adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
250g bárányhús668 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
38g zöldpaprika6 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
34 kcal
-
164 kcal
Összesen
1041
kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
2000g bárányhús5340 kcal
-
360g vöröshagyma131 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
300g zöldpaprika49 kcal
-
160g paradicsom29 kcal
-
2000g burgonya1155 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
23 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
30g mangalica zsír271 kcal
-
200g mangalica szalonna1310 kcal
Összesen
8324
kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
39.4g bárányhús105 kcal
-
7.1g vöröshagyma3 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
5.9g zöldpaprika1 kcal
-
3.2g paradicsom1 kcal
-
39.4g burgonya23 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.6g mangalica zsír5 kcal
-
3.9g mangalica szalonna26 kcal
Összesen
164
kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.8 g
Zsír
-
Összesen 75.6 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 206 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 973.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 556 mg
-
Nátrium 167 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 391.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 68 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 88 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 33 micro
-
β-karotin 418 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 515 micro
-
Lut-zea 338 micro
Összesen
1041
kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 390.1 g
Zsír
-
Összesen 604.5 g
-
Telített zsírsav 253 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 257 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 55 g
-
Koleszterin 1649 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7791.3 g
-
Cink 74 mg
-
Szelén 409 mg
-
Kálcium 582 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 883 mg
-
Foszfor 4451 mg
-
Nátrium 1336 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 318.5 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 3128.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 315 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 49 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 543 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 150 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 702 micro
-
Kolin: 247 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 261 micro
-
β-karotin 3342 micro
-
β-crypt 512 micro
-
Likopin 4117 micro
-
Lut-zea 2701 micro
Összesen
8324
kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 153.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 81 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
164
kcal
Hozzávalók
-
4 közepes fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
3 db zöldpaprika
-
2 kis db paradicsom
-
2 kg burgonya
-
só ízlés szerint
-
2 ek mangalica zsír
Elkészítés
- A lapockát vásárláskor hentesünkkel vágassuk fel, hogy otthon egyszerűbb dolgunk legyen.
- Készítsük elő a húst. A vastagabb faggyús részeket távolítsuk el egy éles kés segítségével, majd a csontokról fejtsük le a húst. Ezútán kockázzuk fel kisebb, kb. 1,5 cm-es darabokra. Lényeges, hogy az összes faggyút ne távolítsuk el, mert a hús elveszti jellegzetes ízét.
- A zöldségeket aprítsuk fel a pörkölteknél megszokott módon, amennyiben a zöldpaprika túlságosan erős lenne, távolítsuk el az erejét. A burgonyát kockázzuk fel a húshoz hasonló méretűre, és felhasználásig tegyük vízzel töltött tálba.
- A mangalica szalonnát kockázzuk fel, majd lábasban kevés zsíron olvasszuk ki. Ha kész, szűrőkanál segítségével szedjük ki a pörcöket a zsírból, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát. Amikor a hagyma már aranyszínű, akkor adjukhozzá a fűszerpaprikát. Kezdők ilyenkor vegyék le az edényt a láng fölül, nehogy a paprika megégjen. A paprika felhabzását követően öntsünk kevés vizet hozzá, és forraljuk fel. Ezt követően hozzátehetjük a darabolt birkacsontokat, melyeket sózzunk meg alaposan, az aprított zöldpaprikát, legvégül pedig a darabolt paradicsomot. Ha a paradicsomkellőképpen szétfőtt, és visszapirult az alap zsírjára, akkorkész van.
- Adjuk az alaphoza felkockázott húst. Ízesítsük sóval és a fűszerekkel, zúzott fokhagymával, majd kis lángon lassan főzzük. Legjobb a saját levében párolni, amit a só hatására enged ki magából a hús. Ha ez nem lenne mégsem elegendő, abban az esetben apránként adjunk hozzá kevés vizet vagy alaplevet.
- Amikor a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a leszűrt burgonyakockákat, öntsünk hozzá annyi vizet, amennyi jól ellepi, majd főzzük készre a levest.
- Ha a burgonya és a hús is megpuhult, a leves elkészült.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 83
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 103
- Össznézettség: 67612
- Feltöltés dátuma: 2012. április 23.
Ajánló
Aki kedveli, hasonlóan az alföldi gulyáshoz elkészítheti vele főtt zöldségekkel is. Ezesetben az íze kevéssé lesz "húsos", a zöldségektől színesebbé válik az étel. Csipetkét levesbetét gyanánt szintén tehetünk a levesbe.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Nálunk mindenki szereti a gulyáslevest, a birkahúst már kevésbé. Nekem viszont nagy kedvencem a birka, így kompromisszumképpen nem pörkölt, hanem gulyás készült belőle. Ha a faggyú eltávolításakor figyelmesek vagyunk, elkerülhető a sokak által nem kedvelt íz kialakulása, és egy rendkívül ízletes levest kapunk.