Ünnepi hidegtál
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Geleva
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
hidegkonyha
- 17% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 16% Zsír
A karajokhoz
-
333g sertés rövidkaraj553 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
50g kolbász226 kcal
-
28g sárgarépa10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
14g napraforgó olaj125 kcal
A kaszinótojásokhoz
-
92g tojás115 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
2g majonéz10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
17g sajt59 kcal
-
17g gomba4 kcal
-
17g sonka23 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
33g tartármártás70 kcal
A sonkatekercshez
-
42g gépsonka58 kcal
-
33g brokkoli7 kcal
-
14 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
42g tej23 kcal
-
17g főzőtejszín22 kcal
-
17g tömlős krémsajt30 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
16 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
Az aszpikhoz
-
83g szárnyas alaplé6 kcal
-
8g zselatin28 kcal
Összesen
1630
kcal
- 17% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 16% Zsír
A karajokhoz
-
2000g sertés rövidkaraj3320 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
300g kolbász1356 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
A kaszinótojásokhoz
-
550g tojás692 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
11g majonéz59 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
100g gomba21 kcal
-
100g sonka138 kcal
-
20g vöröshagyma7 kcal
-
200g tartármártás422 kcal
A sonkatekercshez
-
250g gépsonka345 kcal
-
200g brokkoli41 kcal
-
28g majonézes torma83 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
250g tej140 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
100g tömlős krémsajt180 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
150g franciasaláta alap96 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
Az aszpikhoz
-
500g szárnyas alaplé35 kcal
-
50g zselatin168 kcal
Összesen
9777
kcal
- 17% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 16% Zsír
A karajokhoz
-
34.7g sertés rövidkaraj58 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
5.2g kolbász24 kcal
-
3g sárgarépa1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
A kaszinótojásokhoz
-
9.5g tojás12 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
0.2g mustár0 kcal
-
0.2g majonéz1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.8g petrezselyem0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.7g sajt6 kcal
-
1.7g gomba0 kcal
-
1.7g sonka2 kcal
-
0.3g vöröshagyma0 kcal
-
3.5g tartármártás7 kcal
A sonkatekercshez
-
4.3g gépsonka6 kcal
-
3.5g brokkoli1 kcal
-
0.5g majonézes torma1 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
4.3g tej2 kcal
-
1.7g főzőtejszín2 kcal
-
1.7g tömlős krémsajt3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2.6g franciasaláta alap2 kcal
-
0.9g vöröshagyma0 kcal
Az aszpikhoz
-
8.7g szárnyas alaplé1 kcal
-
0.9g zselatin3 kcal
Összesen
168
kcal
- 17% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 121.5 g
Zsír
-
Összesen 110.1 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 596 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4026.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 123 mg
-
Kálcium 303 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 1034 mg
-
Nátrium 2435 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 441.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 628 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 142 micro
-
K vitamin: 167 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 455 mg
-
Retinol - A vitamin: 372 micro
-
α-karotin 887 micro
-
β-karotin 2613 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1196 micro
Összesen
1630
kcal
- 17% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 728.8 g
Zsír
-
Összesen 660.9 g
-
Telített zsírsav 243 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 242 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 105 g
-
Koleszterin 3575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 24157 g
-
Cink 47 mg
-
Szelén 735 mg
-
Kálcium 1821 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 705 mg
-
Foszfor 6206 mg
-
Nátrium 14613 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 167 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 2649.9 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 3766 micro
-
B6 vitamin: 17 mg
-
B12 Vitamin: 17 micro
-
E vitamin: 52 mg
-
C vitamin: 209 mg
-
D vitamin: 851 micro
-
K vitamin: 1005 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 119 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 508 micro
-
Kolin: 2731 mg
-
Retinol - A vitamin: 2235 micro
-
α-karotin 5321 micro
-
β-karotin 15680 micro
-
β-crypt 117 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 7178 micro
Összesen
9777
kcal
- 17% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 419.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 254 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 46 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 92 micro
-
β-karotin 272 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
168
kcal
Hozzávalók
A karajokhoz
-
2 kg sertés rövidkaraj
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
8 gerezd fokhagyma
-
30 dkg kolbász
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
flekken fűszerkeverék ízlés szerint
-
1 dl napraforgó olaj
A kaszinótojásokhoz
-
10 db tojás
-
1 ek mustár
-
1 ek majonéz
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csokor petrezselyem
-
1 gerezd fokhagyma
-
10 dkg gomba
-
2 dl tartármártás
A sonkatekercshez
-
25 dkg gépsonka
-
20 dkg brokkoli
-
2 ek majonézes torma
-
5 dkg vaj
-
3 evőkanál finomliszt
-
2.5 dl tej
-
1 dl főzőtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
15 dkg franciasaláta alap
-
1 kis fej vöröshagyma
Az aszpikhoz
-
5 dkg zselatin
Elkészítés
A karajokhoz
- A karajt megtisztítjuk, éles, hosszú késsel felszúrjuk, kívül-belül alaposan megfűszerezzük.
- Egyik végéről bele szúrjuk a kolbit, a másik végéről a répát. (kb. fele-fele hosszan). Kevés, forró olajban köröskörül hirtelen átsütjük, majd egy tepsibe rakjuk.
- Mellé gyaluljuk a hagymát, fokhagymát, paprikát és lefedve forró sütőben 200 fokon sütjük 50 percet. Időnként megfordítjuk, hogy egyenletesen átsűljön. Levesszük a fóliát és időnként a pecsenyelével meglocsolva piroskásra sütjük. (még kb. 20 perc) Hagyjuk pihenni kicsit, majd fóliába csomagolva hagyjuk kihűlni. (akkor nem szárad ki és jól szeletelhető lesz.)
- A tojásokat hideg sós vízben feltesszük főni (forrástól 8 perc), akkor nem lesz túl száraz a sárgája.
- Hideg vízben lehűtjük és megtisztítjuk. Hosszában félbevágjuk, kiszedjük a sárgáját és jólkikeverjük vajjal, majonézzel, mustárral, sóval, borssal és a sajttal. A kevésbé szépen sikerült tojások fehérjét hozzáreszeljük apró lyukú reszelővel.
- Kevés vajon megpirítjuk a reszelt hagymát, rátesszük az kis darabokra szelt gombát és zúzott fokhagymát. Addig sütjük fedő alatt, amíg a levét el nem főtte. Rászórjuk a vágottpetrezselyem felét és kicsit hűlni hagyjuk. Villával kicsit összenyomkodjuk még.
- A sonkát apró kockákra szeljük, vagy durvábbra daráljuk.
- A tojáskrémből elveszünk egy részt a díszítéshez, a maradékot elfelezzük. Egyikhez hozzáadjuk a gombát, másikhoz a sonkát és a maradék petrezselyem zöldjét.
- Alaposan kikeverjük és a fél tojásokat kitöltjük a krémmel, kiegészítjük, mintha egészben lennének. a töltelékes résszel lefelé bevonórácsra helyezzük és hűtőbe tesszük.
- A sűrűbb tartármártáshoz keverünk egy kevés langyos aszpikot és ha kihűlt bevonjuk vele a tojásokat. Hűtőben dermesztjük.
- A sonkatekercsekhez sűrűbb besamelmártást készítünk: a vajon világosra pirítjuk a lisztet, felengedjük tejjel, fűszerezzük és besűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, sajtot és összeforraljuk.
- Közben a rózsáira szedett brokkolit sós vízben puhára főzünk és villával megtörjük.
- A besamel feléhez brokkolikrémet, a másik feléhez majonézestormát adunk.
- A franciasalátához adunk egy apró kockákra vágott hagymát.
- Ha mindenünk kihűlt, a sonkaszeletekre teszünk belőlük és feltekerjük, hűtőben hagyjuk állni.
- Aszpikot úgy készíthetünk, hogy 5 dl erős húsleves (amit hidegen zsírtalanítunk) hozzáadunk 5 dkg zselatint, amit oldódásig összemelegítünk. NE forraljuk! A kihűlt, még folyós aszpikot tudjuk használni.
- Most jön a szép része:
- Egy fém tálcát vékonyan, egyenletesen bevonunk aszpikkal, megvárjuk míg megdermed. Egyenletesen befedjük franciasalátával (én a karajok alá nem szoktam, mert külön is van mindenféle hideg saláta).
- Szépen elhelyezzük a tojásokat, sonkatekercseket, a felszeletelt husikat. Kenőtoll segítségével bevonjuk aszpikkal, hogy ne veszítse el a szép színét és szép fényes is legyen. Amikor ez rádermedt, afélretett tojáskrémmel, nyomózsákkalbetöltjük a sonkatekercsek végét és diszíthetünk vele.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 1071
- Tegnapi nézettség: 96
- 7 napos nézettség: 570
- Össznézettség: 212812
- Feltöltés dátuma: 2011. április 03.
Receptkategóriák
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi hidegtálak
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
Geleva
100 recept
Minden karácsony előtt, amikor megkérdezem, hogy mi legyen a menű?...kellene újítani valamit!...a válasz: Hát....hidegtál...a salátákkal...és innét mindegy. Ezekszerint nem vagyunk túl hagyományörzőek, mert nálunk minden szenteste ez is van. Nálunk nagy kedvenc, csak elég munkaigényes. Én négy féle hidegsalátát szoktam még készíteni, persze van hidegsültes tál is. :)