Szalontüdő szalvétagombóccal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Évi néni
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
Szalontüdő
-
125g sertéstüdő106 kcal
-
125g sertésszív148 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
2 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g nádcukor5 kcal
Szalvétagombóc
-
63g kalács229 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
25g tej14 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
718
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
Szalontüdő
-
500g sertéstüdő425 kcal
-
500g sertésszív590 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
10g dijoni mustár6 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
Szalvétagombóc
-
250g kalács918 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g tej56 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2870
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
Szalontüdő
-
20.8g sertéstüdő18 kcal
-
20.8g sertésszív25 kcal
-
10g sárgarépa4 kcal
-
7.5g fehérrépa5 kcal
-
10.8g zeller4 kcal
-
3.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0.4g dijoni mustár0 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.2g nádcukor1 kcal
Szalvétagombóc
-
10.4g kalács38 kcal
-
4.6g tojás6 kcal
-
4.2g finomliszt15 kcal
-
4.2g tej2 kcal
-
0.9g petrezselyem0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
119
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.9 g
Zsír
-
Összesen 19.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 673 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2086.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 190 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 715 mg
-
Nátrium 968 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 387.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 522 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 133 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 1857 micro
-
β-karotin 4713 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 605 micro
Összesen
718
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 215.5 g
Zsír
-
Összesen 78.9 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 2690 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8344.5 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 279 mg
-
Kálcium 761 mg
-
Vas 133 mg
-
Magnézium 403 mg
-
Foszfor 2860 mg
-
Nátrium 3870 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 316 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1550.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2087 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 34 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 197 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 530 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 10 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 66 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 593 micro
-
Kolin: 419 mg
-
Retinol - A vitamin: 207 micro
-
α-karotin 7430 micro
-
β-karotin 18851 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 2419 micro
Összesen
2870
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 347.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 161 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 309 micro
-
β-karotin 785 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 101 micro
Összesen
119
kcal
Hozzávalók
Szalontüdő
-
3 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 közepes db zeller
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
3 db babérlevél
-
1 kávéskanál koriandermag
-
3 db szegfűszeg
-
3 db borókabogyó
-
1 ek dijoni mustár
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
1 teáskanál nádcukor
Szalvétagombóc
-
2 db tojás
-
10 dkg finomliszt
-
1 dl tej
-
0.5 csokor petrezselyem
-
1 kávéskanál só
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
Szalontüdő
- A tüdőt, szívet megtisztítjuk, ne legyen rajta semmilyen felesleges zsír, porc, stb. Alaposan átmossuk, feltesszük főzni sós vízben. (Én, amikor már főtt egy negyed órája, leöntöttem róla a vizet, megmostam a szívet és a tüdőt, kisikáltam a fazekat , hogy ne maradjon rajta véres hab sehol.) A fűszerekkel, hagymával, fokhagymával feltesszük főzni, és kb. 1 óra múlva hozzáadjuk a zöldségeket is.
- Ha megpuhultak a belsőségek, félretesszük hűlni, majd felszeleteljük keskeny csíkokra.
- Egy lábasban egy kanál kacsazsíron megpárolunk egy felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a cukrot, pirítjuk egy kicsit, míg karamelizálódik.
- A zöldségeket összeturmixoljuk, hozzáadjuk a megpirított hagymához, hozzáadjuk a mustárt, a citrom levét és reszelt héját, felengedjük a húslevessel szósz állagúra. Beletesszük a felszeletelt belsőséget is, és néhány percig forraljuk.
Szalvétagombóc
- A szikkadt kalácsról levágjuk a héját, és kb. 1x1 cm-es kockákra szeljük, sütőben aranybarnára pirítjuk.
- A tejből, tojásból, lisztből nokedlitészta sűrűségű masszát keverünk, amit sózunk, borsozunk, beleaprítunk fél csokor petrezselymet. Ebbe forgatjuk a megpirult kalácskockákat.
- A tésztát fóliára halmozzuk, a fóliát feltekerjük, hengert formálunk belőle, és gőzben 30-40 perc alatt megpároljuk.
- A megpárolt zsemle hengert elvágjuk kb. 10 cm-es darabokra, és egy kanál felforrósított vajon minden oldalát roppanósra sütjük.
- A tányéron a szalontüdő közepére állítva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x30
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 67
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 16467
- Feltöltés dátuma: 2015. május 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Évi néni
1830 recept
Gyermekkorom kedvenc fogása ez, amiből hihetetlen mennyiséget tudtam elfogyasztani. Persze akkor megfelelt a mirelit is. Most viszont olyan elvakultan láttam neki, hogy a szalvétagombóchoz való sós kalácsot is én sütöttem meg, kifejezetten ehhez az ételhez.