Mákosguba-torta Takács Krisztitől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Takács Kriszti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
A mákos alaphoz
-
29g kalács107 kcal
-
17g mák88 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
33g tej19 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0 kcal
A vaníliakrémhez
-
50g tej28 kcal
-
0g tojássárgája1 kcal
-
22 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
8g porcukor32 kcal
A tojáshabhoz
-
0g tojásfehérje0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
2g víz0 kcal
Összesen
613
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
A mákos alaphoz
-
350g kalács1285 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
400g tej224 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
0 kcal
A vaníliakrémhez
-
600g tej336 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
267 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
0 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
100g porcukor387 kcal
A tojáshabhoz
-
4g tojásfehérje2 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
25g víz0 kcal
Összesen
7353
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
A mákos alaphoz
-
13.3g kalács49 kcal
-
7.6g mák40 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
15.2g tej9 kcal
-
7.6g habtejszín22 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
0 kcal
A vaníliakrémhez
-
22.9g tej13 kcal
-
0.2g tojássárgája1 kcal
-
2.7g étkezési keményítő10 kcal
-
5.7g cukor22 kcal
-
0 kcal
-
5.7g vaj41 kcal
-
3.8g porcukor15 kcal
A tojáshabhoz
-
0.2g tojásfehérje0 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
1g víz0 kcal
Összesen
282
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 32.5 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 140 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 812.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 385 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 215 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.4 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 27.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 189 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 185 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
Összesen
613
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 119.1 g
Zsír
-
Összesen 390.3 g
-
Telített zsírsav 174 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 74 g
-
Koleszterin 1679 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9750.9 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 175 mg
-
Kálcium 4620 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 803 mg
-
Foszfor 2580 mg
-
Nátrium 1500 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 856.5 g
-
Cukor 585 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 325.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2267 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 231 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 680 micro
-
Kolin: 888 mg
-
Retinol - A vitamin: 2223 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 521 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1056 micro
Összesen
7353
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 14.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 371.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 176 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
282
kcal
Hozzávalók
A mákos alaphoz
-
200 g mák
-
50 g vaj
-
4 db tojássárgája
-
400 ml tej
-
200 ml habtejszín
-
120 g cukor
-
2 ek vanília kivonat
A vaníliakrémhez
-
600 ml tej
-
5 g tojássárgája
-
70 g étkezési keményítő
-
150 g cukor
-
1 ek vanília kivonat
-
150 g vaj
-
100 g porcukor
A tojáshabhoz
-
4 g tojásfehérje
-
120 g cukor
-
25 ml víz
Elkészítés
A mákos alaphoz
- Ehhez a részhez én kifli helyett saját kalácsot sütöttem, amit a HÁZI KALÁCS receptemben meg is találtok. Ezzel lényegesen finomabb, mint a bolti kiflivel, viszont ha kiflivel készítitek el spóroltok vele időt. A kalácsot kisebb darabokra tépkedjük, és 20-30 percig hagyjuk szikkadni.
- Egy főzőedényben a tojássárgát keverjük el a cukorral és a vaníliával. Ezután adjuk hozzá a tejet, a tejszínt és a vajat, majd alacsony hőfokon kezdjük el felmelegíteni.
- Amikor már nagyjából puding sűrűségű – ez kb 15 perc – félretesszük. Hozzáadjuk a mákot és elkeverjük, majd a kifli vagy kalácsdarabokkal is átforgatjuk alaposan.
- Egy kb 30 cm átmérőjű formába borítjuk bele, majd alaposan lenyomkodjuk. Ehhez használhatunk egy sütőpapírt, amit a keverékre helyezünk, majd kézzel lenyomkodjuk a tésztát.
- A sütőt melegítsük elő légkeverésen 180 C fokra és 20 percig süssük.
A vaníliakrémhez
- A tojássárgákat, a keményítőt, a cukrot, a vaníliát és a tejet csomómentesre keverjük, majd felmelegítjük közepes hőfokon, amíg be nem sűrűsödik. Ezután félretesszük és hagyjuk kihűlni. Fedjük le, hogy hűlés során ne bőrösödjön meg a teteje.
- A vajat a porcukorral kihobosítjuk, majd mehet a kihűlt tojássárgás krémhez. Keverjük simára.
- A tojásból megmaradt fehérjéket egy zacskóba vagy műanyag tárolóba tehetjük, írjuk rá, hány darab van benne, majd fagyasszuk le. Így nem kell azonnal felhasználni, vagy kidobni, később pedig felhasználhatjuk habcsókhoz, macaronhoz vagy más süteményekhez.
- Ha kész, kenjük el egyenletesen a mákosgubás alapon. Ehhez érdemes a formában hagyni, hogy szép formája legyen és könnyebb legyen tárolni is. Mielőtt a krémet ráraktam, kinyitottam a formát a gubás alapon, és a formán belül a szélére torta fóliát tettem, hogy könnyebb legyen kiszednem majd a végén. (Ezt helyettesíthelyjük azzal is ha alufóliát rakunk körba a formán belül, vagy betekerjük a formát háztartási fóliával)
A tojáshabhoz
- A vízből és a cukor feléből cukorszirupot készítünk. A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad a cukor. Végül félretesszük kicsit hűlni.
- A tojásfehérjéket kihabosítjuk, majd mikor már majdnem kemény habbá válik, 5-6 részletben hozzáadjuk a cukrot. Ezután vékonyan csurgatva hozzáadjuk a cukorszirupot, közben folyamatosan habosítjuk. Ha mindet hozzáadtuk, habzsákba kanalazzuk, és valamilyen formájú díszítőcsővel dekoráljuk a torta tetejét. Ezután sárkánnyal meg tudjuk pörkölni a benne lévő cukrot.
- Ha kész, hűtőbe tesszük, és hagyjuk 5-6 órát állni mielőtt szeleteljük.
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 3189
- Feltöltés dátuma: 2022. március 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Takács Kriszti
133 recept