Majonéz

A majonéz egy krémes, selymes állagú, enyhén savanykás ízű szósz, amelyet széles körben használnak salátákhoz, szendvicsekhez, mártogatósként vagy éppen sütési alapanyagként. Fő összetevői a tojássárgája, olaj, ecet vagy citromlé, valamint fűszerek.
A majonéz eredete vitatott, de valószínűleg francia vagy spanyol gyökerekre vezethető vissza. Egyes történetek szerint a 18. században a francia Marie-Antoine Carême mesterszakács fejlesztette tökéletesre az állagát. Napjainkban világszerte elterjedt, szinte minden élelmiszerboltban kapható, de otthon is elkészíthető friss hozzávalókból.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A majonéz egy olaj alapú szósz, amelyet tojássárgával, ecettel vagy citromlével, valamint fűszerekkel ízesítenek. Léteznek házi készítésű változatai, illetve számos kereskedelmi forgalomban kapható márka is gyártja.
A majonézt bármelyik nagyobb élelmiszerboltban vagy szupermarketben beszerezhetjük. Fontos ellenőrizni a csomagoláson a lejárati dátumot és az összetevőket. Ha adalékanyagoktól mentes verziót szeretnénk, érdemes otthon elkészíteni.
A majonézt számtalan ételhez felhasználhatjuk: szendvicsekhez, burgerekhez, salátákhoz (mint a cézár- vagy francia saláta), sült krumpli mártogatójaként, vagy akár halas ételekhez is. Kiváló alapanyag tartármártáshoz, fokhagymás aiolihoz és egyéb szószokhoz.
Majonézből készülhetnek finom szendvicskrémek, mint például tojáskrém vagy padlizsánkrém. Ezen kívül fantasztikus saláták is készülhetnek belőle, franciasaláta, krumplisaláta, tojássaláta, coleslaw, korhelysaláta és tésztasaláta. Remekül mutat a különböző burgerekben is, legyen szó a retro vagy Big Mac változatról, de ugyanígy egy hot-dogot is nagyon fel tud dobni.
Még több majonézes receptért görgess lejjebb!
Bármikor tudunk venni szuper- és hipermarketben, de kisebb élelmiszerboltokban is megtalálható.
A házilag készített majonézt 1-2 napig lezárt edényben a hűtőszekrényben tárolhatjuk, de érdemesebb frissen felhasználni.
fehérjetartalom
1 g
zsírtartalom
6 g
szénhidráttartalom
5 g
víztartalom
0 g
Nátrium
600 mg
fehérje
1 g
Zsír
telített zsírsav
6 g
ásványi anyagok
Nátrium
600 mg
szénhidrát
cukor
4 g
vitaminok
A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!
Lakos BenedekA leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
NosaltyVilágszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
NosaltyA Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!