Kalács

A kalács tejjel, cukorral és tojással gazdagított kelt tészta, hagyományosan ünnepekre készítették. A húsvéti asztal elengedhetetlen szereplője a foszlós, fonott kalács. Frissen, magában a legjobb, de további finomságok alapja is lehet: megmaradt, szikkadt kalácsot sokféleképpen felhasználhatjuk (máglyarakás, guba, kalácsfelfújt).
A kalács lehet édes és sós tésztájú is, fonott vagy éppen cipó alakú, de igazából a legtöbb nemzetnek megvan a maga kalácsa. Nálunk a legismertebb kalácsféle a fonott kalács, aminek enyhén édeskés íze és foszlós állaga van.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kalács egy édes, kelt tészta alapú pékáru, amelyet hagyományosan tejjel, vajjal, cukorral és tojással készítenek. Sokféle ízesítéssel készülhet, így saját szájízünkre alakíthatjuk és akár sósan is ehetjük minden jóval megpakolva, akár egy szendvicset.
Kalácsot elsősorban pékségben és piacon érdemes venni, de szuper- és hipermarketekben is találni frisset. Utóbbiakban általában csomagolt változat is kapható, de ezek sok esetben tartósítószerrel teli termékek. Ha ilyet veszünk, ellenőrizzük a lejárati dátumot.
A kalácsot magában, lekvárral, vajjal, mézzel megkenve, bundáskalácsként, mákos és diós gubaként, kalácspudingként, töltött kalácsként és szendvicsként is elkészíthetjük.
Ha teljes kiőrlésű lisztből készül a kalács, több rostot és vitamint tartalmaz. A szénhidráttartalma gyors energiát adhat, például reggelire vagy sportolás előtt. Ha pedig kevés cukorral készül, kevésbé emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
Készülhet amerikai bundás kenyér (French toast), pisztáciás-krémsajtos french toast, máglyarakás tényleg szaftosan, villámgyors lekváros french toast kalácsból, édes, francia bundás kenyér, tepsis édes bundás kenyér, sült cseresznyével, húsvéti croque madame, joghurtkrémmel töltött sült kalács, egyszemélyes máglyarakás és tejszínes kalácsfelfújt sárgabaracklekvárral.
Még több kalácsos receptért görgess lejjebb!
Bármikor tudunk venni, pékségben, piacon, szuper- és hipermarketben.
Tiszta konyharuhába takarva, szobahőmérsékleten tároljuk.
fehérjetartalom
9.42 g
zsírtartalom
30007.212 g
szénhidráttartalom
56.38 g
víztartalom
21.54 g
Nátrium
228 mg
Foszfor
94 mg
Kalcium
86 mg
Magnézium
24 mg
B6 vitamin
0.057 g
Kolin
29.1 mg
Niacin - B3 vitamin
3.463 mg
C vitamin
1.2 mg
fehérje
9.42 g
Zsír
telített zsírsav
2.183 g
egyszeresen telített zsírsav
3.499 g
többszörösen telített zsírsav
1.53 g
koleszterin
30 g
ásványi anyagok
Kalcium
86 mg
Vas
2.87 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
94 mg
Nátrium
228 mg
Cink
0.84 mg
Réz
0.121 mg
Mangán
0.46 mg
Szelén
26.2 µg
szénhidrát
rost
2.3 g
cukor
12.5 g
víz
21.54 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.377 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.23 mg
Niacin - B3 vitamin
3.463 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.59 mg
Folát
108 µg
Folsav
68 µg
Kolin
29.1 mg
Retinol
5 µg
Alfa-karotin
1 µg
Béta-karotin
3 µg
Béta-kriptoxantin
1 µg
Lutein+zeaxantin
36 µg
E vitamin
0.29 mg
K vitamin
1.6 µg
B12 vitamin
0.11 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
1.2 mg
B6 vitamin
0.057 g
Ugyan a húsvéti ünnepkör szinte kötelezőnek tűnő eleme a copfosra fonott kalács, nem biztos, hogy minden évben neki szeretnénk állni ennek az időigényes és precíz feladatnak. Szerencsére nem is kell: nézzük, mi sülhet még a kalácstésztából!
Lakos BenedekZöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
NosaltyA befőttesüvegek jelenleg még nem részei a hivatalos visszagyűjtési hálózatnak, viszont több lehetőség is van a fenntartható újrahasznosításukra.
Németh OrsiLevesünk citromtól lesz friss és karalábéval fő, főételünk céklától piros és tunkolható, míg desszertünk a legszebb gyermekkori napokra emlékeztet.
Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!