Babkrémmel töltött gőzgombóc sajtmártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
85 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
11g joghurt7 kcal
-
31g víz0 kcal
-
27 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
A babkrémhez
-
50g vörösbab169 kcal
-
13g bacon49 kcal
-
1g mustár1 kcal
-
23g lilahagyma8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A sajtmártáshoz
-
38g sajt132 kcal
-
90g kápia paprika19 kcal
-
38g főzőtejszín49 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
Összesen
778
kcal
- 9% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g tönkölybúza liszt338 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
100g élesztő105 kcal
-
45g joghurt27 kcal
-
125g víz0 kcal
-
12g napraforgó olaj106 kcal
-
4g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
A babkrémhez
-
200g vörösbab674 kcal
-
50g bacon197 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A sajtmártáshoz
-
150g sajt528 kcal
-
360g kápia paprika77 kcal
-
150g főzőtejszín197 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
Összesen
3109
kcal
- 9% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
12.3g finomliszt45 kcal
-
6.2g tönkölybúza liszt21 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
6.2g élesztő6 kcal
-
2.8g joghurt2 kcal
-
7.7g víz0 kcal
-
0.7g napraforgó olaj7 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
A babkrémhez
-
12.3g vörösbab41 kcal
-
3.1g bacon12 kcal
-
0.3g mustár0 kcal
-
5.5g lilahagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.4g rozmaring1 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A sajtmártáshoz
-
9.2g sajt32 kcal
-
22.1g kápia paprika5 kcal
-
9.2g főzőtejszín12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
Összesen
191
kcal
- 9% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 36.3 g
Zsír
-
Összesen 26.7 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1980.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 384 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 154 mg
-
Foszfor 691 mg
-
Nátrium 700 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 217.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 296 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 99 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 473 micro
-
Kolin: 113 mg
-
Retinol - A vitamin: 176 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 1225 micro
-
β-crypt 364 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
Összesen
778
kcal
- 9% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 145 g
Zsír
-
Összesen 106.9 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 493 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7923.2 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 1535 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 614 mg
-
Foszfor 2766 mg
-
Nátrium 2798 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 406.7 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 63 mg
VÍZ
-
Összesen 870.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1186 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 396 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1893 micro
-
Kolin: 454 mg
-
Retinol - A vitamin: 704 micro
-
α-karotin 67 micro
-
β-karotin 4899 micro
-
β-crypt 1454 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 584 micro
Összesen
3109
kcal
- 9% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 487.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 172 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 53.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 116 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 301 micro
-
β-crypt 89 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
191
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg finomliszt
-
10 dkg tönkölybúza liszt
-
1 db tojássárgája
-
10 dkg élesztő
-
3 ek joghurt
-
1.3 dl víz
-
1.5 ek napraforgó olaj
-
0.5 tk só
-
1 teáskanál cukor
A babkrémhez
-
20 dkg vörösbab
-
5 dkg bacon
-
1 tk mustár
-
1 db lilahagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 szál rozmaring
-
2 csipet őrölt fűszerkömény
-
1 csipet fekete bors
-
só ízlés szerint
A sajtmártáshoz
-
15 dkg sajt
-
3 db kápia paprika
-
1.5 dl főzőtejszín
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- A gőzgombóc tésztájához a liszteket egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olajat, a joghurtot és a tojássárgáját. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben, és ezt is hozzáadva közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Miután a tészta összeállt, jól kidolgozzuk, majd fél órát letakarva, langyos helyen kelesztjük. Miután megkelt, óvatosan átdolgozzuk, és még 20 percig kelesztjük.
- Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a babkrémet. Ehhez a bacont ujjnyi csíkokra vágjuk, kisütjük a zsírját, majd hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a leöblített babot, a mustárt és a köményt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Villával vagy fakanállal nagyjából összetörjük a babot, és annyi vizet adunk hozzá, hogy krémszerű legyen. Utolsó lépésként belereszeljük a gerezd fokhagymát, és hozzáadjuk az aprított rozmaringot. Miután összeforraltuk, félretesszük hűlni.
- Miután a tészta eleget pihent, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval vagy egy vizespohár segítségével kiszaggatjuk.
- A kiszaggatott korongok közepébe 1-1 evőkanálnyi babkrémet teszünk, egy másik koronggal befedjük, és a szélét összenyomkodjuk.
- Egy fazékban vizet forralunk, és ha van, párolóbetétre, ha nincs, akkor egy szűrőbe helyezve a gombócokat a gőzben kb. 20 perc alatt készre gőzöljük.
- A mártáshoz a paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, majd láng fölött vagy a sütőben a grill alatt megsütjük. Miután megsültek, lefedve hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk, eltávolítjuk a csumájukat és a magokat.
- Lereszeljük a sajtot, mártásos edényben, pici vajon, lassú tűzön felolvasztjuk, hozzáadjuk a paprikát, felöntjük a főzőtejszínnel, és botmixerrel pépesítjük, ízesítjük sóval, kevés fehérborssal, beforraljuk, és a babos gőzgombóccal tálaljuk.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2214
- Feltöltés dátuma: 2012. július 06.
Ajánló
Fogyaszthatjuk meleg előéteként, de főételként is megállja a helyét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Mivel állandóan kísérletezem, próbálok új ízeket, illetve alapanyagokat párosítani, megtalálni a tökéletes fűszerezését egy-egy ételnek, így nem csoda, hogy ez az étel megszületett. Nem mondom, hogy percek alatt el lehet készíteni, de nem bonyolult. Viszont nagyon finom! :-) Szerintem megér egy próbát.