Joghurt

Joghurt

Leírás

Joghurt – receptek, leírás, tippek

A joghurt egy sokoldalú savanyított tejtermék, amelyet évezredek óta fogyasztanak világszerte. Kiváló táplálkozási értékei miatt a kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen része. Legyen szó reggeliről, uzsonnáról vagy desszertről, a joghurt mindig remek választás!

A joghurt tehén- vagy juhtejből, baktériumkultúrával előállított savanyú tejkészítmény. A joghurt létrejötte a legenda szerint a Kaukázushoz köthető, ahol egy véletlen folytán különböző mikroorganizmusok kerültek egy köcsög tejbe, és mivel a hőmérséklet is megfelelő volt számukra, megsavanyították a tejet. A törökök „yogurut”-nak nevezték el az így létrejött készítményt. Mindez a 8. században történt, a 11. századtól pedig már a ma is használatos „yoghurt” elnevezéssel illették. A joghurt élő egészség: kalciumban, foszforban, káliumban, fehérjében és B-vitaminokban gazdag. Ajánlatos natúr joghurtot választani, amely hozzáadott cukrot nem tartalmaz. A konyhában széleskörűen használható: adhatjuk salátákhoz, levesekbe, húsokhoz és desszertekhez.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a joghurt?

A joghurt fermentált tejtermék, amelyet tejsavbaktériumok segítségével állítanak elő. Ezek az apró mikroorganizmusok a tejcukrot tejsavvá alakítják, ami a joghurt frissítő, enyhén savanykás ízét adja. A joghurt rengeteg formában elérhető, a sűrű görög joghurttól kezdve az ízesített változatokig. Natúr formában is népszerű, de szinte végtelen variációban felhasználható.

Hogyan vásároljuk?

A boltok polcain számtalan típusú joghurt közül választhatunk. Vásárláskor ellenőrizzük a címkén a hozzáadottcukor-tartalmat, ha egészségesebb alternatívát keresünk. A görög joghurt krémesebb, fehérjében gazdagabb, míg a hagyományos joghurt könnyebb, és kevésbé zsíros. Ha frissességre vágyunk, mindig válasszunk rövid szavatossági idővel rendelkező termékeket.

Mire jó a joghurt?

A joghurt kiváló kalcium- és fehérjeforrás, amely segíti a csontok és az izmok egészségének fenntartását. A benne lévő probiotikumok támogatják az emésztést és a bélflóra egyensúlyát. Sokoldalúsága miatt felhasználható salátaöntetekben, levesekben vagy süteményekben. Gyümölcsökkel és mézzel keverve egyszerű, de tápláló desszert készíthető belőle. A joghurtot mindig hűtőszekrényben tároljuk, hogy megőrizzük frissességét. Felbontás után érdemes 2-3 napon belül elfogyasztani, de zárt csomagolásban a szavatossági idő végéig eltartható.

Mi készülhet joghurtból?

A joghurt az egyik legsokoldalúbb alapanyag: készíthetünk belőle gyümölcsturmixot, tzatzikit, vagy akár joghurtos mártogatóst zöldségekhez. A sütés nélküli joghurttorta friss gyümölcsökkel és kekszalappal könnyed nyári desszert, de bármikor összeállítható, gyors bögrés-joghurtos sütihez is remek, ahogyan a bonyolultabb színes piskótás süteményekhez is. Különleges újévi görög sütemény alapja, de önmagában, hűsítő, török italként is ismerik. Hideg levesekhez is adható, például az uborkás-joghurtos leveshez, amely igazi hűsítő finomság. Nyáron pedig egy fantasztikus joghurtos lángost is készíthetünk. A főételek közül minden rakott ételhez ajánljuk, nagy közönségkedvenc például a rakott zöldbab, de a rántott cukkinihoz is mennyei mártogatós. Saláták közüll a színes cobbsalátát javasoljuk!

Még több joghurtos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor, szinte minden boltban, de egyes piacokon akár házilag is megvásárolhatjuk.

hogyan tároljam

A joghurtot mindig hűtőszekrényben tároljuk.

100g Joghurt

fehérjetartalom

3.47 g

zsírtartalom

13003.081 g

szénhidráttartalom

4.66 g

víztartalom

87.9 g

gramm joghurt?

Top ásványi anyagok

Kalcium

121 mg

Foszfor

95 mg

Nátrium

46 mg

Magnézium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.032 g

Kolin

15.2 mg

C vitamin

0.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.389 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.47 g

Zsír

telített zsírsav

2.096 g

egyszeresen telített zsírsav

0.893 g

többszörösen telített zsírsav

0.092 g

koleszterin

13 g

ásványi anyagok

Kalcium

121 mg

Vas

0.05 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

95 mg

Nátrium

46 mg

Cink

0.59 mg

Réz

0.009 mg

Mangán

0.004 mg

Szelén

2.2 µg

szénhidrát

cukor

4.66 g

víz

87.9 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.029 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.142 mg

Niacin - B3 vitamin

0.075 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.389 mg

Folát

7 µg

Kolin

15.2 mg

Retinol

27 µg

Béta-karotin

5 µg

E vitamin

0.06 mg

D vitamin

2 µg

K vitamin

0.2 µg

B12 vitamin

0.37 µg

A vitamin

27 µg

C vitamin

0.5 mg

B6 vitamin

0.032 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...