r
Nosalty Logó

Mézes-fűszeres csirke egyben sütve

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Mézes-fűszeres csirke egyben sütve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 980 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3928 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 116 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.3 g

Zsír

  • Összesen
    43 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    208 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1027.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    495 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.4 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    492.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    591 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    185 mg
  • Retinol - A vitamin:
    123 micro
  • α-karotin
    1866 micro
  • β-karotin
    4614 micro
  • β-crypt
    65 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    325 micro
Összesen 980 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    213 g

Zsír

  • Összesen
    172 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    834 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4110.1 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    165 mg
  • Kálcium
    551 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    386 mg
  • Foszfor
    1980 mg
  • Nátrium
    991 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    325.7 g
  • Cukor
    271 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1970.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2363 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    228 mg
  • D vitamin:
    110 micro
  • K vitamin:
    115 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    79 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    282 micro
  • Kolin:
    739 mg
  • Retinol - A vitamin:
    494 micro
  • α-karotin
    7464 micro
  • β-karotin
    18456 micro
  • β-crypt
    259 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1298 micro
Összesen 3928 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    219 micro
  • β-karotin
    542 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 116 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk, mossuk meg a zöldségeket, és vágjuk fel őket apró kockákra. (Fontos, hogy nem túl apróra, és ne túl nagyra, hogy könnyen meg tudjanak majd párolódni a csirke belsejében, viszont ne is essenek össze.) Tegyük a tálba, majd adjuk hozzá a gerezdekre szedett narancsot/mandarint, és a felszeletelt almát.
  2. Olívaolajjal óvatosan locsoljuk meg, őröljünk rá egy kis borsot, keverjük össze, hagyjuk hűlni legalább fél órát a hűtő valamelyik barátságos polcán.
  3. Miután leellenőriztük, hogy a csirke valóban teljesen tiszta és tollmentes, szalvétával itassuk fel az esetleges nedvességet. Helyezzük egy letakarható tepsibe, vagy előzőleg legalább fél órán át beáztatott cserépedénybe. Egy kevés olívaolajjal kenjük be a csirkét. Tényleg ne sokkal, épp csak annyi szükséges, hogy megfogja a fűszereket, amivel bekenjük. Így nem fog odaégni az oregánó, sem a majoranna és a bazsalikom sem.
  4. Töltsük meg a csirkét a zöldséges-gyümölcsös salátával.
  5. Dörzsöljük be a fűszerekkel, majd kenjük át a mézzel.
  6. Öntsük a csirke alá a fehérbort, majd a fokhagymát dobáljuk bele a borba. (Egy gerezdet esetleg vékonyra szeletelhetünk, és a csirke tetejére helyezhetjük.)
  7. Dobjuk be a borba a megmosott rozmaringszálat is.
  8. Hagyjuk állni kb. 8-12 órát, így remekül összeérnek az ízek.
  9. Jó másfél órát süssük, közben lime levével locsolgassuk olykor. (Mondjuk 25-30 percenként.) (Ne felejtsük, hogy az egész, boltban vásárolt csirkének több idő kell, hisz levet enged.) Majd vegyük le az edény tetejét, és légkeveréssel süssük tovább, hogy szépen megpiruljon. Ellenőrizzük közben, hogy mennyire puhult meg (óvatosan bökjük meg, hogy ne sok nedvesség szökjön ki belőle).
  10. Miután a baromfiudvar nem ismerne rá az egykori társukra, hisz aranybarnára sült - igény szerint besűríthetjük a fehérbort némi tejszínnel.
  11. A kikészített lehetőleg kör alakú tálat betakarjuk a megmosott salátalevelekkel, és erre fektetjük a csirkét - a tetejére egy-egy szelet citrom és narancs vagy paradicsomszelet is kerülhet. Valamint egy kis darab petrezselyem,hogy teljes legyen a díszítés.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 110 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 70
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9043
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 30.

Ajánló

Ünnepek alkalmával, amikor összejön a család vagy baráti társaságok összejövelekor látványos és finom étel. Nem terheli meg az embert - mégis laktató. Aki kívánja, megszórhatja némi reszelt sajttal is. Ahogy a régi mondás tartja, fehér húst fehérborral, vöröset vörössel kínálunk. Ennél az ételnél nem kötelező ehhez ragaszkodni. Fehérből ajánlom az Israi Olivért, a zöldségek miatt pedig remekül kihozzák a Villányi Merlot különleges zamatát. Egészségünkre!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Anyu nem volt itthon egyik hétvégén, gondoltam meglepem. Szombat délelőtt nem kaptam szép húst a hentesnél. (Persze, piacnapon fél 12-kor egy kisvárosban - naív vagyok:)) Gondoltam egyet, elugrottam a Sparba és némi félelemmel, de megvettem a csirkét. Nem akartam komoly töltelékkel vacakolni, így született meg ez az ötlet. Remélem, másnak is ízleni fog. (Sajnos a tálalásról már nem sikerült képet készítenem, tele lett a memóriakártya, és jobban izgatott az étel, mint hogy töröljek bármit is, ezért elnézést kérek.) A meglepetés viszont remekül sikerült! Jó étvágyat!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...