r
Nosalty Logó

Porszívó torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Porszívó torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A mákos alaphoz

A diós alaphoz

A tejszínes krémhez

A meggyes krémhez

A kakós krémhez

A grillázskrémhez

A vaníliás krémhez

A kekszes porszívópótlékhoz

A díszítéshez

Összesen 2626 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A mákos alaphoz

A diós alaphoz

A tejszínes krémhez

A meggyes krémhez

A kakós krémhez

A grillázskrémhez

A vaníliás krémhez

A kekszes porszívópótlékhoz

A díszítéshez

Összesen 31464 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A mákos alaphoz

A diós alaphoz

A tejszínes krémhez

A meggyes krémhez

A kakós krémhez

A grillázskrémhez

A vaníliás krémhez

A kekszes porszívópótlékhoz

A díszítéshez

Összesen 352 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    34.7 g

Zsír

  • Összesen
    145 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    311 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1826.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    540 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    659 mg
  • Nátrium
    451 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    295.4 g
  • Cukor
    190 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    792 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    243 mg
  • Retinol - A vitamin:
    756 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    439 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    384 micro
Összesen 2626 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    416.6 g

Zsír

  • Összesen
    1740.1 g
  • Telített zsírsav
    370 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    599 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    484 g
  • Koleszterin
    3731 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21918.6 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    655 mg
  • Kálcium
    6478 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    1336 mg
  • Foszfor
    7914 mg
  • Nátrium
    5409 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3544.6 g
  • Cukor
    2283 mg
  • Élelmi rost
    122 mg

VÍZ

  • Összesen
    1101 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9507 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    246 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    714 micro
  • K vitamin:
    793 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    991 micro
  • Kolin:
    2910 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9068 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5264 micro
  • β-crypt
    78 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4602 micro
Összesen 31464 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 352 kcal

Hozzávalók

A mákos alaphoz

A diós alaphoz

A tejszínes krémhez

A meggyes krémhez

A kakós krémhez

A grillázskrémhez

A vaníliás krémhez

A kekszes porszívópótlékhoz

A díszítéshez

Elkészítés

A mákos alaphoz

  1. A mákos alap készítése: a tepsit jól kikenjük margarinnal, és liszttel beszórjuk. A tojásfehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük az egészet. Utána elkeverjük a tejet, az olajat, a tojássárgát és a cukrot, csak annyira, hogy elvegyüljön. Rászitáljuk a sütőporos lisztet. Elkeverjük óvatosan, majd mixerrel magas fokozaton kb. 2 percig kavarjuk, míg szép sima lesz, és kicsit kivilágosodik. Egy kézi habverővel elkavarjuk benne a tojásfehérjéket, azaz fellazítjuk a sárga masszát. Majd beletesszük az összes habot és simára keverjük.
  2. 175 fokon tűpróbáig sütjük.
  3. A diós alap készítése a mákos alappal megegyező.
  4. A tejszínes krém készítése: a pudingport a leírtaknak megfelelően elkészítjük. A margarint/vajat habosra keverjük és hozzáadjuk a porcukrot. A kihűlt főzött krémet és a margarinosat elegyítjük.
  5. A meggyes krém készítése: a meggy levét (kb. 3 dl legyen, ha kevesebb, vízzel pótoljuk) fűszerekkel, vanília kivonattal, cukorral, apróra vágott meggydarabokkal felforraljuk. Az étkezési keményítőt feloldjuk pár kanálnyi vízben, és besűrítjük vele a felfőzött meggylevet, folyamatos kevergetés mellett. Kihűtjük.
  6. A kakaós krém készítése: a cukrot a kakaóval elkeverjük. Majd a margarin/vaj kivételével mindent mixelünk, és ha elkeveredett gőz felett besűrítjük, kevergetve kihűtjük. Habosra kevert margarinnal/vajjal elegyítjük a főzött krémet.
  7. A grillázs krém készítése: a tejet és a lisztet összefőzzük. A margarint ismét habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a rumot, ha kihűlt a krém elegyítjük. Az elkészített grillázst is mellékeverjük.
  8. A grillázshoz: 10 dkg cukrot karamellizálunk, félrehúzva már a tűzről beleforgatjuk a 10 dkg diót. Vajjal megkent/szilikonos sütőpapírra simítjuk ezt a karamelles-diós masszát, ha kihűlt, húsklopfolóval összetörjük vagy aprítógéppel, majd a kihűlt krémhez keverjük.
  9. A vaníliás krém (bevonáshoz) készítése: erre a krémre azért van szükség, hogy a marcipán/fondant ne „ázzon el” a tortában lévő krémektől, mire fogyasztásra kerül. A cukrokat és a lisztet összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, vizet és a tojásokat, mixeljük és vízgőz felett besűrítjük, folyamatos kevergetés közepette. Hűtőfürdőben lehűtjük, a habosra kavart vajjal elegyítjük és sokáig mixeljük, hogy jó krémes legyen.
  10. A kekszes porszívópótlékot csak összegyúrjuk.
  11. A mákos és diós lapot 3-3 részre vágjuk és töltjük. A mákosat a tejszínes és meggyes krémmel, a diósat a kakaós és grillázsos krémmel töltjük meg. A két tortát egymásra helyezzük, az összeragasztásuk a vaníliás krémmel történik. Egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
  12. Most jön a neheze: a végleges tálcára tesszük (nagy súly miatt + amiatt, hogy jól lehessen díszíteni). Porszívó alakúra faragjuk a tortát. A tetejét, meg ahol szükséges a kekszes pótlékkal emeljük, alakítjuk.
  13. Az egészet bevonjuk a vaníliás krémmel. 2-3 órát hűtőben pihentetjük. A lehullott maradékokból csövet formázunk, ezt is bevonjuk a krémmel, hűtőbe rakjuk.
  14. A marcipánt megszínezzük, nyújtjuk és bevonjuk vele a tortát. A kiegészítőket is marcipánból készítjük, bevonás utáni maradékokból, ahogy a fantáziánk, kreativitásunk, időnk… engedi.
  15. Másnap felfalásra kerül minden egy szempillantás alatt, amivel napokat dolgoztunk.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30×20×6
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4215
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A tortát kisfiunk 3. születésnapi kívánsága hívta életre. Meghatározott szempontoknak kellett eleget tenni (szín, bizonyos márka, hogy nézzen ki -"mint az igazi", méret…). A zsűrinek nagyon elnyerte a tetszését, olyannyira, hogy a torta felvágását nem akarta engedni, mert Ő ezzel játszani szeretett volna…

Hozzávalók

A mákos alaphoz

A diós alaphoz

A tejszínes krémhez

A meggyes krémhez

A kakós krémhez

A grillázskrémhez

A vaníliás krémhez

A kekszes porszívópótlékhoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...