r
Nosalty Logó

Pándi meggytorta szelbarbi konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
szelbarbi
Pándi meggytorta szelbarbi konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A piskótához

Az alapkrémhez

A meggykrémhez

A díszítéshez

Összesen 985 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A piskótához

Az alapkrémhez

A meggykrémhez

A díszítéshez

Összesen 7872 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A piskótához

Az alapkrémhez

A meggykrémhez

A díszítéshez

Összesen 258 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    14.3 g

Zsír

  • Összesen
    60.5 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    280 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    893.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    253 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    367 mg
  • Nátrium
    198 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.6 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    128.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    320 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    178 mg
  • Retinol - A vitamin:
    272 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    579 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    295 micro
Összesen 985 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    114.2 g

Zsír

  • Összesen
    484 g
  • Telített zsírsav
    182 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    130 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    2242 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7149.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    180 mg
  • Kálcium
    2020 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    390 mg
  • Foszfor
    2937 mg
  • Nátrium
    1583 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    781 g
  • Cukor
    533 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1027.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2563 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    89 mg
  • D vitamin:
    429 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    388 micro
  • Kolin:
    1424 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2175 micro
  • α-karotin
    45 micro
  • β-karotin
    4631 micro
  • β-crypt
    58 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2360 micro
Összesen 7872 kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    16 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    153 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 258 kcal

Hozzávalók

A piskótához

Az alapkrémhez

A meggykrémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A piskótához

  1. Rajzoljuk körbe a tortaformánk alját egy csík sütőpapíron, és ezt még kétszer ismételjük meg.
  2. A tojások sárgáját a cukorral vízgőzön, folyamatosan kevergetve melegítsük csípősre, majd levéve a gőzről fehéredésig verjük.
  3. A meggyet daráljuk le, vagy tegyük robotgépbe, és szecskázzuk darabosra, majd keverjük össze az olajjal, vajjal, tejjel és a citrommal.
  4. Szitáljuk bele a száraz alapanyagokat (a lisztet, sütőport, és a fahéjat), jól keverjük ki.
  5. Közben a tojások fehérjét verjük egy csipet sóval kemény habbá, majd óvatos, széles mozdulatokkal forgassuk a tésztába.
  6. A tésztát osszuk 3 felé a sütőpapírokon, és 210°C-os sütőben hőlégkeverésen süssük 12 percig (néha azért nézzünk rá, nehogy túlsüljön és kiszáradjon). A kisült piskótákat porcukorral behintett sütőpapírra borítsuk rá, húzzuk le az aljukról a sütőpapírt, és hagyjuk őket kihűlni.
  7. Az alapkrémhez öntsük lábosba a tejet, a mascarponét és a cukrot, és forraljuk fel, és tördeljük bele a fehér csokoládét.
  8. Ha újra felforrt, a krém tegyük takarékra a főzőlapot, és vékony sugárban öntsük hozzá a tojások sárgáját, miközben gyorsan kevergetjük, nehogy rántotta legyen belőle. Sűrűsödésig kevergetve melegítjük a krémet.
  9. A 20 dkg tejszínhabból habot verünk, és közben elkészítjük a zselatint. Az eredeti recept szerint egy rész zselatin és 6 rész víz keverékéből kell használnunk 4 dkg-ot. (Ezt pontosan kimértem, nálam 1 ek. zselatinhoz 6 ek. víz elegye pontosan 4 dkg-ot adott ki.) A zselatint és a vizet öntsük egy csészébe, és tegyük be a mikróba alacsony fokozaton épp csak annyi időre, hogy a zselatin feloldódjon (NEM KELL FORRALNI).
  10. A tojásos alapkrémhez csurgassuk hozzá a feloldott zselatint, és forgassuk bele a felvert tejszínhabot.
  11. A meggykrémhez a meggyet daráljuk le, egy lábasban a meggylevet a keményítőt, a cukrot, a fahéjat és a citrom levét és héjét is sűrűre főzzük össze, majd keverjük bele a darált meggyet is, és rottyantsunk rajta még egyet.
  12. A betöltéshez a piskótakarikákat vágjuk körbe, hogy visszaférjenek a tortaformába. A forma aljába tegyünk egy piskótalapot, simítsuk rá a meggykrém felét, majd erre az alaprém harmadát. Ebben a sorrendben ismételjük meg még egyszer a rétegzést, a tetejét fedjük az utolsó piskótalappal, és kenjük meg az utolsó adag alapkrémmel, és tegyük hűtőbe dermedni 3-4 órára.
  13. Ha a krém már "megkötött" a zselatintól, egy éles késsel válasszuk el a tortát a formától, és kapcsoljuk le az oldalát. A szabad oldalakat hintsük be pörkölt-darált dióval. A tetejét húzzuk át egy réteg tejszínhabbal, nyomjunk 16 habrózsát a torta szélére, amiket egy szem meggyel, marcipánlevéllel és csokilappal díszítsünk.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 166
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 10394
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
szelbarbi 7 recept

Anyu kedvence az a torta, nagy elhatározásom volt, hogy az 50. születésnapjára elkészítem neki. Sajnos az oldalon talált receptek hiányosan voltak, úgyhogy egy kicsit tovább kellett kutakodnom, hogy megtaláljam az igazit, de végül sikerült. Kicsit féltem tőle, hogy előszörre hogyan fog sikerülni, ráadásul a nagy napig már nincs lehetőség másikat venni, készíteni, de szerencsére nem fogott ki rajtam, mindannyiunk szerint cukrászdai színvonalúra sikerült. Megjegyzés: a piskóták sütésénél kicsit trükköznöm kellett, mert nincs 3 egyforma méretű kapcsos tortaformám, és ha lenne, akkor sem tudnám az összeset egyszerre sütőbe tenni, így a 24 cm-es forma alját külön-külön 3 ív sütőpapíron körberajzolatam, és a megfordított lapokra kentem a piskóta tésztát. Ez egyébként tudom hogy vétek, de (szerencsére a tészta jól viselte) a sütőpapírokat 3 tepsibe tettem, és hőlégkeverésen sütöttem meg őket egyszerre, így nem estek össze, és csak a szélük száradt ki egy kicsit, amit úgy is körbe kellett vágni, hogy visszaférjenek a rétegzéshez a tortaformába.

Hozzávalók

A piskótához

Az alapkrémhez

A meggykrémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...