Egészben sült birkacomb
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
500g bárányhús1335 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
16 kcal
-
33g tv-paprika5 kcal
-
33g fehérbor27 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
2g rozmaring3 kcal
-
0g só0 kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
3000g bárányhús8010 kcal
-
300g füstölt szalonna1965 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
98 kcal
-
200g tv-paprika33 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
45g sertészsír406 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
0g só0 kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
67.3g bárányhús180 kcal
-
6.7g füstölt szalonna44 kcal
-
1.3g fokhagyma2 kcal
-
4g vöröshagyma1 kcal
-
2 kcal
-
4.5g tv-paprika1 kcal
-
4.5g fehérbor4 kcal
-
1g sertészsír9 kcal
-
0.3g rozmaring0 kcal
-
0g só0 kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.4 g
Zsír
-
Összesen 150.7 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 412 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1567.8 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 101 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 894 mg
-
Nátrium 311 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 458.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 108 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 130 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 1079 micro
-
β-crypt 310 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 128 micro
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 536.5 g
Zsír
-
Összesen 904.2 g
-
Telített zsírsav 378 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 385 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 81 g
-
Koleszterin 2473 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9406.7 g
-
Cink 105 mg
-
Szelén 608 mg
-
Kálcium 613 mg
-
Vas 53 mg
-
Magnézium 793 mg
-
Foszfor 5364 mg
-
Nátrium 1864 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.6 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 2750.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 651 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 74 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 646 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 8 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 202 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 783 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 110 micro
-
β-karotin 6471 micro
-
β-crypt 1860 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 767 micro
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 211 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 61.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 145 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Hozzávalók
-
30 dkg füstölt szalonna
-
1 fej fokhagyma
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
2 db tv-paprika
-
2 dl fehérbor
-
3 ek sertészsír
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A szalonnát hosszúkás hasábokra felvágjuk, és tálcára rendezve (vagy folpackba göngyölve) egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük, így kővé fagy, és könnyebb használni. Ha a hasábok egymáshoz érnek, összefagynak!
- A birkacombot nagyon alaposan lefaggyúzzuk, lehártyázzuk, megmossuk. (Ezt is egyszerűbb félig fagyott állapotban elvégezni.)
- A combot sűrűn megspékeljük a fagyott szalonnával, és a megtisztított, vaskos darabokra vágott fokhagyma felével. (Hegyes késsel mély lyukat szúrunk a húsba, ujjal kitágítjuk, és beletuszkoljuk a szalonnát és a fokhagymát.)
- Jól besózzuk,belenyomkodjuk. Egy ekkora húshoz kb. 1 evőkanál só szükséges. Nem kell tovább állni hagyni, csak amíg előkészítjük a paprikát.
- A hagymát és a kétfélepaprikát vaskos szeletekre felvágjuk, és egy akkora lábasban, amibe a comb is bele fog férni, a zsíron sütni kezdjük. Nagyon alaposan megsütjük, egészen addig, míg a hagyma és a paprika bőre is pirult barnás lesz. Ekkor rádobjuk a maradék fokhagymát, és még pár percig kevergetjük. A megsült zöldséget kiszedjük, és félretesszük. (Ha maradt a spékelésre szánt szalonnából, azt is belesüthetjük.)
- A visszamaradt zsíron elősütjük a megtűzdelt combot: körben, mindenholkérgesre pirítjuk.
- A combot az alatta lévő zsírral együtt tepsibe tesszük. Ha szeretjük a sok pecsenyezsírt, most még további zsírt is tehetünk alá. Aláöntjük a bort is, valamint a húst megszórjuk a finomra vágott rozmaringgal. Gondosan lefedjük, lefóliázzuk, és előmelegített sütőbe toljuk. (Természetesen vizet is önthetünk alá bor helyett, de inkább ne tegyük.)
- Közepes erősségű láng mellett annyi óráig sütjük, ahány kilós volt a comb.
- Leszedjük a fóliát, és ellenőrizzük a húst: ha a pecsenyevilla ellenállás nélkül beleszalad, akkor kellően megpuhult. Most öntjük alá a félretett sültpaprika-hagyma keveréket, és saját zsírjával szorgosan locsolgatva 15-20 perc alatt megpirítjuk.
- A sütőből kivéve pár percig állni hagyjuk, és tálalhatjuk is. Rostjaira merőlegesen szeleteljük.
- Hidegen, a saját zsírjában eltéve is kitűnő, ezért tegyünk alá több zsírt.A sült paprika különösen ízes!
- Ugyanígy báránycombot is süthetünk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 38x25x6
- Sütés ideje: 200 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 118
- Tegnapi nézettség: 32
- 7 napos nézettség: 140
- Össznézettség: 85465
- Feltöltés dátuma: 2012. április 17.
Ajánló
Bár fehérborral sütöttük, vörösborral jobban csúszik. Ez végre az a sült, amihez nehéz, testes, igazán nagy bort kínálhatunk. (Nem rozé, nem illatos, könnyű savak.) Köret dolgában elszabadulhat a fantáziánk, ne ragadjunk le a krumplipürénél - bár az is jó hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ez a csodás pecsenye kedves barátnőm férjének saját fejlesztése. Sokat járt Egyiptomban, és ott figyelte ki, hogyan készítik elő a birkahúst sütésre, onnan származik az erősen megpirított hagyma-paprika ötlete. (A disznózsír és a bor természetesen nem része a mohamedán konyhának, de a birka csak jobb lesz tőle. Szegény arabok nem tudják, miről maradnak le.) Ha gondosan lefaggyúzzuk, nem lesz erős birka íze. Legalább egyszer még annak is érdemes kipróbálni, aki máskülönben nem rajong a birkáért, mert így elkészítve fantasztikusan ízes, szaftos sült lesz belőle. Az se tartson tőle, akinek csak birkapörköltes rossz emlékei vannak, ennek az íznek semmi köze egy sikerületlen pörkölthöz. Épp csak annyira "birka", hogy izgalmas legyen. Nem tagadom, nem egyszerű az óriási húsdarabbal küzdeni, az előkészítés, a spékelés, a körbesütés kíván egy kis gyakorlatot és elszántságot, de nagyon megéri!