Erdélyi parasztcsorba
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Hajnal Stefi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
30g karalábé6 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
68g fehérrépa43 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
125g sertéscomb228 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g zöldborsó81 kcal
-
100g zöldbab27 kcal
Összesen
499
kcal
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
120g karalábé24 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
500g sertéscomb910 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
400g zöldborsó324 kcal
-
400g zöldbab109 kcal
Összesen
1999
kcal
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
5g karalábé1 kcal
-
13.2g sárgarépa5 kcal
-
11.1g fehérrépa7 kcal
-
3.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.6g sertészsír6 kcal
-
20.6g sertéscomb38 kcal
-
12.4g burgonya7 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16.5g zöldborsó13 kcal
-
16.5g zöldbab5 kcal
Összesen
83
kcal
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 35.5 g
Zsír
-
Összesen 18.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 987.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 134 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 525 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 437.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 670 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 92 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 86 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 2557 micro
-
β-karotin 6687 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3229 micro
Összesen
499
kcal
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 141.9 g
Zsír
-
Összesen 72.3 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 329 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3950 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 114 mg
-
Kálcium 534 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 498 mg
-
Foszfor 2102 mg
-
Nátrium 660 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 204 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 61 mg
VÍZ
-
Összesen 1750 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2680 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 367 mg
-
D vitamin: 105 micro
-
K vitamin: 345 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 46 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 649 micro
-
Kolin: 592 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 10229 micro
-
β-karotin 26748 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 12915 micro
Összesen
1999
kcal
- 6% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 163 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 72.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 422 micro
-
β-karotin 1104 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 533 micro
Összesen
83
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
0.5 db karalábé
-
4 db sárgarépa
-
3 db fehérrépa
-
1 db vöröshagyma
-
1 ek sertészsír
-
50 dkg sertéscomb
-
3 db burgonya
-
3 ek lestyán
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
400 g zöldborsó
-
400 g zöldbab
Elkészítés
- Első lépésként egy kb. 4-5 literes fazékban felolvasztunk egy evőkanál zsírt, rádobjuk a felkockázott hagymát, és üvegesre pirítjuk rajta. A hagymára dobjuk az apró kockára vágott sertéscombot, és fehéredésig forgatjuk, majd kivesszük az edényből.
- A visszamaradt zsíron kicsit megpirítjuk az apró kockákra vágott répát, fehérrépát, karalábét. Ez azért szükséges, mert a pirítástól az ízek sokkal intenzívebbek lesznek.
- Mikor pár percig így pirítottuk, visszatesszük az edényben a hagymás-húsos keveréket, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami bőségesen ellepi. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Felforraljuk, majd hozzátesszük az apró kockákra vágott burgonyát. Szinte készre főzzük a zöldségeket, majd hozzátesszük a csorba legfontosabb fűszerét a lestyánt. Több recept is írja, hogy helyettesíthető a fűszer, de ez szerintem nem igaz. Az a fűszer, amitől a lehető legjobban hasonlít az Erdélyben és Romániában elterjed leveshez a csorbánk, az a lestyán. Bőséggel szórjunk a levesbe.
- Miután felforrt, dobjuk bele a borsót és a babot. Én most üveges és konzerv verziót használtam, így elég a végén beletenni, ha viszont nyers babbal vagy borsóval dolgozunk, akkor érdemes a többi zöldséggel együtt, a főzési a folyamat elején beletenni a levesbe, hogy biztosan minden megpuhuljon.
- Miután minden megpuhult, akkor tesszük a levesbe a ciberét, amitől savanykás lesz az íze. Azért a végén tegyük bele, mert ha korábban öntjük a levesbe, akkor annak ízét átveszik a levesbetétek, és savanyú, romlott ízű lesz minden. Ha nem szeretnénk vesződni a cibere előállításával, akkor savanyításra használjunk ecetet és citromlevet. Az elkészült levest tejföllel, savanyított erőspaprikával és igazi jó burgonyás kenyérrel tálaljuk.
- Receptkönyvben: 381
- Tegnapi nézettség: 33
- 7 napos nézettség: 241
- Össznézettség: 93680
- Feltöltés dátuma: 2019. október 31.
Ajánló
Hogy mi is a cibere, arról itt találtok bővebb infot. Készíthető házilag is, de Romániában pl. üvegben árulják, csak úgy, mint nálunk az ecetet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hajnal Stefi
15 recept
Ahány konyha annyiféle elkészítési módja ismeretes, így nem szeretnék kommentháborút indítani azzal, hogy hagyományos parasztcsorbaként aposztrofálom főztömet. Édesanyám így készíti, az ő édesanyja is, és dédnagyanyám is. Kóstoljátok meg ti is!