Osztrigaszósz

Az ázsiai konyha nélkülözhetetlen kelléke a sötétbarna és gazdag ízű osztrigaszósz. Eredetileg sós vízben fermentált osztrigákból készült, ma osztrigakivonatot és szójaszószt használnak az elkészítéséhez, melyeket előtte sóval, fokhagymával és hagymával főztek össze. Kukoricakeményítővel sűrítik és karamellel adják meg jellegzetes színtónusát. Az osztrigaszósz erőteljes, sós, nagyon enyhén halra emlékeztető aromájáról ismerhető fel. Elsősorban a kínai konyhában fűszereznek vele, gyakran szójaszósszal elegyítve. Pácoláshoz, zsiradékban kevergetve sütött ételekhez, valamint asztali ízesítőként használják. Levesekhez, tésztákhoz és salátákhoz is szívesen adagolják. A "Sauce d'huître" - osztrigaszósz a klasszikus francia konyha világos színű mártása, melyet halakhoz és vadszárnyasokhoz kínálnak. Készítésénél az osztrigákat rövid ideig fehérborban főzik; az így kapott alaplevet tejszínnel és tojássárgával dúsítják, citromlével és Cayenne borssal fűszerezik.
Bármikor.
Gyári csomagolásban, szobahőmérsékleten.
fehérjetartalom
1.35 g
zsírtartalom
0.182 g
szénhidráttartalom
10.92 g
víztartalom
80 g
Nátrium
2733 mg
Kalcium
32 mg
Foszfor
22 mg
Magnézium
4 mg
B6 vitamin
0.016 g
Kolin
3.5 mg
Niacin - B3 vitamin
1.474 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.124 mg
fehérje
1.35 g
Zsír
telített zsírsav
0.043 g
egyszeresen telített zsírsav
0.073 g
többszörösen telített zsírsav
0.066 g
ásványi anyagok
Kalcium
32 mg
Vas
0.18 mg
Magnézium
4 mg
Foszfor
22 mg
Nátrium
2733 mg
Cink
0.09 mg
Réz
0.147 mg
Mangán
0.053 mg
Szelén
4.4 µg
szénhidrát
rost
0.3 g
víz
80 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.01 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.124 mg
Niacin - B3 vitamin
1.474 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.016 mg
Folát
15 µg
Kolin
3.5 mg
B12 vitamin
0.41 µg
C vitamin
0.1 mg
B6 vitamin
0.016 g
A palackvisszaváltással járó egyik nehézségünk, hogy ha több szatyornyi palackkal vágunk neki a visszaváltásnak, akkor nem kevés időbe telik, míg a végére érünk. Egy Pest vármegyei településen úgy néz ki, tesztüzemmel végre elindulhatott az ömlesztett visszaváltás, ami jelentősen meggyorsítja a folyamatot.
NosaltyMa már egyre kevesebbet találkozni ezzel a növénnyel, azonban még nem tűntek el teljesen a vidéki utak széléről. Ijesztő hasonlóságot mutat a szederrel, legalábbis kinézetre, viszont sokkal kevésbé ismert manapság, mint nagyanyáink idejében.
NosaltyHa vendégek érkeznek, és gyorsan össze kell ütni valamit, amiből mindenki szívesen falatozik, akkor a legjobb, ha valamilyen mártogatóst készítesz. Szinte bármilyen konzervből, fagyasztott zöldségből, de még maradék grillezett zöldségből is előállítható, az ízélmény pedig garantált.
NosaltyA napokban áfa-visszatérítést ígért a kormány a nyugdíjasoknak, melynek értelmében bizonyos termékek áfájat visszaigényelhetik. Úgy tűnik, mégsem annyira fekete-fehér a döntés, mint sokan hitték.
A Semmelweis Egyetem friss kutatásából derült ki, hogy egy bizonyos ételből ajánlott rendszeresen fogyasztani, különösen, ha inzulinrezisztenciával küzdünk.
Vagyunk egy páran, akik el sem tudják képzelni a napindítást egy csésze, de inkább egy bögre forró kávé nélkül. Azonban van egy dolog, amit semmiképp ne tegyünk meg a kávéval, mert egy kutatás szerint akár rákkeltő hatása is lehet.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!