Közel-Kelet Hercegnője
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bergamot
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 17% Zsír
Grillázshoz:
Tésztához:
-
7g tojás9 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
4g méz11 kcal
-
20g joghurt12 kcal
-
33 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Étcsokis ropogóshoz:
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
6g ostya24 kcal
-
5g vaj36 kcal
Oldott zselatinhoz:
Mézes moussehoz:
-
13g méz38 kcal
-
6g tej4 kcal
-
6g tojássárgája20 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
Narancsos moussehoz:
-
19g narancslé9 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
7 kcal
-
0 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
1g cointreau2 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
Összesen
599
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 17% Zsír
Grillázshoz:
Tésztához:
-
55g tojás69 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
30g méz91 kcal
-
160g joghurt98 kcal
-
30g napraforgó olaj265 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
5g sütőpor3 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
0 kcal
-
1g só0 kcal
Étcsokis ropogóshoz:
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
50g ostya189 kcal
-
40g vaj287 kcal
Oldott zselatinhoz:
Mézes moussehoz:
-
100g méz304 kcal
-
50g tej28 kcal
-
50g tojássárgája161 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
Narancsos moussehoz:
-
150g narancslé71 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
57 kcal
-
0 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
8g cointreau18 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
Összesen
4799
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 17% Zsír
Grillázshoz:
Tésztához:
-
3.2g tojás4 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
-
1.8g méz5 kcal
-
9.5g joghurt6 kcal
-
1.8g napraforgó olaj16 kcal
-
4.7g finomliszt17 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g só0 kcal
Étcsokis ropogóshoz:
-
5.9g étcsokoládé32 kcal
-
3g ostya11 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
Oldott zselatinhoz:
Mézes moussehoz:
-
5.9g méz18 kcal
-
3g tej2 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
11.8g habtejszín34 kcal
Narancsos moussehoz:
-
8.9g narancslé4 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
0.9g étkezési keményítő3 kcal
-
0 kcal
-
11.8g habtejszín34 kcal
-
0.5g cointreau1 kcal
-
0.1g citromlé0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
Összesen
282
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 34.5 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 160 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 554.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 211 mg
-
Nátrium 146 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.1 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 92.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 215 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Összesen
599
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 70.8 g
Zsír
-
Összesen 276.1 g
-
Telített zsírsav 133 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 44 g
-
Koleszterin 1281 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4433.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 1145 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 320 mg
-
Foszfor 1691 mg
-
Nátrium 1164 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 529.2 g
-
Cukor 391 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 740.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1717 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 53 mg
-
D vitamin: 244 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 234 micro
-
Kolin: 692 mg
-
Retinol - A vitamin: 1671 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 431 micro
-
β-crypt 244 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1013 micro
Összesen
4799
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 261.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
282
kcal
Hozzávalók
Grillázshoz:
Tésztához:
-
1 db tojás
-
80 g cukor
-
30 g méz
-
160 g joghurt
-
30 g napraforgó olaj
-
80 g finomliszt
-
5 g sütőpor
-
1 kk narancshéj
-
mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
-
1 g só
Étcsokis ropogóshoz:
-
100 g étcsokoládé
-
50 g ostya
-
40 g vaj
Oldott zselatinhoz:
Mézes moussehoz:
-
100 g méz
-
50 ml tej
-
50 g tojássárgája
-
200 ml habtejszín
Narancsos moussehoz:
-
1.5 dl narancslé
-
20 g cukor
-
15 g étkezési keményítő
-
10 db zöld kardamom
-
200 ml habtejszín
-
1 ek cointreau
-
1 kk citromlé
-
1 kk narancshéj
Elkészítés
Grillázshoz:
- Olvasszuk meg a cukrot aranybarnára, keverjük bele a durvára vágott diót, majd azonnal öntsük olajozott tepsire.
- Kihűlés után vágjuk fel, és ízlés szerint szórjunk majd a tésztába is. A többit tálalásnál szórjuk a szeletekre.
Tésztához:
- A tojást, mézzel, cukorral keverjük nagyon habosra.
- A joghurtot, olajat mérjük egy tálkába, keverjük el, majd öntsük a tojáshabhoz. Ezután már nem kell tovább habosítani.
- A lisztet és a maradék alapanyagot keverjük össze, majd adjuk a tojásos masszához.
- Öntsük tortaformába, szórjunk bele a grillázsból tetszés szerint.
- Süssük 170 fokon kb. 25 percig. Akkor jó, ha az ujjunk nyoma nem marad benne a tészta közepén.
- Ha a tészta kihűlt, vágjuk le a púpos tetejét. Majd vágjuk ketté úgy, hogy a felső réteg 1-1.5 cm vastag legyen.
Étcsokis ropogóshoz:
- A csokoládét a vajjal olvasszuk fel, keverjük bele az ostyatörmeléket.
- A vastagabb réteg tésztát helyezzük vissza a tortakarikába, kenjük rá még melegen a csokoládé felét. Még melegen dolgozzunk vele, mert vékony réteg lesz. A maradékot a vékony tésztán oszlassuk el. Ezt még tegyük félre.
Oldott zselatinhoz:
- A zselatinra öntsük rá a kimért hideg vizet.
- Ha megdagadt a zselatin, forraljuk fel. Használhatunk mikrót. Hagyjuk kicsit hűlni.
Mézes moussehoz:
- A tejet a mézzel felforraljuk.
- A forró tejet állandóan kevergetve öntsük a tojássárgákhoz, majd melegítsük addig, míg besűrűsödik. Mérjünk hozzá 15 g oldott zselatint. Keverjük el.
- A tejszínt verjük habbá, és keverjük hozzá a tojásos-mézes krémalaphoz. A krémalap jó kézmeleg legyen.
- Öntsük a tortaformában lévő csokival megkent tésztára.
- Tegyük hűtőbe, amíg kezd dermedni a krém. Majd tegyük rá a másik réteg tésztát.
Narancsos moussehoz:
- Amíg a torta első rétege hűl, a kardamommagokat kicsit törjük össze, majd a citrusok levével (és a narancshéjjal) forraljuk fel. Hagyjuk kicsit állni benne, majd szűrjük le, és jól nyomkodjuk ki a magokból a levet.
- A keményítőt keverjük el a cukorral, öntsük a narancsléhez, majd főzzünk belőle pudingot. Adjunk hozzá 17 g oldott zselatint. Keverjük el.
- Verjük habbá a tejszínt, majd keverjük össze a jó kézmelegre hűlt narancsos pudinggal. Adjuk hozzá a cointreaut. Öntsük a második réteg tésztára.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1613
- Feltöltés dátuma: 2018. december 08.
Ajánló
Tetszés szerint díszíthetjük, tálaláskor érdemes megszórni a szeletet grillázzsal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Bergamot
1 recept
Szerettem volna egy finom, fűszeres, narancsos sütit. Hát...először nem nagyon jött össze. Végül ez lett a bátyám szülinapi tortája is. Nagyon könnyű desszert, kiadós családi étkezések után is bátran ajánlom. A recepthez cukrozatlan, állati eredetű tejszínt használtam 31%-osat. A krémekhez mért zselatint mindig az oldott zselatinból mértem. A tésztához használt joghurt legyen minél sűrűbb. Az étcsokis ropogóshoz karamellizált ostyatörmeléket használtam, de ez helyettesíthető rolettivel is. A narancslé pedig legyen frissen facsart.