r
Nosalty Logó

Ünnepi hidegtál

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Geleva
Ünnepi hidegtál
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
hidegkonyha
  • 17% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A karajokhoz

A kaszinótojásokhoz

A sonkatekercshez

Az aszpikhoz

Összesen 1630 kcal
  • 17% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A karajokhoz

A kaszinótojásokhoz

A sonkatekercshez

Az aszpikhoz

Összesen 9777 kcal
  • 17% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A karajokhoz

A kaszinótojásokhoz

A sonkatekercshez

Az aszpikhoz

Összesen 168 kcal
  • 17% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    121.5 g

Zsír

  • Összesen
    110.1 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    596 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4026.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    123 mg
  • Kálcium
    303 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    1034 mg
  • Nátrium
    2435 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    441.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    628 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    142 micro
  • K vitamin:
    167 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    455 mg
  • Retinol - A vitamin:
    372 micro
  • α-karotin
    887 micro
  • β-karotin
    2613 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1196 micro
Összesen 1630 kcal
  • 17% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    728.8 g

Zsír

  • Összesen
    660.9 g
  • Telített zsírsav
    243 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    242 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    105 g
  • Koleszterin
    3575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    24157 g
  • Cink
    47 mg
  • Szelén
    735 mg
  • Kálcium
    1821 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    705 mg
  • Foszfor
    6206 mg
  • Nátrium
    14613 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    2649.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    3766 micro
  • B6 vitamin:
    17 mg
  • B12 Vitamin:
    17 micro
  • E vitamin:
    52 mg
  • C vitamin:
    209 mg
  • D vitamin:
    851 micro
  • K vitamin:
    1005 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    119 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    508 micro
  • Kolin:
    2731 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2235 micro
  • α-karotin
    5321 micro
  • β-karotin
    15680 micro
  • β-crypt
    117 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    7178 micro
Összesen 9777 kcal
  • 17% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    419.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    46 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    92 micro
  • β-karotin
    272 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 168 kcal

Hozzávalók

A karajokhoz

A kaszinótojásokhoz

A sonkatekercshez

Az aszpikhoz

Elkészítés

A karajokhoz

  1. A karajt megtisztítjuk, éles, hosszú késsel felszúrjuk, kívül-belül alaposan megfűszerezzük.
  2. Egyik végéről bele szúrjuk a kolbit, a másik végéről a répát. (kb. fele-fele hosszan). Kevés, forró olajban köröskörül hirtelen átsütjük, majd egy tepsibe rakjuk.
  3. Mellé gyaluljuk a hagymát, fokhagymát, paprikát és lefedve forró sütőben 200 fokon sütjük 50 percet. Időnként megfordítjuk, hogy egyenletesen átsűljön. Levesszük a fóliát és időnként a pecsenyelével meglocsolva piroskásra sütjük. (még kb. 20 perc) Hagyjuk pihenni kicsit, majd fóliába csomagolva hagyjuk kihűlni. (akkor nem szárad ki és jól szeletelhető lesz.)
  4. A tojásokat hideg sós vízben feltesszük főni (forrástól 8 perc), akkor nem lesz túl száraz a sárgája.
  5. Hideg vízben lehűtjük és megtisztítjuk. Hosszában félbevágjuk, kiszedjük a sárgáját és jólkikeverjük vajjal, majonézzel, mustárral, sóval, borssal és a sajttal. A kevésbé szépen sikerült tojások fehérjét hozzáreszeljük apró lyukú reszelővel.
  6. Kevés vajon megpirítjuk a reszelt hagymát, rátesszük az kis darabokra szelt gombát és zúzott fokhagymát. Addig sütjük fedő alatt, amíg a levét el nem főtte. Rászórjuk a vágottpetrezselyem felét és kicsit hűlni hagyjuk. Villával kicsit összenyomkodjuk még.
  7. A sonkát apró kockákra szeljük, vagy durvábbra daráljuk.
  8. A tojáskrémből elveszünk egy részt a díszítéshez, a maradékot elfelezzük. Egyikhez hozzáadjuk a gombát, másikhoz a sonkát és a maradék petrezselyem zöldjét.
  9. Alaposan kikeverjük és a fél tojásokat kitöltjük a krémmel, kiegészítjük, mintha egészben lennének. a töltelékes résszel lefelé bevonórácsra helyezzük és hűtőbe tesszük.
  10. A sűrűbb tartármártáshoz keverünk egy kevés langyos aszpikot és ha kihűlt bevonjuk vele a tojásokat. Hűtőben dermesztjük.
  11. A sonkatekercsekhez sűrűbb besamelmártást készítünk: a vajon világosra pirítjuk a lisztet, felengedjük tejjel, fűszerezzük és besűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, sajtot és összeforraljuk.
  12. Közben a rózsáira szedett brokkolit sós vízben puhára főzünk és villával megtörjük.
  13. A besamel feléhez brokkolikrémet, a másik feléhez majonézestormát adunk.
  14. A franciasalátához adunk egy apró kockákra vágott hagymát.
  15. Ha mindenünk kihűlt, a sonkaszeletekre teszünk belőlük és feltekerjük, hűtőben hagyjuk állni.
  16. Aszpikot úgy készíthetünk, hogy 5 dl erős húsleves (amit hidegen zsírtalanítunk) hozzáadunk 5 dkg zselatint, amit oldódásig összemelegítünk. NE forraljuk! A kihűlt, még folyós aszpikot tudjuk használni.
  17. Most jön a szép része:
  18. Egy fém tálcát vékonyan, egyenletesen bevonunk aszpikkal, megvárjuk míg megdermed. Egyenletesen befedjük franciasalátával (én a karajok alá nem szoktam, mert külön is van mindenféle hideg saláta).
  19. Szépen elhelyezzük a tojásokat, sonkatekercseket, a felszeletelt husikat. Kenőtoll segítségével bevonjuk aszpikkal, hogy ne veszítse el a szép színét és szép fényes is legyen. Amikor ez rádermedt, afélretett tojáskrémmel, nyomózsákkalbetöltjük a sonkatekercsek végét és diszíthetünk vele.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x6
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 1071
  • Tegnapi nézettség: 96
  • 7 napos nézettség: 570
  • Össznézettség: 212812
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 03.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi hidegtálak

Receptjellemzők

Minden karácsony előtt, amikor megkérdezem, hogy mi legyen a menű?...kellene újítani valamit!...a válasz: Hát....hidegtál...a salátákkal...és innét mindegy. Ezekszerint nem vagyunk túl hagyományörzőek, mert nálunk minden szenteste ez is van. Nálunk nagy kedvenc, csak elég munkaigényes. Én négy féle hidegsalátát szoktam még készíteni, persze van hidegsültes tál is. :)

Hozzávalók

A karajokhoz

A kaszinótojásokhoz

A sonkatekercshez

Az aszpikhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...