r
Nosalty Logó

Bejgli Boszitól

Boszi
Bejgli Boszitól
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A diós töltelékhez (2 rúdhoz)

A mákos töltelékhez (2 rúdhoz)

A gesztenyés töltelékhez (2 rúdhoz)

A kenéshez

1399
Kalória
24.3g
Fehérje
168.8g
Szénhidrátok
71.3g
Zsír
95.2g
Víz
131.5g
Koleszterin
11.9g
Rost
60.1g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez (2 rúdhoz)

A mákos töltelékhez (2 rúdhoz)

A gesztenyés töltelékhez (2 rúdhoz)

A kenéshez

Összesen 1399 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez (2 rúdhoz)

A mákos töltelékhez (2 rúdhoz)

A gesztenyés töltelékhez (2 rúdhoz)

A kenéshez

Összesen 13981 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez (2 rúdhoz)

A mákos töltelékhez (2 rúdhoz)

A gesztenyés töltelékhez (2 rúdhoz)

A kenéshez

Összesen 328 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.3 g

Zsír

  • Összesen
    71.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1791.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    535 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    522 mg
  • Nátrium
    501 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    168.8 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    95.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    272 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    257 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    181 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 1399 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    243.3 g

Zsír

  • Összesen
    713.4 g
  • Telített zsírsav
    152 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    219 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    300 g
  • Koleszterin
    1315 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17913.9 g
  • Cink
    45 mg
  • Szelén
    446 mg
  • Kálcium
    5346 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    1742 mg
  • Foszfor
    5220 mg
  • Nátrium
    5011 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    36 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1687.7 g
  • Cukor
    601 mg
  • Élelmi rost
    119 mg

Víz

  • Összesen
    952.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2722 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    94 mg
  • D vitamin:
    369 micro
  • K vitamin:
    262 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1239 micro
  • Kolin:
    1212 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2565 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    1807 micro
  • β-crypt
    87 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1402 micro
Összesen 13981 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    418.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    117 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    22.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 328 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, nem kell keleszteni. Összegyúrjuk a lisztet, a margarint, a zsírt, a porcukrot, a sót és tojássárgákat.
  2. Belegyúrjuk a tejszínt és a vizet, amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. Olyan legyen az állaga, hogy ha szétnyomjuk, akkor feltekerhető legyen. Érzésre keménynek kell lennie.
  3. A tésztát egyenlően 6 felé osztjuk, és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, amíg a töltelék készül, de legalább 20 percre. (6 db, 50 dkg-os rúd lesz belőle.)
  4. Ha kész vannak a töltelékek és ki is hűltek, elkezdjük a betöltést (érdemes előző nap elkészíteni a tölteléket, mert gyorsabb az elkészítése).
  5. Lisztmentes felületen kb. 20-25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát. Érdemes két tepsit használni, hogy ne legyenek olyan zsúfoltan, mint az enyémek (látható a képen). A betöltött tészta legyen olyan hosszú, mint a tepsi, amiben sütjük. Tepsinként 3 rúd legyen benne kis közökkel (ellentétben az enyémmel, mert én most szűrtem le a tanulságot).
  6. A tölteléket úgy tesszük a tésztára, hogy a szélein ne legyen, mert azt behajtjuk, majd feltekerjük. Továbbra sem szabad lisztezni, mert nem lesz fényes. Ha szükséges, a puhasága miatt, szabad még belegyúrni lisztet viszont.
  7. A rudakat hármasával betesszük a tepsibe, és lekenjük tojássárgájával, majd hűvös helyre tesszük, de nem hűtőbe. Este lefekvés előtt bekenjük tojásfehérjével, és a hűvös helyen éjszakáznak a tészták.
  8. Másnap bemelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztákat hurkapálcával megszurkáljuk, és a sütő erejétől függően 30-40 percig sütjük. Ha nagyon barnul a teteje, sütőpapírt tegyünk rá.
  9. Töltelékek: a tejet a cukorral jól fel kell forralni, majd belekeverni az összes hozzávalót (természetesen külön a diós és a mákos).
  10. Gesztenyés: a masszát fellazítjuk a rummal, de csak annyira, hogy ne legyen túl lágy, de száraz sem.
  11. Ha megsültek és kihűltek, fóliába csomagolva hűvös, száraz helyen tartjuk. Persze, ha jóval az ünnepek előtt elkészül, a fagyasztóba is mehet.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Karácsony nem lehet bejgli nélkül! Hallottam és olvastam sokszor, hogy nem sikerül a bejgli, mert kidurran. Nagyon sokat keresgéltem a receptek között, amíg rátaláltam a nekem megfelelőre. Ez az ! Andi konyhája blogról származik ez a csodálatos recept, amit úgy jellemez, hogy "Bejgli cukrász apukám receptje alapján".  Valóban egyszerű és szinte elronthatatlan. Nekem most kicsit sötétre sikerült, mert elszúrtam. Éveken keresztül 4 rudat csináltam, és tettem ebbe a tepsibe, most meg valahogy beletuszkoltam mind a hatot. Persze nem volt elég a szokásos sütési idő, így vissza kellett tenni. Hiába takartam már le, azért barnult még. Ráadásul a fénykép is sötétített rajta. De az íze... Az ugyancsak jó lett, úgy mint eddig minden évben. Köszönet a receptért Andinak és az apukájának! :) Én robotgéppel gyúrtam és a tésztát mérleggel kimértem, biztos ami biztos! Az eredeti sütést úgy írja, hogy 180 fokon légkeveréssel 25-30 perc. Ezt így még nem mertem sütni, valahogy nem bíztam benne. Legközelebb tuti, hogy kipróbálom, hiszen a recept működik!

További receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hankusz Sára

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Szaftos bakonyi sertésszelet

A bakonyi módra, vagyis gombával tökéletesre főtt sertésszelet egy klasszikus magyar főétel, amit roppant egyszerűen el lehet készíteni, de ugyanígy el is lehet rontani. Íme egy recept, ...