Bárányhús

A bárányhús ízletes, kiváltképp a szopós bárány (6-8 hetes korában levágott bárány) gyenge, puha, fehér húsa. Minél idősebb a bárány, húsa annál sötétebb és annál több zsírt is tartalmaz. A bárány leggyakrabban fogyasztott részei és ajánlott elkészítési módjai: gerinc (sütés), comb (sütés, párolás és hirtelensütés is), karaj (sütés), csülök (sütés, párolás), lapocka (lassú sütés, párolás), nyaktő (párolás, levesekbe, egytálételekbe).
A bárányhús az egyik legősibb és legkedveltebb húsfajta a világon, különösen a mediterrán, közel-keleti, ázsiai és ausztrál konyhában.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A bárányhús nálunk ugyan nem, de a mediterrán térségben, Közel-Keleten, Ázsiában és Ausztráliában a legnépszerűbb húsfélék közé tartozik. A báránynak több része fogyasztható. Intenzív, jellegzetes ízű, ami miatt nem mindenki szereti. A hús zsírtartalma és íze régiótól, fajtától és etetési módtól függ.
Friss bárányhúsért érdemes a piacot, a közeli hentest vagy húsboltot felkeresni. A friss hús élénk rózsaszín, bármilyen szürkés foltot vagy elszíneződést tapasztalunk semmiképp ne vegyük meg. Hűtőben tárolhatjuk pár napig, ha pedig később használnánk fel, akkor tegyük fagyasztóba.
A bárányhús fogyasztásának számtalan előnye van, többek között az, hogy gazdag fehérjében, vasban, cinkben és B-vitaminokban (különösen B12-vitaminban). A bárányhúsban a zsír mennyisége változó, attól függően, hogy melyik részt használják. A bárányhús kiváló forrása az esszenciális aminosavaknak és omega-3 zsírsavaknak (különösen legeltetett bárányok esetében).
A báránynak több részét is felhasználhatjuk a konyhában. A combja sütéshez és grillezéshez ideális, míg a lapocka ragukhoz és pörköltekhez. A belsőségeket talán sokan megvetik, de olyan különlegességek készülhetnek ezekből, mint a a hagyományos skót haggis.
Készülhet csevap ajvárral, egyszerűen de nagyszerűen, autentikus báránydürüm, ünnepi báránysült, az eredeti palócleves receptje és bárányos táskák mentás chimichurri mártogatóssal.
Még több bárányhúsos receptért görgess lejjebb!
Bárányhúst az év bármely időszakában tudunk venni hentesboltban, piacon, de akár még szuper- és hipermarketekben is.
Vákuumcsomagolásban két hétig eláll hűtőszekrényben, normál csomagolásban vásárolva 2-3 napon belül fogyasszuk el. A bárányhús fagyasztható is, bár ekkor sokat veszít az ízértékéből.
fehérjetartalom
16.88 g
zsírtartalom
72020.03 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
60.7 g
Foszfor
160 mg
Nátrium
58 mg
Magnézium
22 mg
Kalcium
12 mg
B6 vitamin
0.13 g
Niacin - B3 vitamin
6.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.67 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.22 mg
fehérje
16.88 g
Zsír
telített zsírsav
9.47 g
egyszeresen telített zsírsav
8.86 g
többszörösen telített zsírsav
1.7 g
koleszterin
72 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
1.57 mg
Magnézium
22 mg
Foszfor
160 mg
Nátrium
58 mg
Cink
3.33 mg
Réz
0.104 mg
Mangán
0.019 mg
Szelén
19.8 µg
szénhidrát
víz
60.7 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.12 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.22 mg
Niacin - B3 vitamin
6.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.67 mg
Folát
18 µg
E vitamin
0.21 mg
B12 vitamin
2.39 µg
B6 vitamin
0.13 g
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
NosaltySzinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Húsvéthétfőre sonkatekercses előétel, újragondolt koronázási saláta és sütés nélküli citromtorta dukál.
Húsvétkor sem maradtok kvíz nélkül: népi, húsvéti ételek mutatják meg magukat képeken! Lássuk, te hányat ismersz fel közülük!
Kaszinótojást nem szoktam gyakran készíteni, de a húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!