r
Nosalty Logó

Egészben sült birkacomb

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Egészben sült birkacomb
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 1806 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 10840 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 243 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.4 g

Zsír

  • Összesen
    150.7 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    412 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1567.8 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    894 mg
  • Nátrium
    311 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    458.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    1079 micro
  • β-crypt
    310 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 1806 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    536.5 g

Zsír

  • Összesen
    904.2 g
  • Telített zsírsav
    378 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    385 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    81 g
  • Koleszterin
    2473 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9406.7 g
  • Cink
    105 mg
  • Szelén
    608 mg
  • Kálcium
    613 mg
  • Vas
    53 mg
  • Magnézium
    793 mg
  • Foszfor
    5364 mg
  • Nátrium
    1864 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.6 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    2750.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    651 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    74 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    646 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    202 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    783 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    110 micro
  • β-karotin
    6471 micro
  • β-crypt
    1860 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    767 micro
Összesen 10840 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    145 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 243 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szalonnát hosszúkás hasábokra felvágjuk, és tálcára rendezve (vagy folpackba göngyölve) egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük, így kővé fagy, és könnyebb használni. Ha a hasábok egymáshoz érnek, összefagynak!
  2. A birkacombot nagyon alaposan lefaggyúzzuk, lehártyázzuk, megmossuk. (Ezt is egyszerűbb félig fagyott állapotban elvégezni.)
  3. A combot sűrűn megspékeljük a fagyott szalonnával, és a megtisztított, vaskos darabokra vágott fokhagyma felével. (Hegyes késsel mély lyukat szúrunk a húsba, ujjal kitágítjuk, és beletuszkoljuk a szalonnát és a fokhagymát.)
  4. Jól besózzuk,belenyomkodjuk. Egy ekkora húshoz kb. 1 evőkanál só szükséges. Nem kell tovább állni hagyni, csak amíg előkészítjük a paprikát.
  5. A hagymát és a kétfélepaprikát vaskos szeletekre felvágjuk, és egy akkora lábasban, amibe a comb is bele fog férni, a zsíron sütni kezdjük. Nagyon alaposan megsütjük, egészen addig, míg a hagyma és a paprika bőre is pirult barnás lesz. Ekkor rádobjuk a maradék fokhagymát, és még pár percig kevergetjük. A megsült zöldséget kiszedjük, és félretesszük. (Ha maradt a spékelésre szánt szalonnából, azt is belesüthetjük.)
  6. A visszamaradt zsíron elősütjük a megtűzdelt combot: körben, mindenholkérgesre pirítjuk.
  7. A combot az alatta lévő zsírral együtt tepsibe tesszük. Ha szeretjük a sok pecsenyezsírt, most még további zsírt is tehetünk alá. Aláöntjük a bort is, valamint a húst megszórjuk a finomra vágott rozmaringgal. Gondosan lefedjük, lefóliázzuk, és előmelegített sütőbe toljuk. (Természetesen vizet is önthetünk alá bor helyett, de inkább ne tegyük.)
  8. Közepes erősségű láng mellett annyi óráig sütjük, ahány kilós volt a comb.
  9. Leszedjük a fóliát, és ellenőrizzük a húst: ha a pecsenyevilla ellenállás nélkül beleszalad, akkor kellően megpuhult. Most öntjük alá a félretett sültpaprika-hagyma keveréket, és saját zsírjával szorgosan locsolgatva 15-20 perc alatt megpirítjuk.
  10. A sütőből kivéve pár percig állni hagyjuk, és tálalhatjuk is. Rostjaira merőlegesen szeleteljük.
  11. Hidegen, a saját zsírjában eltéve is kitűnő, ezért tegyünk alá több zsírt.A sült paprika különösen ízes!
  12. Ugyanígy báránycombot is süthetünk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x25x6
  • Sütés ideje: 200 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 118
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 101
  • Össznézettség: 84998
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 17.

Ajánló

Bár fehérborral sütöttük, vörösborral jobban csúszik. Ez végre az a sült, amihez nehéz, testes, igazán nagy bort kínálhatunk. (Nem rozé, nem illatos, könnyű savak.) Köret dolgában elszabadulhat a fantáziánk, ne ragadjunk le a krumplipürénél - bár az is jó hozzá.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egészben sült birkacomb
koszider 90 recept

Ez a csodás pecsenye kedves barátnőm férjének saját fejlesztése. Sokat járt Egyiptomban, és ott figyelte ki, hogyan készítik elő a birkahúst sütésre, onnan származik az erősen megpirított hagyma-paprika ötlete. (A disznózsír és a bor természetesen nem része a mohamedán konyhának, de a birka csak jobb lesz tőle. Szegény arabok nem tudják, miről maradnak le.) Ha gondosan lefaggyúzzuk, nem lesz erős birka íze. Legalább egyszer még annak is érdemes kipróbálni, aki máskülönben nem rajong a birkáért, mert így elkészítve fantasztikusan ízes, szaftos sült lesz belőle. Az se tartson tőle, akinek csak birkapörköltes rossz emlékei vannak, ennek az íznek semmi köze egy sikerületlen pörkölthöz. Épp csak annyira "birka", hogy izgalmas legyen. Nem tagadom, nem egyszerű az óriási húsdarabbal küzdeni, az előkészítés, a spékelés, a körbesütés kíván egy kis gyakorlatot és elszántságot, de nagyon megéri!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...