 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 398 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 562 micro
-
Kolin: 246 mg
-
Retinol - A vitamin: 2506 micro
-
α-karotin 1865 micro
-
β-karotin 5612 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 31 micro
-
Lut-zea 1540 micro
Összesen
373
kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 96.3 g
Zsír
-
Összesen 38 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1395 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5190.6 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 267 mg
-
Kálcium 876 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 323 mg
-
Foszfor 1850 mg
-
Nátrium 1807 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 197.6 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1133.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12208 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 51 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 326 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 1592 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 44 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2250 micro
-
Kolin: 984 mg
-
Retinol - A vitamin: 10025 micro
-
α-karotin 7460 micro
-
β-karotin 22447 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 122 micro
-
Lut-zea 6160 micro
Összesen
1493
kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 318.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 69.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 748 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 138 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 614 micro
-
α-karotin 457 micro
-
β-karotin 1375 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 7 micro
-
Lut-zea 377 micro
Összesen
91
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
3 közepes db sárgarépa
-
2 kis db fehérrépa
-
1 kis db karalábé
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 közepes fej fokhagyma
-
1 kis db zeller
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A májgombóchoz
-
30 dkg csirkemáj
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 db tojás
-
1 csokor petrezselyem
-
3 ek zsemlemorzsa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
- Tisztítsuk, majd aprítsuk fel a zöldségeket. Kevés olajon vagy zsiradékon folyamatos kevergetés mellett dinszteljük meg őket, elég, ha egy picit megpirulnak.
- Öntsük fel a dinszelt zöldségeket vízzel, tegyük bele a félbe vágott hagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd lassan kezdjük el főzni a levest.
A májgombóchoz
- Amíg a leves fő, készítsük el a gombócokat. A csirkemájat lekaparjuk, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy kés segítségével eltávolítjuk a hártyákat, ereket és rostokat.
- Finomra aprítjuk a vöröshagymát, majd kevés olajon megdinszteljük (üvegesre pároljuk), tegyük félre, hagyjuk kihűlni.
- A szikkadt zsemléket/kifliket apró darabokra tépkedjük (vagy feldaraboljuk), vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, végül a májhoz adjuk.
- Ezután adjuk hozzá a már kissé kihűlt dinszelt hagymát, a finomra vágott petrezselymet, két egész tojást, ízlés szerint ízesítsük petrezselyemmel, sóval, borssal, majd alaposan keverjük össze.
- A keverékhez annyi zsemlemorzsát kanalazzunk, hogy nem túl sűrű, de jól formázható masszát kapjunk.
- Olajozzuk be a kezünket (vagy egy evőkanalat), formázzunk tetszőleges méretű gombócokat a masszából, majd óvatosan tegyük őket a forró zöldséglevesbe, és főzzük őket készre (nagyjából 6-7 perc alatt).
- Tálaljuk forrón a levessel együtt, szórjuk meg a maradék finomra vágott petrezselyemmel.
- Receptkönyvben: 114
- Tegnapi nézettség: 82
- 7 napos nézettség: 790
- Össznézettség: 15576
- Feltöltés dátuma: 2024. április 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
189 recept
Egy egyszerű zöldséglevest viszonylag könnyen varázsolhatunk gazdag, tartalmas levessé, főleg, ha májgombócokat főzünk hozzá. Igazi klasszikus recept, amin tényleg nincs miért csavarni egyet, úgy tökéletes, ahogy van. Csak a tálaláskor érdemes variálni: van, aki sok zöldséggel, és van, aki csak a májgombócokkal szereti kanalazni ezt a petrezselyemtől friss levest.