Birkapörkölt bográcsban Károly konyhájából
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
417g bárányhús1113 kcal
-
83g vöröshagyma30 kcal
-
5g fokhagyma7 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
4 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
4g só0 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
42g vörösbor35 kcal
-
3 kcal
-
42g víz0 kcal
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
5000g bárányhús13350 kcal
-
1000g vöröshagyma364 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
16g fűszerpaprika45 kcal
-
45g sertészsír406 kcal
-
44g só0 kcal
-
300g paprika49 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g vörösbor425 kcal
-
162g hegyes erős paprika36 kcal
-
500g víz0 kcal
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
63.1g bárányhús168 kcal
-
12.6g vöröshagyma5 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0.6g sertészsír5 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
3.8g paprika1 kcal
-
3.8g paradicsom1 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.3g vörösbor5 kcal
-
0 kcal
-
6.3g víz0 kcal
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72.3 g
Zsír
-
Összesen 94.1 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 304 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2708.6 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 723 mg
-
Nátrium 1674 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 454 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 42 micro
-
β-karotin 525 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 359 micro
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 867 g
Zsír
-
Összesen 1129.4 g
-
Telített zsírsav 492 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 464 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 92 g
-
Koleszterin 3643 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 32502.9 g
-
Cink 171 mg
-
Szelén 1005 mg
-
Kálcium 1082 mg
-
Vas 89 mg
-
Magnézium 1379 mg
-
Foszfor 8675 mg
-
Nátrium 20090 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 154.7 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 5447.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 587 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 120 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 433 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 74 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 12 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 314 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1195 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 502 micro
-
β-karotin 6306 micro
-
β-crypt 1007 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 4314 micro
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 14.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 410 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 253 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 68.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 97 micro
-
Lut-zea 54 micro
Hozzávalók
-
1 kg vöröshagyma
-
1 fej fokhagyma
-
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
-
5 db babérlevél
-
4 ek fűszerpaprika
-
3 ek sertészsír
-
4 ek só
-
3 közepes db paprika
-
3 közepes db paradicsom
-
10 db borókabogyó
-
1 kávéskanál bors
-
5 dl vörösbor
-
3 közepes db hegyes erős paprika
-
5 dl víz
Elkészítés
- A combot vagy lapockát kicsontozzuk, ezeket a csontokat kétfelé fűrészeljük. A színhúst 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Az oldalast a pálcák között szétvágjuk, és 3-4 cm-es darabokra fűrészeljük a bordacsontoknál. Az apró csontmorzsalékot lemossuk a húsról.
- A vöröshagymát félbevágjuk, majd felkarikázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk, az erős paprikát ízlés szerint felvágjuk, vagy egyben hagyjuk, a paradicsomot és paprikát szeleteljük, a borókabogyót a kés lapjával szétnyomjuk.
- A bográcsban rétegesen helyezzük el a hozzávalókat. Megfelelő méretű bográcsot kikenünk sertészsírral, és az aljára helyezzük a csontokat, erre rakjuk a csontos húst, majd a vöröshagyma 1/3-át, rászórjuk a kömény felét és 3 db babérlevelet, meg a fele erős paprikát. A következő réteg a színhús fele, erre rakjuk a vöröshagyma második harmadát, a fokhagymát, a maradék köményt és babérlevelet, rászórjuk a pirospaprikát és sót, és a maradék erős paprikát. Az utolsó réteg a színhús másik fele, majd a maradék vöröshagyma, és befedjük felszeletelt paprikával és paradicsommal. Közepére szórjuk a szétnyomott borókabogyót és őrölt borsot.
- Kicsit megnyomkodjuk a bográcsban lévőket, hogy ne legyen nagyon laza, és a bogrács oldalánál óvatosan aláöntünk 5 dl vizet. Tűz fölé tesszük, és amíg nem jelenik meg a bográcsban a leve, erőteljesen tüzelünk alatta. Keverni nem szabad, csak forgatni.
- Ha a bográcsban lévő anyagot ellepi a lé és forr, akkor mérsékeljük alatta a tüzet. Az elfövő levet vízzel pótoljuk. Ha nagyon forr, akkor magasabbra emeljük a bográcsot a tűz fölött, különben a hús könnyen szétfő. Mérsékelt tűzön, állandó forrás mellett -a birka korától függően- kb. 4 óra alatt fő puhára. Akkor főtt meg, ha a csontokról leválik a hús. Főzés közben néha meg kell forgatni a bográcsot, hogy ne tudjon leégni. A főzés vége előtt, amikor már puha a hús, hozzáöntjük a vörösbort, 10 percet forraljuk, és tálaljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 39113
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 25.
Ajánló
Tálaláskor ügyeljünk arra, hogy egyformán osszuk a csontos és színhúst. Friss kenyeret és főtt burgonyát kínálunk mellé, csípős és csemege savanyúsággal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ezt a rétegesen összerakott technikát, mondhatnám, hogy az ükapámtól, ő meg az ükapjától tanulta. Egyszerűen arról van szó, hogy egy barátomtól tanultam egy kerti partin, aki így csinálta a birkapörköltet. Hogy Ő kitől tanulta, azt azóta is homály fedi. Viszont néhány jó tanáccsal ellátott, amit most továbbadok. A birkahús vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a többféle hús (comb, lapocka, nyak, oldalas) egy birkából legyenek. A hús lefaggyúzását, mosását mindenki ízlésére bízom. Én a nagyobb faggyúdarabokat távolítom csak el, szeretem a birkaszagú pörköltet. A csontokat soha ne vágjuk bárddal, csak fűrészeljük, így nem lesz tele a pörköltünk csontszilánkkal. A birkapörköltet azóta is így csinálom, ez ideig megelégedésre.