Mézes-fűszeres csirke egyben sütve
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
400g csirke585 kcal
-
1 kcal
-
15g tv-paprika2 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
65g narancs22 kcal
-
85g alma40 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
60g méz182 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
13g főzőtejszín16 kcal
-
0g olívaolaj0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
1g oregánó1 kcal
-
1g majoranna1 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7g limelé2 kcal
-
4g salátalevél0 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1600g csirke2339 kcal
-
4 kcal
-
60g tv-paprika10 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
260g narancs89 kcal
-
340g alma159 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
240g méz730 kcal
-
400g fehérbor328 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
0g olívaolaj0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
2g oregánó5 kcal
-
2g majoranna5 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
28g limelé7 kcal
-
14g salátalevél2 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
46.9g csirke69 kcal
-
0.5g hegyes erős paprika0 kcal
-
1.8g tv-paprika0 kcal
-
1.5g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
7.6g narancs3 kcal
-
10g alma5 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
7g méz21 kcal
-
11.7g fehérbor10 kcal
-
1.5g főzőtejszín2 kcal
-
0g olívaolaj0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.8g limelé0 kcal
-
0.4g salátalevél0 kcal
-
7g sárgarépa3 kcal
-
2.6g fehérrépa2 kcal
-
0.2g rozmaring0 kcal
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.3 g
Zsír
-
Összesen 43 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 208 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1027.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 495 mg
-
Nátrium 248 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.4 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 492.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 591 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 185 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 1866 micro
-
β-karotin 4614 micro
-
β-crypt 65 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 325 micro
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 213 g
Zsír
-
Összesen 172 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 834 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4110.1 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 165 mg
-
Kálcium 551 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 386 mg
-
Foszfor 1980 mg
-
Nátrium 991 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 325.7 g
-
Cukor 271 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 1970.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2363 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 228 mg
-
D vitamin: 110 micro
-
K vitamin: 115 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 79 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 282 micro
-
Kolin: 739 mg
-
Retinol - A vitamin: 494 micro
-
α-karotin 7464 micro
-
β-karotin 18456 micro
-
β-crypt 259 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 1298 micro
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 120.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 219 micro
-
β-karotin 542 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Hozzávalók
-
1 db csirke
-
0.3 db hegyes erős paprika
-
0.6 db tv-paprika
-
1 kis fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 kis db alma
-
petrezselyem ízlés szerint
-
1.5 dl méz
-
4 dl fehérbor
-
4 csepp olívaolaj
-
1 teáskanál bazsalikom
-
2 kk oregánó
-
2 kk majoranna
-
1 kk curry por
-
só ízlés szerint
-
1 lime-ból nyert limelé
-
3 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
1 szál rozmaring
Elkészítés
- Tisztítsuk, mossuk meg a zöldségeket, és vágjuk fel őket apró kockákra. (Fontos, hogy nem túl apróra, és ne túl nagyra, hogy könnyen meg tudjanak majd párolódni a csirke belsejében, viszont ne is essenek össze.) Tegyük a tálba, majd adjuk hozzá a gerezdekre szedett narancsot/mandarint, és a felszeletelt almát.
- Olívaolajjal óvatosan locsoljuk meg, őröljünk rá egy kis borsot, keverjük össze, hagyjuk hűlni legalább fél órát a hűtő valamelyik barátságos polcán.
- Miután leellenőriztük, hogy a csirke valóban teljesen tiszta és tollmentes, szalvétával itassuk fel az esetleges nedvességet. Helyezzük egy letakarható tepsibe, vagy előzőleg legalább fél órán át beáztatott cserépedénybe. Egy kevés olívaolajjal kenjük be a csirkét. Tényleg ne sokkal, épp csak annyi szükséges, hogy megfogja a fűszereket, amivel bekenjük. Így nem fog odaégni az oregánó, sem a majoranna és a bazsalikom sem.
- Töltsük meg a csirkét a zöldséges-gyümölcsös salátával.
- Dörzsöljük be a fűszerekkel, majd kenjük át a mézzel.
- Öntsük a csirke alá a fehérbort, majd a fokhagymát dobáljuk bele a borba. (Egy gerezdet esetleg vékonyra szeletelhetünk, és a csirke tetejére helyezhetjük.)
- Dobjuk be a borba a megmosott rozmaringszálat is.
- Hagyjuk állni kb. 8-12 órát, így remekül összeérnek az ízek.
- Jó másfél órát süssük, közben lime levével locsolgassuk olykor. (Mondjuk 25-30 percenként.) (Ne felejtsük, hogy az egész, boltban vásárolt csirkének több idő kell, hisz levet enged.) Majd vegyük le az edény tetejét, és légkeveréssel süssük tovább, hogy szépen megpiruljon. Ellenőrizzük közben, hogy mennyire puhult meg (óvatosan bökjük meg, hogy ne sok nedvesség szökjön ki belőle).
- Miután a baromfiudvar nem ismerne rá az egykori társukra, hisz aranybarnára sült - igény szerint besűríthetjük a fehérbort némi tejszínnel.
- A kikészített lehetőleg kör alakú tálat betakarjuk a megmosott salátalevelekkel, és erre fektetjük a csirkét - a tetejére egy-egy szelet citrom és narancs vagy paradicsomszelet is kerülhet. Valamint egy kis darab petrezselyem,hogy teljes legyen a díszítés.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 110 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 9043
- Feltöltés dátuma: 2012. április 30.
Ajánló
Ünnepek alkalmával, amikor összejön a család vagy baráti társaságok összejövelekor látványos és finom étel. Nem terheli meg az embert - mégis laktató. Aki kívánja, megszórhatja némi reszelt sajttal is. Ahogy a régi mondás tartja, fehér húst fehérborral, vöröset vörössel kínálunk. Ennél az ételnél nem kötelező ehhez ragaszkodni. Fehérből ajánlom az Israi Olivért, a zöldségek miatt pedig remekül kihozzák a Villányi Merlot különleges zamatát. Egészségünkre!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Anyu nem volt itthon egyik hétvégén, gondoltam meglepem. Szombat délelőtt nem kaptam szép húst a hentesnél. (Persze, piacnapon fél 12-kor egy kisvárosban - naív vagyok:)) Gondoltam egyet, elugrottam a Sparba és némi félelemmel, de megvettem a csirkét. Nem akartam komoly töltelékkel vacakolni, így született meg ez az ötlet. Remélem, másnak is ízleni fog. (Sajnos a tálalásról már nem sikerült képet készítenem, tele lett a memóriakártya, és jobban izgatott az étel, mint hogy töröljek bármit is, ezért elnézést kérek.) A meglepetés viszont remekül sikerült! Jó étvágyat!