Curry por

A félreértések elkerülése végett a curry por (ejtsd: köri) nem keverendő össze a curry-vel (ejtsd: kari), mely utóbbi nem az indiaszerte elterjedt fűszert, hanem a szószos elkészítési módot jelöli. A curry por a brittek találmánya, hogy az indiai konyha jellegzetes fogásait könnyen, a legkisebb fáradozás nélkül tudják az asztalukra tenni. Az indiai hódoltságba érve, azt látták, hogy gyakran kerül az asztalra egy jellemzően sárga, zöldséges mártás. A mártás - illetve a curry por - jellegzetes színét a kurkumától kapja. Indiában ahány ház, annyi curry por. Mivel nincs egy általánosan bejegyzett recept, ezért szinte minden családnak megvan a maga jól bevált fűszerkeveréke. A fő komponense a koriandermag a maga tiszta, citromos ízével. Emellett jellemzően még római köményt, fekete borsot, chili-paprikát, görögszénát (lepkeszegmag) pirítanak egybe szárazon, majd pedig porrá örlik. Kiegészítő fűszer lehet még a gyömbér, dahl (lencsepor) valamint édes fűszerek (fahéj, szegfűszeg, kardamom). És ahogy azt már megtudhattuk kurkuma a színe miatt elhagyhatatlan eleme. Megjegyzendő, hogy létezik egy növény is curry néven, melynek babérlevélre hasonlító leveleit elterjedten használják a dél-indiai illetve a sri lanka-i konyhában.
Gyakorlatilag bárhol, bármikor megvásárolható.
Saját csomagolásában, vagy jól záródó fűszertartóban tárolható.
fehérjetartalom
14.29 g
zsírtartalom
13.486 g
szénhidráttartalom
55.83 g
víztartalom
8.8 g
Kalcium
525 mg
Foszfor
367 mg
Magnézium
255 mg
Nátrium
52 mg
B6 vitamin
0.105 g
Kolin
64.2 mg
E vitamin
25.24 mg
Niacin - B3 vitamin
3.26 mg
fehérje
14.29 g
Zsír
telített zsírsav
1.648 g
egyszeresen telített zsírsav
8.782 g
többszörösen telített zsírsav
3.056 g
ásványi anyagok
Kalcium
525 mg
Vas
19.1 mg
Magnézium
255 mg
Foszfor
367 mg
Nátrium
52 mg
Cink
4.7 mg
Réz
1.2 mg
Mangán
8.3 mg
Szelén
40.3 µg
szénhidrát
rost
53.2 g
cukor
2.76 g
víz
8.8 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.176 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.2 mg
Niacin - B3 vitamin
3.26 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.07 mg
Folát
56 µg
Kolin
64.2 mg
Béta-karotin
11 µg
E vitamin
25.24 mg
K vitamin
99.8 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
0.7 mg
B6 vitamin
0.105 g
Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!
NosaltyA „Szedd magad!” akciók nemcsak kedvező áron kínálják az adott zöldséget vagy gyümölcsöt, hanem élménnyé is varázsolják a szedést – mutatjuk, hol olcsó most az idei első zöldspárga.
NosaltyÓriási, lédús, gyönyörű piros, és csodás lecsó lesz belőle! Új magyar tájfajta paradicsom érkezik a boltokba.
NosaltyBár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!