Báránypörkölt Zolitól
- 12% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
400g bárányhús1068 kcal
-
328 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
1 kcal
-
25g koktélparadicsom5 kcal
-
20g zöldpaprika3 kcal
-
3 kcal
-
41 kcal
-
30g vörösbor26 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
4000g bárányhús10680 kcal
-
500g mangalica szalonna3275 kcal
-
1000g vöröshagyma364 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
50g pritaminpaprika11 kcal
-
250g koktélparadicsom45 kcal
-
200g zöldpaprika33 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
45g mangalica zsír406 kcal
-
300g vörösbor255 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
62.3g bárányhús166 kcal
-
7.8g mangalica szalonna51 kcal
-
15.6g vöröshagyma6 kcal
-
0.9g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0.8g pritaminpaprika0 kcal
-
3.9g koktélparadicsom1 kcal
-
3.1g zöldpaprika1 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0.7g mangalica zsír6 kcal
-
4.7g vörösbor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72.7 g
Zsír
-
Összesen 126 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 337 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1296.9 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 81 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 739 mg
-
Nátrium 253 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 407.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 37 micro
-
β-karotin 531 micro
-
β-crypt 95 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 322 micro
- 12% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 726.5 g
Zsír
-
Összesen 1260.3 g
-
Telített zsírsav 524 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 540 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 115 g
-
Koleszterin 3373 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12968.7 g
-
Cink 141 mg
-
Szelén 813 mg
-
Kálcium 907 mg
-
Vas 73 mg
-
Magnézium 1107 mg
-
Foszfor 7388 mg
-
Nátrium 2530 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 137.2 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 4071 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 512 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 100 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 304 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 11 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 273 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 982 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 367 micro
-
β-karotin 5312 micro
-
β-crypt 955 micro
-
Likopin 6433 micro
-
Lut-zea 3224 micro
- 12% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 202.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 63.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 100 micro
-
Lut-zea 50 micro
Hozzávalók
-
1 kg vöröshagyma
-
1 közepes fej fokhagyma
-
4 db babérlevél
-
6 db borókabogyó
-
1 kk kakukkfű
-
1 teáskanál borsikafű
-
25 dkg koktélparadicsom
-
3 ek fűszerpaprika
-
3 ek mangalica zsír
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A húst megmossuk, és ahogy lehet felkockázzuk. Nyilván a színhúsnál ez nem okoz problémát, a csontosnál pedig kezelhető nagyságúra kell vágni. (A tenyésztő figyelmessége folyamán ez utóbbival nem sok dolgom volt.) A belsőséget szintén felkockázzuk.
- A hagymákat megtisztítjuk, és apróra felkockázzuk. Ugyanígy teszünk mangalica füstölt szalonnával is. A fokhagymát megtisztítjuk, és kés lapjával szétzúzzuk.
- A koktél paradicsomokat, és a zöldpaprikákat megmossuk, és ez utóbbit felkarikázzuk. Ilyenkor jobban szeretem a koktélparadicsomot használni, mert kevesebb macera van vele, és teljesen szétfő.
- A bográcsba beletesszük a mangalica zsírt, és a feldarabolt szalonnát és kisütjük. Amikor már aranybarna a szalonna, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. A rozsdamentes bográcsnál már itt is nagyon figyelni kellett a tűzre, hogy oda ne égjen.
- Hozzáadjuk a húst és a szívet, óvatosan kevergetve megpirítjuk. (Az igazi birkafőző mesterszakácsok rétegezve rakják a húst és a hagymát, de ez most a bogrács miatt meg sem fordult a fejemben.) A hús levet ereszt. Ilyenkor kell a titkos fegyvert, a saját készítésű sós pritaminpaprikát és a zúzott fokhagymát hozzáadni.
- A tűzről levéve belekeverjük az őrölt fűszerpaprikát és a fűszereket. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje, és visszatesszük a tűzre. Beletesszük a felkockázott tüdőt, a borókabogyókat és a babérleveleket, és óvatosan tüzelünk alá. A bárányhús egyébként sem szereti a lobogó nagy tüzet.
- Időnként fakanállal alányúlva megkeverjük. (Aki ezért meg akar kövezni, annak ajánlom, hogy először próbáljon meg rozsdamentes bográcsban főzni! Azután vállalom a kritikát.) Szükség szerint az elforrt vizet mindig pótoljuk. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a felkockázott májat és beleöntjük a bort. Ízlés szerint készre fűszerezzük és sózzuk.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 20
- 7 napos nézettség: 242
- Össznézettség: 160507
- Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 05.
Ajánló
Köretként az asszonyok pirított tarhonyát főztek. Nekem a diétám miatt köles készült. Tálalás után csípős paprikával mindenki egyénileg ízesítette. Nagyon finom. Főleg azoknak ajánlom, akik a faggyús ízt egyáltalán nem kedvelik.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A bárány vagy birkapörköltet a szűk családomban csak ketten szeretjük a feleségemmel, ezért ritkán, csak a baráti körnek szoktam főzni. Sajnos tavaly a betegségem miatt ez kimaradt, úgyhogy most kettőzött elánnal fogtam hozzá. A húst ismerős tenyésztőtől, a házi vágáskor szoktam venni, aminek kettős előnye van. Egyrészt, a tartási körülményeket ismerem, másrészt nem ipari vágást végez, ezért a csöves csontokat fűrészeli, és nem bárddal darabolja össze. Nem mellékes, hogy mindig szoktam a belsőségből is kapni, ami a jelen esetben egy fél szívet, májat és egy rész tüdőt jelentett. Az idén egy, a festői zalai dombok között megbúvó présházban főzhettem. A vendéglátónk megtisztelt azzal, hogy a vadonatúj rozsdamentes bográcsát szentelhettem fel. Ez a főzés során igazán nem villanyozott fel, mert ilyen vacakkal még nem volt dolgom. Mielőtt bárkinek is megfordul a fejében egy vékony rozsdamentes lemezből mély húzással előállított bogrács vásárlása, nagyon gondolja meg. Inkább a rokonságánál vagy a zsibpiacon kutasson fel egy rozsdás vasbográcsot. A vakrozsdát igaz, hogy kemény munkával, de ki lehet csiszolni, de abban legalább lehet főzni és nem kell attól félni, hogy odakapja az ételt. Még szerencse, hogy éltem a gyanúperrel és nagyon óvatosan tüzeltem. Az biztos, hogy a legkisebb vasbográcsomat, amiben nyolcadikos korom óta nem főztem és csak tálalásra használom (ez van a fényképen), sem cserélném el érte. No ennyit a technikai okosságról. A birka vagy báránypörkölt vörösborral történő megszenteléséről egymástól szögesen eltérő vélemények vannak. Mivel sem kun, sem jász nem vagyok, és a bort is szeretem, ezért mellette teszem le a garast. Mindent összevetve, az ebéd után nem sok maradt a pörköltből.