Kalács

Kalács

Leírás

Kalács – receptek, leírás, tippek

A kalács tejjel, cukorral és tojással gazdagított kelt tészta, hagyományosan ünnepekre készítették. A húsvéti asztal elengedhetetlen szereplője a foszlós, fonott kalács. Frissen, magában a legjobb, de további finomságok alapja is lehet: megmaradt, szikkadt kalácsot sokféleképpen felhasználhatjuk (máglyarakás, guba, kalácsfelfújt).

A kalács lehet édes és sós tésztájú is, fonott vagy éppen cipó alakú, de igazából a legtöbb nemzetnek megvan a maga kalácsa. Nálunk a legismertebb kalácsféle a fonott kalács, aminek enyhén édeskés íze és foszlós állaga van.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kalács?

A kalács egy édes, kelt tészta alapú pékáru, amelyet hagyományosan tejjel, vajjal, cukorral és tojással készítenek. Sokféle ízesítéssel készülhet, így saját szájízünkre alakíthatjuk és akár sósan is ehetjük minden jóval megpakolva, akár egy szendvicset.

Hogyan vásároljuk?

Kalácsot elsősorban pékségben és piacon érdemes venni, de szuper- és hipermarketekben is találni frisset. Utóbbiakban általában csomagolt változat is kapható, de ezek sok esetben tartósítószerrel teli termékek. Ha ilyet veszünk, ellenőrizzük a lejárati dátumot.

Mire jó a kalács?

A kalácsot magában, lekvárral, vajjal, mézzel megkenve, bundáskalácsként, mákos és diós gubaként, kalácspudingként, töltött kalácsként és szendvicsként is elkészíthetjük.

Ha teljes kiőrlésű lisztből készül a kalács, több rostot és vitamint tartalmaz. A szénhidráttartalma gyors energiát adhat, például reggelire vagy sportolás előtt. Ha pedig kevés cukorral készül, kevésbé emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Mi készülhet a kalácsból?

Készülhet amerikai bundás kenyér (French toast), pisztáciás-krémsajtos french toast, máglyarakás tényleg szaftosan, villámgyors lekváros french toast kalácsból, édes, francia bundás kenyér, tepsis édes bundás kenyér, sült cseresznyével, húsvéti croque madame, joghurtkrémmel töltött sült kalács, egyszemélyes máglyarakás és tejszínes kalácsfelfújt sárgabaracklekvárral.

Még több kalácsos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni, pékségben, piacon, szuper- és hipermarketben.

hogyan tároljam

Tiszta konyharuhába takarva, szobahőmérsékleten tároljuk.

100g Kalács

fehérjetartalom

9.42 g

zsírtartalom

30007.212 g

szénhidráttartalom

56.38 g

víztartalom

21.54 g

gramm kalács?

Top ásványi anyagok

Nátrium

228 mg

Foszfor

94 mg

Kalcium

86 mg

Magnézium

24 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.057 g

Kolin

29.1 mg

Niacin - B3 vitamin

3.463 mg

C vitamin

1.2 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

9.42 g

Zsír

telített zsírsav

2.183 g

egyszeresen telített zsírsav

3.499 g

többszörösen telített zsírsav

1.53 g

koleszterin

30 g

ásványi anyagok

Kalcium

86 mg

Vas

2.87 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

94 mg

Nátrium

228 mg

Cink

0.84 mg

Réz

0.121 mg

Mangán

0.46 mg

Szelén

26.2 µg

szénhidrát

rost

2.3 g

cukor

12.5 g

víz

21.54 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.377 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.23 mg

Niacin - B3 vitamin

3.463 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.59 mg

Folát

108 µg

Folsav

68 µg

Kolin

29.1 mg

Retinol

5 µg

Alfa-karotin

1 µg

Béta-karotin

3 µg

Béta-kriptoxantin

1 µg

Lutein+zeaxantin

36 µg

E vitamin

0.29 mg

K vitamin

1.6 µg

B12 vitamin

0.11 µg

A vitamin

5 µg

C vitamin

1.2 mg

B6 vitamin

0.057 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Gyerekkedvenc ételek 7 napon át, amiket mi...

Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!