Zöldbab

A zöldbab a nyár egyik nagy ajándéka, fogyasszuk frissen, tegyük el vagy fagyasszuk le télre, és ne csak zöldbabfőzeléket készítsünk belőle!
Bár a gyerekek körében nem túl népszerű alapanyag a zöldbab, érdemes nyáron minél többször a heti menüsorunkba betervezni, mivel magas a rosttartalma, C-vitaminban és B-vitaminban bővelkedik, és rendben tartja a vércukorszintünket. A diétázók, cukorbetegek és inzulinrezisztensek egyik kedvenc zöldsége: tíz dekában alig van 40 kalória, és alacsony a szénhidráttartalma is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A zöldbab (másnéven paszuly vagy fuszulyka) egy egynyári növény, a hüvelyesek családjába tartozik, évezredek óta ismerik és termesztik, de Európában csak a 16. századtól ismert. Szezonja júniustól augusztus közepéig-végéig tart. Magyarországon a zöld és a sárga hüvelyű fajtáját is egyaránt fogyasztjuk.
Mutatunk 3 izgalmas technikát, amivel a lehető legzamatosabb formájában őrizhetjük meg a nyár egyik kedvenc zöldségét.
Fermentálás: rakjunk tiszta befőttesüvegekbe zöldbabot, készítsünk egy 2%-os sóoldatot, öntsük bele az üvegekbe, zárjuk le, 2-3 napig hagyjuk szobahőmérsékleten érlelődni, majd tegyük hűtőbe. Ez a módszer kifejezetten jótékony hatással van a bélrendszerünkre és emésztésünkre.
Savanyítás: Az előző módszerhez hasonlóan rakjunk tiszta befőttesüvegekbe a zöldbabot, majd készítsünk egy ecetes felöntőlevet. 5%-os ecetet és vizet ugyanolyan arányban keverjünk el, adjunk hozzá sót, egy kevés cukrot és tetszőlegesen fűszereket is (mustármag, koriander, bors). Ezt a keveréket forraljuk fel, majd ha nagyjából kihűlt, öntsük rá a zöldbabokra, és egyből mehet is a hűtőbe!
Olajos konzerválás: pároljuk félkészre a paszulyt, hűtsük ki, tegyük bele befőttesüvegekbe, majd öntsük fel olajjal úgy, hogy teljesen ellepje a szárakat. Hűtőben, kamrában, hűvösebb helyen tároljuk. Ha felbontunk egy üveget, ne öntsük ki az olajat, használjuk fel főzéshez!
A harsogó színű és roppanós zöldségből sokféle (nyári) ételt készíthetünk: klasszikus zöldbabfőzeléket, hűsítő zöldbablevest, pesztós tésztát, quionasalátát, melengető palóclevest, temesvári tokányt, zöldséges rizottót vagy egy különleges zöldbab-pitét. Vajon megpárolva köretként is fogyaszthatjuk.
Még több zöldbabos receptért görgess lejjebb!
Szezonja nyáron van, így az igazán zsenge, vitamindús és friss zöldbabot ilyenkor érdemes vásárolni élelmiszerboltokban vagy piacokon.
Szezonban frissen, szezonon kívül pedig konzerves, üveges vagy fagyasztott verziójában tudjuk beszerezni.
fehérjetartalom
1.83 g
zsírtartalom
0.173 g
szénhidráttartalom
6.97 g
víztartalom
90.32 g
Foszfor
38 mg
Kalcium
37 mg
Magnézium
25 mg
Nátrium
6 mg
B6 vitamin
0.141 g
Kolin
15.3 mg
C vitamin
12.2 mg
Niacin - B3 vitamin
0.734 mg
fehérje
1.83 g
Zsír
telített zsírsav
0.05 g
egyszeresen telített zsírsav
0.01 g
többszörösen telített zsírsav
0.113 g
ásványi anyagok
Kalcium
37 mg
Vas
1.03 mg
Magnézium
25 mg
Foszfor
38 mg
Nátrium
6 mg
Cink
0.24 mg
Réz
0.069 mg
Mangán
0.216 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
2.7 g
cukor
3.26 g
víz
90.32 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.082 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.104 mg
Niacin - B3 vitamin
0.734 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.225 mg
Folát
33 µg
Kolin
15.3 mg
Alfa-karotin
69 µg
Béta-karotin
379 µg
Lutein+zeaxantin
640 µg
E vitamin
0.41 mg
K vitamin
43 µg
A vitamin
35 µg
C vitamin
12.2 mg
B6 vitamin
0.141 g
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
NosaltyHúsvéti szezonális élelmiszer-ellenőrzést tartott a Nébih az egész országra kiterjedően, és amellett, hogy rengeteg élelmiszert kivont a forgalomból, nem kevés bírságot is kiszabott.
NosaltyHúsvétkor sem maradtok kvíz nélkül: népi, húsvéti ételek mutatják meg magukat képeken! Lássuk, te hányat ismersz fel közülük!
NosaltyMiért érdemes bedobni a mosogatószivacsot a mosógépbe? Otthon Tippünk elmagyarázza!
A húsvét csúcspontjára érve, vasárnap sonkamentő kaszás levest, zöld színben pompázó babkát és tradicionális sárgatúrót készíthetünk.
A húsvéti sonka főzése: vásárlási tippek, főzési tapasztalatok, klasszikus köretek. Nem csak kezdőknek! Idén főzzük együtt a húsvéti sonkát!
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kaszinótojást nem szoktam gyakran készíteni, de a húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!