Zöldbab

Zöldbab

Leírás

Zöldbab – receptek, leírás, tippek

A zöldbab a nyár egyik nagy ajándéka, fogyasszuk frissen, tegyük el vagy fagyasszuk le télre, és ne csak zöldbabfőzeléket készítsünk belőle! 

Bár a gyerekek körében nem túl népszerű alapanyag a zöldbab, érdemes nyáron minél többször a heti menüsorunkba betervezni, mivel magas a rosttartalma, C-vitaminban és B-vitaminban bővelkedik, és rendben tartja a vércukorszintünket. A diétázók, cukorbetegek és inzulinrezisztensek egyik kedvenc zöldsége: tíz dekában alig van 40 kalória, és alacsony a szénhidráttartalma is.   

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a zöldbab?

A zöldbab (másnéven paszuly vagy fuszulyka) egy egynyári növény, a hüvelyesek családjába tartozik, évezredek óta ismerik és termesztik, de Európában csak a 16. századtól ismert. Szezonja júniustól augusztus közepéig-végéig tart. Magyarországon a zöld és a sárga hüvelyű fajtáját is egyaránt fogyasztjuk.

Hogyan tegyük el a zöldbabot?

Mutatunk 3 izgalmas technikát, amivel a lehető legzamatosabb formájában őrizhetjük meg a nyár egyik kedvenc zöldségét. 

Fermentálás: rakjunk tiszta befőttesüvegekbe zöldbabot, készítsünk egy 2%-os sóoldatot, öntsük bele az üvegekbe, zárjuk le, 2-3 napig hagyjuk szobahőmérsékleten érlelődni, majd tegyük hűtőbe. Ez a módszer kifejezetten jótékony hatással van a bélrendszerünkre és emésztésünkre. 

Savanyítás: Az előző módszerhez hasonlóan rakjunk tiszta befőttesüvegekbe a zöldbabot, majd készítsünk egy ecetes felöntőlevet. 5%-os ecetet és vizet ugyanolyan arányban keverjünk el, adjunk hozzá sót, egy kevés cukrot és tetszőlegesen fűszereket is (mustármag, koriander, bors). Ezt a keveréket forraljuk fel, majd ha nagyjából kihűlt, öntsük rá a zöldbabokra, és egyből mehet is a hűtőbe!

Olajos konzerválás: pároljuk félkészre a paszulyt, hűtsük ki, tegyük bele befőttesüvegekbe, majd öntsük fel olajjal úgy, hogy teljesen ellepje a szárakat. Hűtőben, kamrában, hűvösebb helyen tároljuk. Ha felbontunk egy üveget, ne öntsük ki az olajat, használjuk fel főzéshez! 

Mi készülhet zöldbabból?

A harsogó színű és roppanós zöldségből sokféle (nyári) ételt készíthetünk: klasszikus zöldbabfőzeléket, hűsítő zöldbablevest, pesztós tésztát, quionasalátát, melengető palóclevest, temesvári tokányt, zöldséges rizottót vagy egy különleges zöldbab-pitét. Vajon megpárolva köretként is fogyaszthatjuk. 

Még több zöldbabos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szezonja nyáron van, így az igazán zsenge, vitamindús és friss zöldbabot ilyenkor érdemes vásárolni élelmiszerboltokban vagy piacokon.

hogyan tároljam

Szezonban frissen, szezonon kívül pedig konzerves, üveges vagy fagyasztott verziójában tudjuk beszerezni.

100g Zöldbab

fehérjetartalom

1.83 g

zsírtartalom

0.173 g

szénhidráttartalom

6.97 g

víztartalom

90.32 g

gramm zöldbab?

Top ásványi anyagok

Foszfor

38 mg

Kalcium

37 mg

Magnézium

25 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.141 g

Kolin

15.3 mg

C vitamin

12.2 mg

Niacin - B3 vitamin

0.734 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.83 g

Zsír

telített zsírsav

0.05 g

egyszeresen telített zsírsav

0.01 g

többszörösen telített zsírsav

0.113 g

ásványi anyagok

Kalcium

37 mg

Vas

1.03 mg

Magnézium

25 mg

Foszfor

38 mg

Nátrium

6 mg

Cink

0.24 mg

Réz

0.069 mg

Mangán

0.216 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

2.7 g

cukor

3.26 g

víz

90.32 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.082 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.104 mg

Niacin - B3 vitamin

0.734 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.225 mg

Folát

33 µg

Kolin

15.3 mg

Alfa-karotin

69 µg

Béta-karotin

379 µg

Lutein+zeaxantin

640 µg

E vitamin

0.41 mg

K vitamin

43 µg

A vitamin

35 µg

C vitamin

12.2 mg

B6 vitamin

0.141 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...