Bejgli Boszitól
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
90g finomliszt328 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
13g disznózsír113 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
1g só0 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
-
20g víz0 kcal
A diós töltelékhez (2 rúdhoz)
-
17g cukor64 kcal
-
2g mazsola4 kcal
-
16g tej9 kcal
-
28g dió185 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g citromhéj1 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
4 kcal
-
11 kcal
-
20g alma9 kcal
A mákos töltelékhez (2 rúdhoz)
-
17g cukor64 kcal
-
2g mazsola4 kcal
-
16g tej9 kcal
-
28g mák149 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g citromhéj1 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
4 kcal
-
11 kcal
-
20g alma9 kcal
A gesztenyés töltelékhez (2 rúdhoz)
-
50g gesztenyemassza90 kcal
-
1g rum2 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
A kenéshez
-
6g tojássárgája19 kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
900g finomliszt3276 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
125g disznózsír1128 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
10g só0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
200g víz0 kcal
A diós töltelékhez (2 rúdhoz)
-
166g cukor642 kcal
-
15g mazsola45 kcal
-
160g tej90 kcal
-
283g dió1851 kcal
-
50g zsemlemorzsa198 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g lekvár/ dzsem111 kcal
-
200g alma94 kcal
A mákos töltelékhez (2 rúdhoz)
-
166g cukor642 kcal
-
15g mazsola45 kcal
-
160g tej90 kcal
-
283g mák1486 kcal
-
50g zsemlemorzsa198 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g lekvár/ dzsem111 kcal
-
200g alma94 kcal
A gesztenyés töltelékhez (2 rúdhoz)
-
500g gesztenyemassza895 kcal
-
8g rum18 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
A kenéshez
-
60g tojássárgája193 kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
21g finomliszt77 kcal
-
5.8g margarin42 kcal
-
2.9g disznózsír26 kcal
-
2.3g porcukor9 kcal
-
0.6g élesztő1 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
2.3g habtejszín7 kcal
-
4.7g víz0 kcal
A diós töltelékhez (2 rúdhoz)
-
3.9g cukor15 kcal
-
0.4g mazsola1 kcal
-
3.7g tej2 kcal
-
6.6g dió43 kcal
-
1.2g zsemlemorzsa5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.9g citromlé0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
-
0.9g lekvár/ dzsem3 kcal
-
4.7g alma2 kcal
A mákos töltelékhez (2 rúdhoz)
-
3.9g cukor15 kcal
-
0.4g mazsola1 kcal
-
3.7g tej2 kcal
-
6.6g mák35 kcal
-
1.2g zsemlemorzsa5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.9g citromlé0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
-
0.9g lekvár/ dzsem3 kcal
-
4.7g alma2 kcal
A gesztenyés töltelékhez (2 rúdhoz)
-
11.7g gesztenyemassza21 kcal
-
0.2g rum0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
A kenéshez
-
1.4g tojássárgája5 kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.3 g
Zsír
-
Összesen 71.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 131 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1791.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 535 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 174 mg
-
Foszfor 522 mg
-
Nátrium 501 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 168.8 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 95.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 272 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 121 mg
-
Retinol - A vitamin: 257 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 181 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 140 micro
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 243.3 g
Zsír
-
Összesen 713.4 g
-
Telített zsírsav 152 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 219 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 300 g
-
Koleszterin 1315 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17913.9 g
-
Cink 45 mg
-
Szelén 446 mg
-
Kálcium 5346 mg
-
Vas 57 mg
-
Magnézium 1742 mg
-
Foszfor 5220 mg
-
Nátrium 5011 mg
-
Réz 11 mg
-
Mangán 36 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1687.7 g
-
Cukor 601 mg
-
Élelmi rost 119 mg
VÍZ
-
Összesen 952.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2722 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 94 mg
-
D vitamin: 369 micro
-
K vitamin: 262 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1239 micro
-
Kolin: 1212 mg
-
Retinol - A vitamin: 2565 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 1807 micro
-
β-crypt 87 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1402 micro
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 418.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 122 mg
-
Nátrium 117 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 22.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
90 dkg finomliszt
-
25 dkg margarin
-
12.5 dkg disznózsír
-
10 dkg porcukor
-
2.5 dkg élesztő
-
1 dkg só
-
2 db tojássárgája
-
1 dl habtejszín
-
2 dl víz
A diós töltelékhez (2 rúdhoz)
-
16.6 dkg cukor
-
1.5 dkg mazsola
-
160 ml tej
-
28.3 dkg dió
-
5 dkg zsemlemorzsa
A mákos töltelékhez (2 rúdhoz)
-
16.6 dkg cukor
-
1.5 dkg mazsola
-
160 ml tej
-
28.3 dkg mák
-
5 dkg zsemlemorzsa
A gesztenyés töltelékhez (2 rúdhoz)
-
50 dkg gesztenyemassza
-
1 teáskanál narancshéj
A kenéshez
-
3 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, nem kell keleszteni. Összegyúrjuk a lisztet, a margarint, a zsírt, a porcukrot, a sót és tojássárgákat.
- Belegyúrjuk a tejszínt és a vizet, amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. Olyan legyen az állaga, hogy ha szétnyomjuk, akkor feltekerhető legyen. Érzésre keménynek kell lennie.
- A tésztát egyenlően 6 felé osztjuk, és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, amíg a töltelék készül, de legalább 20 percre. (6 db, 50 dkg-os rúd lesz belőle.)
- Ha kész vannak a töltelékek és ki is hűltek, elkezdjük a betöltést (érdemes előző nap elkészíteni a tölteléket, mert gyorsabb az elkészítése).
- Lisztmentes felületen kb. 20-25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát. Érdemes két tepsit használni, hogy ne legyenek olyan zsúfoltan, mint az enyémek (látható a képen). A betöltött tészta legyen olyan hosszú, mint a tepsi, amiben sütjük. Tepsinként 3 rúd legyen benne kis közökkel (ellentétben az enyémmel, mert én most szűrtem le a tanulságot).
- A tölteléket úgy tesszük a tésztára, hogy a szélein ne legyen, mert azt behajtjuk, majd feltekerjük. Továbbra sem szabad lisztezni, mert nem lesz fényes. Ha szükséges, a puhasága miatt, szabad még belegyúrni lisztet viszont.
- A rudakat hármasával betesszük a tepsibe, és lekenjük tojássárgájával, majd hűvös helyre tesszük, de nem hűtőbe. Este lefekvés előtt bekenjük tojásfehérjével, és a hűvös helyen éjszakáznak a tészták.
- Másnap bemelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztákat hurkapálcával megszurkáljuk, és a sütő erejétől függően 30-40 percig sütjük. Ha nagyon barnul a teteje, sütőpapírt tegyünk rá.
- Töltelékek: a tejet a cukorral jól fel kell forralni, majd belekeverni az összes hozzávalót (természetesen külön a diós és a mákos).
- Gesztenyés: a masszát fellazítjuk a rummal, de csak annyira, hogy ne legyen túl lágy, de száraz sem.
- Ha megsültek és kihűltek, fóliába csomagolva hűvös, száraz helyen tartjuk. Persze, ha jóval az ünnepek előtt elkészül, a fagyasztóba is mehet.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 146
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 28314
- Feltöltés dátuma: 2012. december 28.
Ajánló
Karácsonyra, de akár évközben is lehet enni. Nem is tudom miért csak karácsonyra sütöm?
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Karácsony nem lehet bejgli nélkül! Hallottam és olvastam sokszor, hogy nem sikerül a bejgli, mert kidurran. Nagyon sokat keresgéltem a receptek között, amíg rátaláltam a nekem megfelelőre. Ez az ! Andi konyhája blogról származik ez a csodálatos recept, amit úgy jellemez, hogy "Bejgli cukrász apukám receptje alapján". Valóban egyszerű és szinte elronthatatlan. Nekem most kicsit sötétre sikerült, mert elszúrtam. Éveken keresztül 4 rudat csináltam, és tettem ebbe a tepsibe, most meg valahogy beletuszkoltam mind a hatot. Persze nem volt elég a szokásos sütési idő, így vissza kellett tenni. Hiába takartam már le, azért barnult még. Ráadásul a fénykép is sötétített rajta. De az íze... Az ugyancsak jó lett, úgy mint eddig minden évben. Köszönet a receptért Andinak és az apukájának! :) Én robotgéppel gyúrtam és a tésztát mérleggel kimértem, biztos ami biztos! Az eredeti sütést úgy írja, hogy 180 fokon légkeveréssel 25-30 perc. Ezt így még nem mertem sütni, valahogy nem bíztam benne. Legközelebb tuti, hogy kipróbálom, hiszen a recept működik!