Majonéz

Majonéz

Leírás

Majonéz – receptek, leírás, tippek

A majonéz egy krémes, selymes állagú, enyhén savanykás ízű szósz, amelyet széles körben használnak salátákhoz, szendvicsekhez, mártogatósként vagy éppen sütési alapanyagként. Fő összetevői a tojássárgája, olaj, ecet vagy citromlé, valamint fűszerek.

A majonéz eredete vitatott, de valószínűleg francia vagy spanyol gyökerekre vezethető vissza. Egyes történetek szerint a 18. században a francia Marie-Antoine Carême mesterszakács fejlesztette tökéletesre az állagát. Napjainkban világszerte elterjedt, szinte minden élelmiszerboltban kapható, de otthon is elkészíthető friss hozzávalókból.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a majonéz?

A majonéz egy olaj alapú szósz, amelyet tojássárgával, ecettel vagy citromlével, valamint fűszerekkel ízesítenek. Léteznek házi készítésű változatai, illetve számos kereskedelmi forgalomban kapható márka is gyártja.

Hogyan vásároljuk?

A majonézt bármelyik nagyobb élelmiszerboltban vagy szupermarketben beszerezhetjük. Fontos ellenőrizni a csomagoláson a lejárati dátumot és az összetevőket. Ha adalékanyagoktól mentes verziót szeretnénk, érdemes otthon elkészíteni.

Mire jó a majonéz?

A majonézt számtalan ételhez felhasználhatjuk: szendvicsekhez, burgerekhez, salátákhoz (mint a cézár- vagy francia saláta), sült krumpli mártogatójaként, vagy akár halas ételekhez is. Kiváló alapanyag tartármártáshoz, fokhagymás aiolihoz és egyéb szószokhoz.

Mi készülhet a majonézből?

Majonézből készülhetnek finom szendvicskrémek, mint például tojáskrém vagy padlizsánkrém. Ezen kívül fantasztikus saláták is készülhetnek belőle, franciasaláta, krumplisaláta, tojássaláta, coleslaw, korhelysaláta és tésztasaláta. Remekül mutat a különböző burgerekben is, legyen szó a retro vagy Big Mac változatról, de ugyanígy egy hot-dogot is nagyon fel tud dobni.

Még több majonézes receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni szuper- és hipermarketben, de kisebb élelmiszerboltokban is megtalálható.

hogyan tároljam

A házilag készített majonézt 1-2 napig lezárt edényben a hűtőszekrényben tárolhatjuk, de érdemesebb frissen felhasználni.

100g Majonéz

fehérjetartalom

1 g

zsírtartalom

6 g

szénhidráttartalom

5 g

víztartalom

0 g

gramm majonéz?

Top ásványi anyagok

Nátrium

600 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1 g

Zsír

telített zsírsav

6 g

ásványi anyagok

Nátrium

600 mg

szénhidrát

cukor

4 g

vitaminok

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!