Húsvéti olasz bárányragu paradicsomos nokedlivel
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Pikács Árpád
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
citromos bárányragu
-
167g bárányhús445 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
17g füstölt szalonna109 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
28g citrom4 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
paradicsomos-petrezselymes nokedli
-
63g finomliszt228 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
4 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
0g só0 kcal
-
42g víz0 kcal
Összesen
948
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
citromos bárányragu
-
1000g bárányhús2670 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
12g kakukkfű12 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
paradicsomos-petrezselymes nokedli
-
375g finomliszt1365 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
26 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
250g víz0 kcal
Összesen
5688
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
citromos bárányragu
-
38.6g bárányhús103 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
-
3.9g füstölt szalonna25 kcal
-
1.2g sertészsír10 kcal
-
7g vöröshagyma3 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.5g kakukkfű0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
5.8g fehérbor5 kcal
-
6.6g citrom1 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
paradicsomos-petrezselymes nokedli
-
14.5g finomliszt53 kcal
-
6.4g tojás8 kcal
-
1.2g sűrített paradicsom1 kcal
-
1.7g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
9.7g víz0 kcal
Összesen
219
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.4 g
Zsír
-
Összesen 57.5 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 302 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 849.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 456 mg
-
Nátrium 152 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 248.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 39 micro
-
K vitamin: 124 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 491 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 1534 micro
-
Lut-zea 627 micro
Összesen
948
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 248.4 g
Zsír
-
Összesen 345.1 g
-
Telített zsírsav 141 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 146 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 1813 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5098.2 g
-
Cink 41 mg
-
Szelén 408 mg
-
Kálcium 537 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 430 mg
-
Foszfor 2734 mg
-
Nátrium 911 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 353.6 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 1490.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 631 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 27 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 148 mg
-
D vitamin: 237 micro
-
K vitamin: 745 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 533 micro
-
Kolin: 853 mg
-
Retinol - A vitamin: 384 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 2945 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 9204 micro
-
Lut-zea 3761 micro
Összesen
5688
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 356 micro
-
Lut-zea 145 micro
Összesen
219
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
citromos bárányragu
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
30 g finomliszt
-
2 ek sertészsír
-
2 db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 szál kakukkfű
-
1 kk chilipehely
-
1.5 dl fehérbor
-
1 db citrom
-
2 db tojássárgája
paradicsomos-petrezselymes nokedli
-
375 g finomliszt
-
3 db tojás
-
2 ek sűrített paradicsom
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
Elkészítés
citromos bárányragu
- A bárányhúst megtisztítjuk a hártyáktól és az inas részektől, majd nagyobb kockákra vágjuk. Érdemes minél fiatalabb bárány húsát választani, mert annál omlósabb és puhább lesz a végeredmény.
- A kockázott húst ezután besózzuk-borsozzuk, majd sütés előtt átforgatjuk kevés lisztben is - ez szuper kérget fog biztosítani a húsdaraboknak, ami megvédi a kiszáradástól és bent tartja a szaftot.
- Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, majd jöhet aztán a belisztezett hús, amit alaposan körbepirítunk, majd kiszedjük és félretesszük.
- A szalonnát vagy pancettát felkockázzuk, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd az egészet a hússütésből hátramaradt zsiradékon pirítani kezdjük. Sózzuk-borsozzuk is ízlés szerint.
- Amikor már jól megpirult a hagymás alap, visszatesszük rá az előpirított húst, felöntjük a fehérborral és annyi vízzel, ami félig ellepi a húskockákat, majd kakukkfűvel és chilivel ízesítjük.
- Lefedve puhára pároljuk a húst. Ez kb. 40-50 percet vesz igénybe, sok múlik a hús típusán, a bárány korán és a húskockák méretén. (Amíg puhul a hús, van idő kifőzni a nokedlit.)
- Amikor a hús már szinte teljesen kész, egy kis tálban kikeverjük a tojássárgákat a citrom levével és aprított petrezselyemmel, majd ráöntjük a húsra. Főzni ekkor már nem kell, a ragu saját leve elég meleg a tojás hőkezeléséhez, így gyorsan besűrűsödik a mártás.
- Azon melegében tálaljuk a nokedli mellé szedve, aprított petrezselyemmel és chilivel díszítve.
paradicsomos-petrezselymes nokedli
- A nokedli hozzávalóit, beleértve a paradicsompürét és a finomra aprított petrezselymet, egy nagy tálba tesszük és alaposan összekeverjük.
- Egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor már forr, bevizezzük a nokedliszaggatót, majd annak segítségével a vízbe szaggatjuk a a nokedlitésztát.
- A vízbe szaggatott nokedlit gyakori kevergetés mellett készre főzzük - ez azért fontos, hogy ne ragadjanak össze a nokedliszemek.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1201
- Feltöltés dátuma: 2024. március 22.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
ünnepi főételek és köretek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pikács Árpád
14 recept
Húsvétkor régi hagyomány bárányt fogyasztani a katolikus országokban, hazánkban azonban kevésbé elterjedt ez a szokás. Pedig ha valamikor kipróbálnátok ezt a nemes húsfélét, akkor ilyenkor érdemes, például ebben a csodálatos olasz, citromos raguban! A legtöbb bárányraguval ellenben ez a fogás nem a paprikás-paradicsomos vonalon mozog, hanem sokkal frissebb, tavasziasabb összhatást nyújt a mártásba kerülő citromnak köszönhetően. Úgyhogy ha szeretitek a bárányhúst, vagy épp most próbálnátok ki, akkor bátran válasszátok ezt a receptet, csak ügyeljetek rá, hogy tényleg fiatal bárányt vegyetek!