Vietnami húsos tavaszi tekercs
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojást tartalmaz
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tekercsekhez
-
20g rizslap73 kcal
-
42g darált sertéshús76 kcal
-
42g darált marhahús59 kcal
-
31g újhagyma6 kcal
-
5g koriander1 kcal
-
6g menta4 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
3g halszósz1 kcal
-
0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
17g üvegtészta59 kcal
-
13g sárgarépa5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mártáshoz
Összesen
321
kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tekercsekhez
-
120g rizslap437 kcal
-
250g darált sertéshús455 kcal
-
250g darált marhahús355 kcal
-
184g újhagyma35 kcal
-
30g koriander7 kcal
-
35g menta25 kcal
-
18g gyömbér14 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
20g halszósz7 kcal
-
3 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g üvegtészta351 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mártáshoz
Összesen
1926
kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tekercsekhez
-
8.6g rizslap31 kcal
-
17.8g darált sertéshús32 kcal
-
17.8g darált marhahús25 kcal
-
13.1g újhagyma3 kcal
-
2.1g koriander0 kcal
-
2.5g menta2 kcal
-
1.3g gyömbér1 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
1.4g halszósz0 kcal
-
0.4g osztrigaszósz0 kcal
-
3.9g tojás5 kcal
-
7.1g üvegtészta25 kcal
-
5.7g sárgarépa2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mártáshoz
Összesen
135
kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.1 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1084 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 256 mg
-
Nátrium 674 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 145.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 202 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 621 micro
-
β-karotin 1783 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 339 micro
Összesen
321
kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 126.7 g
Zsír
-
Összesen 47.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 490 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6503.9 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 178 mg
-
Kálcium 409 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 297 mg
-
Foszfor 1538 mg
-
Nátrium 4044 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 242.5 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 873.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1214 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 68 mg
-
D vitamin: 85 micro
-
K vitamin: 336 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 225 micro
-
Kolin: 674 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 3724 micro
-
β-karotin 10697 micro
-
β-crypt 66 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2037 micro
Összesen
1926
kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 463.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 288 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 266 micro
-
β-karotin 763 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 145 micro
Összesen
135
kcal
Hozzávalók
A tekercsekhez
-
12 db rizslap
-
25 dkg darált sertéshús
-
25 dkg darált marhahús
-
2 közepes db újhagyma
-
1 csokor koriander
-
5 szál menta
-
3 cm gyömbér
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 ek halszósz
-
1 teáskanál osztrigaszósz
-
1 db tojás
-
10 dkg üvegtészta
-
1 közepes db sárgarépa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A mártáshoz
Elkészítés
A tekercsekhez
- Érdemes az egészet a mártás összeállításával kezdeni, hogy összeérjenek az ízek, mire tunkolásra kerül a sor. A folyamat végtelenül egyszerű: a nedves hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd addig kavarjuk, amíg teljesen fel nem oldódik. Végül belenyomjuk a fokhagymát, és hozzáadjuk a hajszálvékonyra szeletelt sárgarépát és gyömbért.
A mártáshoz
- Először elkészítjük a tölteléket: ehhez először a rizstésztát leforrázzuk, és 2-3 percig állni hagyjuk, amíg teljesen átlátszó nem lesz, majd leszűrjük, és kissé összevágjuk.
- A kétféle húst összekeverjük, és hozzáadjuk a felaprított mentát, koriandert és újhagymát. Belereszeljük a fokhagymát, gyömbért és a sárgarépát is.
- Halszósszal, osztirgaszósszal, sóval és borssal ízesítjük. A sóval azonban csak óvatosan, mert a két szósz már önmagában is elég sós lehet!
- Hozzáadjuk az üvegtésztát és a tojást, majd az egészet jól összedolgozzuk.
- A kerek rizslapokat érdemes egyesével beáztatni, így jobban tudjuk kontrollálni, hogy mennyire puhuljanak meg. Hideg vízben elég neki bő fél perc, az a lényeg, hogy már ne törjön, hanem könnyen formázható legyen.
- A beáztatott rizslapot egy deszkára terítjük, és a tetejétől 3 centire középre halmozzuk a tölteléket, majd a tetejét ráhajtjuk, majd a két oldalát, és nagyon szorosan feltekerjük. Fontos, hogy ne maradjon benne levegő, különben sütés közben felpuffad majd!
- Addig ismételjük ezt a műveletet, amíg el nem fogy a töltelék. Mérettől függően 10-12 darab jön ki.
- Forró, bő olajban 4-5 perc alatt kisütjük a tekercseket, egészen addig, amíg szép barna nem lesz.
- Szűrőkanállal kivesszük, és papírtörlőre rakjuk, hogy a felesleg olajat felszívja.
- A mártásba tunkolva fogyasztjuk.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 234
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 91
- Össznézettség: 56008
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Dávid
350 recept
Ha vietnámi étterembe megyünk, akkor olyan nincs, hogy tavaszi tekercset ne egyek, úgyhogy itt volt az ideje, hogy én is megtanuljam elkészíteni. Elsőre teljes kudarc volt, mert túl sokáig áztattam a rizslapokat, ráadásul forró vízben, így annyira megpuhult, hogy szétesett az egész sütés közben. Szóval erre vigyázzatok ti is, elég neki maximum fél perc, hideg vízben, tényleg csak annyi, hogy megpuhuljon. Amúgy gyerekjáték az egész...