Pándi meggytorta szelbarbi konyhájából
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
21g tojás26 kcal
-
21g cukor82 kcal
-
18g meggy8 kcal
-
3g tej1 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
9g vaj63 kcal
-
24g finomliszt86 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
11g citrom2 kcal
Az alapkrémhez
-
25g tej14 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
13g tojássárgája40 kcal
-
47 kcal
-
19g mascarpone76 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
1g zselatin2 kcal
-
6g víz0 kcal
A meggykrémhez
-
45g meggy20 kcal
-
25g meggylé10 kcal
-
17 kcal
-
9g cukor34 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g brandy2 kcal
A díszítéshez
-
25g habtejszín73 kcal
-
13g meggy6 kcal
-
13g marcipán58 kcal
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
7g dió43 kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
170g cukor658 kcal
-
140g meggy63 kcal
-
20g tej11 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
190g finomliszt692 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
85g citrom13 kcal
Az alapkrémhez
-
200g tej112 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
70g fehér csokoládé377 kcal
-
150g mascarpone606 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
5g zselatin17 kcal
-
48g víz0 kcal
A meggykrémhez
-
360g meggy162 kcal
-
200g meggylé80 kcal
-
133 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g brandy14 kcal
A díszítéshez
-
200g habtejszín584 kcal
-
100g meggy45 kcal
-
100g marcipán462 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
52g dió340 kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
5.5g tojás7 kcal
-
5.6g cukor22 kcal
-
4.6g meggy2 kcal
-
0.7g tej0 kcal
-
2.8g napraforgó olaj25 kcal
-
2.3g vaj17 kcal
-
6.3g finomliszt23 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2.8g citrom0 kcal
Az alapkrémhez
-
6.6g tej4 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
3.3g tojássárgája11 kcal
-
2.3g fehér csokoládé12 kcal
-
5g mascarpone20 kcal
-
6.6g habtejszín19 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
-
1.6g víz0 kcal
A meggykrémhez
-
11.9g meggy5 kcal
-
6.6g meggylé3 kcal
-
1.2g étkezési keményítő4 kcal
-
2.3g cukor9 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.2g brandy0 kcal
A díszítéshez
-
6.6g habtejszín19 kcal
-
3.3g meggy1 kcal
-
3.3g marcipán15 kcal
-
3.3g étcsokoládé18 kcal
-
1.7g dió11 kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 14.3 g
Zsír
-
Összesen 60.5 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 280 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 893.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 253 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 367 mg
-
Nátrium 198 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.6 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 128.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 320 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 178 mg
-
Retinol - A vitamin: 272 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 579 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 295 micro
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 114.2 g
Zsír
-
Összesen 484 g
-
Telített zsírsav 182 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 130 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 71 g
-
Koleszterin 2242 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7149.8 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 180 mg
-
Kálcium 2020 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 390 mg
-
Foszfor 2937 mg
-
Nátrium 1583 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 781 g
-
Cukor 533 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1027.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2563 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 46 mg
-
C vitamin: 89 mg
-
D vitamin: 429 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 388 micro
-
Kolin: 1424 mg
-
Retinol - A vitamin: 2175 micro
-
α-karotin 45 micro
-
β-karotin 4631 micro
-
β-crypt 58 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2360 micro
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 16 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 236.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.8 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 153 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
3 db tojás
-
17 dkg cukor
-
2 ek tej
-
1 dl napraforgó olaj
-
7 dkg vaj
-
19 dkg finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
2 csipet fahéj
Az alapkrémhez
-
2 dl tej
-
8 dkg cukor
-
5 db tojássárgája
-
7 dkg fehér csokoládé
-
15 dkg mascarpone
-
1 ek zselatin
-
6 ek víz
A meggykrémhez
-
2 dl meggylé
-
3.5 dkg étkezési keményítő
-
7 dkg cukor
-
0.3 citromból nyert citromlé
-
2 csipet fahéj
A díszítéshez
-
2 dl habtejszín
Elkészítés
A piskótához
- Rajzoljuk körbe a tortaformánk alját egy csík sütőpapíron, és ezt még kétszer ismételjük meg.
- A tojások sárgáját a cukorral vízgőzön, folyamatosan kevergetve melegítsük csípősre, majd levéve a gőzről fehéredésig verjük.
- A meggyet daráljuk le, vagy tegyük robotgépbe, és szecskázzuk darabosra, majd keverjük össze az olajjal, vajjal, tejjel és a citrommal.
- Szitáljuk bele a száraz alapanyagokat (a lisztet, sütőport, és a fahéjat), jól keverjük ki.
- Közben a tojások fehérjét verjük egy csipet sóval kemény habbá, majd óvatos, széles mozdulatokkal forgassuk a tésztába.
- A tésztát osszuk 3 felé a sütőpapírokon, és 210°C-os sütőben hőlégkeverésen süssük 12 percig (néha azért nézzünk rá, nehogy túlsüljön és kiszáradjon). A kisült piskótákat porcukorral behintett sütőpapírra borítsuk rá, húzzuk le az aljukról a sütőpapírt, és hagyjuk őket kihűlni.
- Az alapkrémhez öntsük lábosba a tejet, a mascarponét és a cukrot, és forraljuk fel, és tördeljük bele a fehér csokoládét.
- Ha újra felforrt, a krém tegyük takarékra a főzőlapot, és vékony sugárban öntsük hozzá a tojások sárgáját, miközben gyorsan kevergetjük, nehogy rántotta legyen belőle. Sűrűsödésig kevergetve melegítjük a krémet.
- A 20 dkg tejszínhabból habot verünk, és közben elkészítjük a zselatint. Az eredeti recept szerint egy rész zselatin és 6 rész víz keverékéből kell használnunk 4 dkg-ot. (Ezt pontosan kimértem, nálam 1 ek. zselatinhoz 6 ek. víz elegye pontosan 4 dkg-ot adott ki.) A zselatint és a vizet öntsük egy csészébe, és tegyük be a mikróba alacsony fokozaton épp csak annyi időre, hogy a zselatin feloldódjon (NEM KELL FORRALNI).
- A tojásos alapkrémhez csurgassuk hozzá a feloldott zselatint, és forgassuk bele a felvert tejszínhabot.
- A meggykrémhez a meggyet daráljuk le, egy lábasban a meggylevet a keményítőt, a cukrot, a fahéjat és a citrom levét és héjét is sűrűre főzzük össze, majd keverjük bele a darált meggyet is, és rottyantsunk rajta még egyet.
- A betöltéshez a piskótakarikákat vágjuk körbe, hogy visszaférjenek a tortaformába. A forma aljába tegyünk egy piskótalapot, simítsuk rá a meggykrém felét, majd erre az alaprém harmadát. Ebben a sorrendben ismételjük meg még egyszer a rétegzést, a tetejét fedjük az utolsó piskótalappal, és kenjük meg az utolsó adag alapkrémmel, és tegyük hűtőbe dermedni 3-4 órára.
- Ha a krém már "megkötött" a zselatintól, egy éles késsel válasszuk el a tortát a formától, és kapcsoljuk le az oldalát. A szabad oldalakat hintsük be pörkölt-darált dióval. A tetejét húzzuk át egy réteg tejszínhabbal, nyomjunk 16 habrózsát a torta szélére, amiket egy szem meggyel, marcipánlevéllel és csokilappal díszítsünk.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 166
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 10394
- Feltöltés dátuma: 2012. december 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Anyu kedvence az a torta, nagy elhatározásom volt, hogy az 50. születésnapjára elkészítem neki. Sajnos az oldalon talált receptek hiányosan voltak, úgyhogy egy kicsit tovább kellett kutakodnom, hogy megtaláljam az igazit, de végül sikerült. Kicsit féltem tőle, hogy előszörre hogyan fog sikerülni, ráadásul a nagy napig már nincs lehetőség másikat venni, készíteni, de szerencsére nem fogott ki rajtam, mindannyiunk szerint cukrászdai színvonalúra sikerült. Megjegyzés: a piskóták sütésénél kicsit trükköznöm kellett, mert nincs 3 egyforma méretű kapcsos tortaformám, és ha lenne, akkor sem tudnám az összeset egyszerre sütőbe tenni, így a 24 cm-es forma alját külön-külön 3 ív sütőpapíron körberajzolatam, és a megfordított lapokra kentem a piskóta tésztát. Ez egyébként tudom hogy vétek, de (szerencsére a tészta jól viselte) a sütőpapírokat 3 tepsibe tettem, és hőlégkeverésen sütöttem meg őket egyszerre, így nem estek össze, és csak a szélük száradt ki egy kicsit, amit úgy is körbe kellett vágni, hogy visszaférjenek a rétegzéshez a tortaformába.