Bun cha (vietnami húsgolyók) pak choi- és uborkasalátával
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húsgolyókhoz
-
500g darált marhahús710 kcal
-
76 kcal
-
40g víz0 kcal
-
276g újhagyma53 kcal
-
0g citromfű0 kcal
-
30g halszósz11 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
43g szezámolaj376 kcal
A szószhoz
-
10g rizsecet2 kcal
-
20g halszósz7 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g chili0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
150g víz0 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
A pak-choi salátához
-
10g szezámolaj88 kcal
-
10g mogyoróolaj88 kcal
-
10g halszósz4 kcal
-
5g szójaszósz3 kcal
-
28g limelé7 kcal
-
8g víz0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2g szezámmag11 kcal
Az uborkasalátához
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
2g szezámmag11 kcal
-
8g szezámolaj71 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
5g rizsecet1 kcal
-
5g cukor19 kcal
A tálaláshoz
-
250g rizstészta910 kcal
-
100g salátakeverék13 kcal
-
15g koriander3 kcal
-
90g menta63 kcal
Összesen
2760
kcal
- 6% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húsgolyókhoz
-
500g darált marhahús710 kcal
-
76 kcal
-
40g víz0 kcal
-
276g újhagyma53 kcal
-
0g citromfű0 kcal
-
30g halszósz11 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
43g szezámolaj376 kcal
A szószhoz
-
10g rizsecet2 kcal
-
20g halszósz7 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g chili0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
150g víz0 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
A pak-choi salátához
-
10g szezámolaj88 kcal
-
10g mogyoróolaj88 kcal
-
10g halszósz4 kcal
-
5g szójaszósz3 kcal
-
28g limelé7 kcal
-
8g víz0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2g szezámmag11 kcal
Az uborkasalátához
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
2g szezámmag11 kcal
-
8g szezámolaj71 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
5g rizsecet1 kcal
-
5g cukor19 kcal
A tálaláshoz
-
250g rizstészta910 kcal
-
100g salátakeverék13 kcal
-
15g koriander3 kcal
-
90g menta63 kcal
Összesen
2760
kcal
- 6% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húsgolyókhoz
-
19.2g darált marhahús27 kcal
-
0.8g melaszos nádcukor3 kcal
-
1.5g víz0 kcal
-
10.6g újhagyma2 kcal
-
0g citromfű0 kcal
-
1.1g halszósz0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.6g szezámolaj14 kcal
A szószhoz
-
0.4g rizsecet0 kcal
-
0.8g halszósz0 kcal
-
0.4g barna cukor1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
5.7g víz0 kcal
-
1.5g sárgarépa1 kcal
A pak-choi salátához
-
0.4g szezámolaj3 kcal
-
0.4g mogyoróolaj3 kcal
-
0.4g halszósz0 kcal
-
0.2g szójaszósz0 kcal
-
1.1g limelé0 kcal
-
0.3g víz0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.1g szezámmag0 kcal
Az uborkasalátához
-
15.3g kígyóuborka2 kcal
-
0.5g gyömbér0 kcal
-
17.6g újhagyma3 kcal
-
0.1g szezámmag0 kcal
-
0.3g szezámolaj3 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
0.2g rizsecet0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
A tálaláshoz
-
9.6g rizstészta35 kcal
-
3.8g salátakeverék0 kcal
-
0.6g koriander0 kcal
-
3.4g menta2 kcal
Összesen
100
kcal
- 6% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 144.3 g
Zsír
-
Összesen 104.3 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 305 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9443.3 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 213 mg
-
Kálcium 851 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 520 mg
-
Foszfor 1878 mg
-
Nátrium 5919 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 315.2 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1705.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 948 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 161 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1140 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 587 micro
-
Kolin: 534 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 1286 micro
-
β-karotin 8351 micro
-
β-crypt 133 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6562 micro
Összesen
2760
kcal
- 6% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 144.3 g
Zsír
-
Összesen 104.3 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 305 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9443.3 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 213 mg
-
Kálcium 851 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 520 mg
-
Foszfor 1878 mg
-
Nátrium 5919 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 315.2 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1705.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 948 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 161 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1140 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 587 micro
-
Kolin: 534 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 1286 micro
-
β-karotin 8351 micro
-
β-crypt 133 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6562 micro
Összesen
2760
kcal
- 6% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 361.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 227 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 49 micro
-
β-karotin 320 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 251 micro
Összesen
100
kcal
Hozzávalók
A húsgolyókhoz
-
2 ek melaszos nádcukor
-
5 ek víz
-
3 ek halszósz
-
2 g osztrigaszósz
-
bors ízlés szerint
A szószhoz
A pak-choi salátához
-
1 ek szezámolaj
-
1 ek mogyoróolaj
-
1 ek halszósz
-
1 lime-ból nyert limelé
-
1 ek víz
Az uborkasalátához
-
1 db kígyóuborka
-
5 db újhagyma
-
1 teáskanál szezámmag
-
2 teáskanál szezámolaj
-
2 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
1 ek rizsecet
-
1 tk cukor
A tálaláshoz
-
0.5 csokor koriander
Elkészítés
A húsgolyókhoz
- Egy kis serpenyőben öntsük össze a vizet és a cukrot, majd közepes lángon kezdjük el karamellizálni. Akkor indul be a folyamat, ha sok apró buborékot látunk a felszínén, színe pedig a világosból sárgára, majd sötétbarna, karamellszínűvé válik. Ez nagyjából 8-10 percet vesz igénybe, eközben nyugodtan vágjuk finomra a hagymánkat.
- Ha elkészült a karamellünk, adjunk hozzá még 2 evőkanál hideg vizet, keverjük össze, és adjuk hozzá egy keverőtálban a darált húshoz. Mehet hozzá a többi alapanyag is szépen sorban: újhagyma, snidling, citromfű, 3 ek halszósz, 2 teáskanál osztrigaszósz, bors ízlés szerint.
- Alaposan gyúrjuk össze a húst a fűszerekkel, hogy jól összeérjen, majd 10-15 perce tegyük félre, de a tökéletes pácolás érdekében akár 1-2 órára a hűtőszekrényben is pihentethetjük. Ha letelt az idő, diónyi gombócokat formázunk belőle, majd egy nagyobb serpenyőben, a felhevített szezámolajon átsütjük őket. Használjunk nagy lángot, és rázogassuk/forgassuk őket folyamatosan!
A szószhoz
- A mártás elkészítéséhez egy tálban habverővel keverjük össze a lime vagy citrom levét, a cukrot, a vizet, rizsecetet és a halszószt. Kisebb lábosba tesszük, és nagyjából a felére forraljuk vissza. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
- Ízlés szerint fűszerezzük apróra zúzott chilivel és fokhagymával, dobjuk fel a vékonyra szeletelt sárgarépával.
A pak-choi salátához
- Szedjük levelére a pak choi-t, alaposan mossuk meg, majd a gyökér végét vágjuk le egyenesre.
- Melegítsük fel a mogyoróolajat egy nagy wokban vagy serpenyőben közepes lángon, és adjunk hozzá 1 evőkanál szezámolajat, a fokhagymát, a chilit, a halszószt, szójaszószt, limelevet, pici vizet és a pak choi-t. Forgassuk, mozgassuk össze őket, amíg a leveleken bevonat képződik.
- Vegyük vissza a hőt, majd 3-6 percig süssük tovább időnként dobálva, egészen addig, amíg a levelek megfonnyadnak (a szárak gyengédek-ropogósak legyenek). Ha kész, szórjuk meg fekete szezámmal.
Az uborkasalátához
- A kígyóuborkából szalagokat reszelünk, majd egy részüket sózzuk, citromlével átforgatjuk.
- A szalagok másik részét julienne-re szeleteljük a salátához: kis rizsecetet kis vízzel, cukorral, sóval felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni, végül ebbe tehetjük az uborkaszeleteket.
- Adhatunk hozzá chilit, gyömbért, újhagymát, ízesíthetjük sóval, szezámolajjal és lime-mal.
A tálaláshoz
- A rizstésztát lobogó, sós vízben 5-7 perc alatt kifőzzük. Ezután öblítsük le hideg vízzel, majd hagyjuk lecsöpögni.
- A tálalásnál alulra tegyük a rizstésztát, majd erre a húsgolyókat és a friss salátaleveleket és fűszernövényeket (koriander, menta, citromfű, esetleg thai bazsalikom).
- A szósszal meg is locsolhatjuk a húsgolyókat és a rizstésztát, de tehetünk a tányérunk mellé is, mártogatósként is. Kínáljuk mellé a pak choi- és uborkasalátát.
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 2415
- Feltöltés dátuma: 2021. április 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
Első házi bun cha (vietnami húsgombócos egytál rizstésztával, korianderrel, mizunával, uborkával és dinsztelt pak choi-jal) = besírás így az egésztől. Az inspirációért és a receptért sem kellett a szomszédba mennem: hála érte Brecz Jucinak és Nemes Nóra Dacotának.