r
Nosalty Logó

Mákosguba-torta Takács Krisztitől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Takács Kriszti
Mákosguba-torta Takács Krisztitől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A mákos alaphoz

A vaníliakrémhez

A tojáshabhoz

Összesen 613 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A mákos alaphoz

A vaníliakrémhez

A tojáshabhoz

Összesen 7353 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A mákos alaphoz

A vaníliakrémhez

A tojáshabhoz

Összesen 282 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    32.5 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    812.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    385 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    215 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.4 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    189 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    185 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 613 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.1 g

Zsír

  • Összesen
    390.3 g
  • Telített zsírsav
    174 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    74 g
  • Koleszterin
    1679 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9750.9 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    4620 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    803 mg
  • Foszfor
    2580 mg
  • Nátrium
    1500 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    856.5 g
  • Cukor
    585 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    325.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2267 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    231 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    680 micro
  • Kolin:
    888 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2223 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    521 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1056 micro
Összesen 7353 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    371.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.6 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 282 kcal

Hozzávalók

A mákos alaphoz

A vaníliakrémhez

A tojáshabhoz

Elkészítés

A mákos alaphoz

  1. Ehhez a részhez én kifli helyett saját kalácsot sütöttem, amit a HÁZI KALÁCS receptemben meg is találtok. Ezzel lényegesen finomabb, mint a bolti kiflivel, viszont ha kiflivel készítitek el spóroltok vele időt. A kalácsot kisebb darabokra tépkedjük, és 20-30 percig hagyjuk szikkadni.
  2. Egy főzőedényben a tojássárgát keverjük el a cukorral és a vaníliával. Ezután adjuk hozzá a tejet, a tejszínt és a vajat, majd alacsony hőfokon kezdjük el felmelegíteni.
  3. Amikor már nagyjából puding sűrűségű – ez kb 15 perc – félretesszük. Hozzáadjuk a mákot és elkeverjük, majd a kifli vagy kalácsdarabokkal is átforgatjuk alaposan.
  4. Egy kb 30 cm átmérőjű formába borítjuk bele, majd alaposan lenyomkodjuk. Ehhez használhatunk egy sütőpapírt, amit a keverékre helyezünk, majd kézzel lenyomkodjuk a tésztát.
  5. A sütőt melegítsük elő légkeverésen 180 C fokra és 20 percig süssük.

A vaníliakrémhez

  1. A tojássárgákat, a keményítőt, a cukrot, a vaníliát és a tejet csomómentesre keverjük, majd felmelegítjük közepes hőfokon, amíg be nem sűrűsödik. Ezután félretesszük és hagyjuk kihűlni. Fedjük le, hogy hűlés során ne bőrösödjön meg a teteje.
  2. A vajat a porcukorral kihobosítjuk, majd mehet a kihűlt tojássárgás krémhez. Keverjük simára.
  3. A tojásból megmaradt fehérjéket egy zacskóba vagy műanyag tárolóba tehetjük, írjuk rá, hány darab van benne, majd fagyasszuk le. Így nem kell azonnal felhasználni, vagy kidobni, később pedig felhasználhatjuk habcsókhoz, macaronhoz vagy más süteményekhez.
  4. Ha kész, kenjük el egyenletesen a mákosgubás alapon. Ehhez érdemes a formában hagyni, hogy szép formája legyen és könnyebb legyen tárolni is. Mielőtt a krémet ráraktam, kinyitottam a formát a gubás alapon, és a formán belül a szélére torta fóliát tettem, hogy könnyebb legyen kiszednem majd a végén. (Ezt helyettesíthelyjük azzal is ha alufóliát rakunk körba a formán belül, vagy betekerjük a formát háztartási fóliával)

A tojáshabhoz

  1. A vízből és a cukor feléből cukorszirupot készítünk. A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad a cukor. Végül félretesszük kicsit hűlni.
  2. A tojásfehérjéket kihabosítjuk, majd mikor már majdnem kemény habbá válik, 5-6 részletben hozzáadjuk a cukrot. Ezután vékonyan csurgatva hozzáadjuk a cukorszirupot, közben folyamatosan habosítjuk. Ha mindet hozzáadtuk, habzsákba kanalazzuk, és valamilyen formájú díszítőcsővel dekoráljuk a torta tetejét. Ezután sárkánnyal meg tudjuk pörkölni a benne lévő cukrot.
  3. Ha kész, hűtőbe tesszük, és hagyjuk 5-6 órát állni mielőtt szeleteljük.
  • Receptkönyvben: 45
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 21
  • Össznézettség: 3189
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákosguba-torta Takács Krisztitől
Takács Kriszti 133 recept

Hozzávalók

A mákos alaphoz

A vaníliakrémhez

A tojáshabhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...