Bárányhús

Bárányhús

Leírás

Bárányhús – receptek, leírás, tippek

A bárányhús ízletes, kiváltképp a szopós bárány (6-8 hetes korában levágott bárány) gyenge, puha, fehér húsa. Minél idősebb a bárány, húsa annál sötétebb és annál több zsírt is tartalmaz. A bárány leggyakrabban fogyasztott részei és ajánlott elkészítési módjai: gerinc (sütés), comb (sütés, párolás és hirtelensütés is), karaj (sütés), csülök (sütés, párolás), lapocka (lassú sütés, párolás), nyaktő (párolás, levesekbe, egytálételekbe).

A bárányhús az egyik legősibb és legkedveltebb húsfajta a világon, különösen a mediterrán, közel-keleti, ázsiai és ausztrál konyhában.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a bárányhús?

A bárányhús nálunk ugyan nem, de a mediterrán térségben, Közel-Keleten, Ázsiában és Ausztráliában a legnépszerűbb húsfélék közé tartozik. A báránynak több része fogyasztható. Intenzív, jellegzetes ízű, ami miatt nem mindenki szereti. A hús zsírtartalma és íze régiótól, fajtától és etetési módtól függ.

Hogyan vásároljuk?

Friss bárányhúsért érdemes a piacot, a közeli hentest vagy húsboltot felkeresni. A friss hús élénk rózsaszín, bármilyen szürkés foltot vagy elszíneződést tapasztalunk semmiképp ne vegyük meg. Hűtőben tárolhatjuk pár napig, ha pedig később használnánk fel, akkor tegyük fagyasztóba.

Mire jó a bárányhús?

A bárányhús fogyasztásának számtalan előnye van, többek között az, hogy gazdag fehérjében, vasban, cinkben és B-vitaminokban (különösen B12-vitaminban). A bárányhúsban a zsír mennyisége változó, attól függően, hogy melyik részt használják. A bárányhús kiváló forrása az esszenciális aminosavaknak és omega-3 zsírsavaknak (különösen legeltetett bárányok esetében).

A báránynak több részét is felhasználhatjuk a konyhában. A combja sütéshez és grillezéshez ideális, míg a lapocka ragukhoz és pörköltekhez. A belsőségeket talán sokan megvetik, de olyan különlegességek készülhetnek ezekből, mint a a hagyományos skót haggis.

Mi készülhet a bárányhúsból?

Készülhet csevap ajvárral, egyszerűen de nagyszerűen, autentikus báránydürüm, ünnepi báránysült, az eredeti palócleves receptje és bárányos táskák mentás chimichurri mártogatóssal.

Még több bárányhúsos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bárányhúst az év bármely időszakában tudunk venni hentesboltban, piacon, de akár még szuper- és hipermarketekben is.

hogyan tároljam

Vákuumcsomagolásban két hétig eláll hűtőszekrényben, normál csomagolásban vásárolva 2-3 napon belül fogyasszuk el. A bárányhús fagyasztható is, bár ekkor sokat veszít az ízértékéből.

100g Bárányhús

fehérjetartalom

16.88 g

zsírtartalom

72020.03 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

60.7 g

gramm bárányhús?

Top ásványi anyagok

Foszfor

160 mg

Nátrium

58 mg

Magnézium

22 mg

Kalcium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.13 g

Niacin - B3 vitamin

6.1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.67 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.22 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

16.88 g

Zsír

telített zsírsav

9.47 g

egyszeresen telített zsírsav

8.86 g

többszörösen telített zsírsav

1.7 g

koleszterin

72 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

1.57 mg

Magnézium

22 mg

Foszfor

160 mg

Nátrium

58 mg

Cink

3.33 mg

Réz

0.104 mg

Mangán

0.019 mg

Szelén

19.8 µg

szénhidrát

víz

60.7 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.12 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.22 mg

Niacin - B3 vitamin

6.1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.67 mg

Folát

18 µg

E vitamin

0.21 mg

B12 vitamin

2.39 µg

B6 vitamin

0.13 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!