Brokkoli

Talán az egyik legmegosztóbb zöldség a brokkoli, a gyerekeket különösen ki lehet kergetni vele a világból, pedig egy kis fantáziával nem lesz unalmas és íztelen. Fogyaszthatjuk nyersen, főzve, de akár brokkoliropogóst is készíthetünk belőle a sütőben. Párosíthatjuk rizssel, tésztával, ránthatjuk, rétegezhetjük, pürésíthetjük, de még pizzatésztába is keverhetjük.
A brokkoli tápanyagban gazdag zöldség, érdemes belőle minél többet fogyasztani, mivel magas antioxidáns-tartalmú, gazdag C-vitaminban, A-vitaminban, K-vitaminban, folsavban, magnéziumban, fontos szerepet tölt be a rákmegelőző diétában, magas rosttartalma segíti az emésztést. Mivel alacsony a kalóriatartalma, így tökéletes fogyókúra-alapanyag válhat belőle.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, rokona a fejes káposzta, kelbimbó és karalábé. Sűrű, zöld virágzatú növény, hosszú, vastag száron helyezkedik el. A növény rózsáját fogyasztjuk, de a szárát sem szabad kidobni, felhasználhatjuk zöldséglevesekhez, vagy akár ázsiai ételeket is feldobhatunk vele.
Ha szeretnénk friss brokkolit hazavinni, akkor érdemes pár dologra odafigyelnünk: válasszunk élénk zöld színű darabokat, ha már sárgul, akkor íze kevésbé lesz intenzív. Szára és rózsái legyenek kemények, foltmentesek.
Ne ragadjunk le a párolt vagy főtt brokkolinál, ennél sokkal többet ki lehet hozni belőle! Készítsünk brokkolikrémlevest, brokkolifasírtot, brokkolicézárt, zöldséges zöld curryt, brokkolirizst, rakhatjuk tésztaételekbe, de sajttal besütve is isteni!
Még több brokkolis receptért görgess lejjebb!
Hazánkban szezonja tavasztól őszig tart, de egész évben kapható, szinte bármelyik boltból beszerezhetjük friss és fagyasztott formájában is.
A brokkolit legjobb, ha vásárlás után egyből berakjuk a hűtőbe, így még 3-4 napig friss marad. Szobahőmérsékleten tárolva hamar megromlik. Ha pár napnál később szeretnénk csak elfogyasztani, akkor főzzük elő (blansírozzuk), majd tegyük be a mélyhűtőbe, és fagyasszuk le.
fehérjetartalom
2.82 g
zsírtartalom
0.257 g
szénhidráttartalom
6.64 g
víztartalom
89.3 g
Foszfor
66 mg
Kalcium
47 mg
Nátrium
33 mg
Magnézium
21 mg
B6 vitamin
0.175 g
C vitamin
89.2 mg
Kolin
18.7 mg
Lutein+zeaxantin
1403 µg
fehérje
2.82 g
Zsír
telített zsírsav
0.114 g
egyszeresen telített zsírsav
0.031 g
többszörösen telített zsírsav
0.112 g
ásványi anyagok
Kalcium
47 mg
Vas
0.73 mg
Magnézium
21 mg
Foszfor
66 mg
Nátrium
33 mg
Cink
0.41 mg
Réz
0.049 mg
Mangán
0.21 mg
Szelén
2.5 µg
szénhidrát
rost
2.6 g
cukor
1.7 g
víz
89.3 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.071 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.117 mg
Niacin - B3 vitamin
0.639 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.573 mg
Folát
63 µg
Kolin
18.7 mg
Alfa-karotin
25 µg
Béta-karotin
361 µg
Béta-kriptoxantin
1 µg
Lutein+zeaxantin
1403 µg
E vitamin
0.78 mg
K vitamin
101.6 µg
A vitamin
31 µg
C vitamin
89.2 mg
B6 vitamin
0.175 g
Fincsi menü vár rátok ma hús nélkül, színes salátával, bundázott gombával és egy lusta desszerttel.
NosaltyA mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.
NosaltyJelentős változás jön az iskolai étkezésben: egészségtelen ételek kerülnek ki a menzákról Európa-szerte.
NosaltyBár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
Ne hagyjuk, hogy kullancstelep váljon a gyönyörű kertünkből! Most eláruljuk, mely növények azok, amiket kifejezetten szeretnek belakni a kullancsok - inkább kerüljük el őket!
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Ezt a receptet nagyjából magamtól találtam ki. Egyszer ettem vendégségben hasonlót, és annyira ízlett, hogy otthon kikísérleteztem. (Ahelyett, hogy elkértem volna a receptet:).)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!