Marhanyak

Marhanyak

Leírás

Marhanyak – receptek, leírás, tippek

A marhanyak egy kifejezetten szilárd, porcos szerkezetű rész a marha nyaki területén. Gasztronómiai szempontból a marhanyakó a marha nyakának izmos, inas, zsíros része, amely gazdag ízvilágot ad az adott ételnek. Jellemzően hosszabb főzési vagy lassú sütési technikákat igényel, hogy a szövetek puhák és omlósak legyenek.

A marhanyakat általában darabolt vagy darált formában hasznosítjuk, így felhasználható: pörköltnek, tokánynak, gulyásnak, vagdaltnak, valamint nagyon finom leves készülhet belőle.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a marhanyak?

A marhanyak a marha nyakának része, amit a konyhában is fel tudunk használni, hiszen gazdag ízvilágú ételek készíthetőek belőle. Mivel egy igen inas, izmos részéről van szó, ezért lassú és hosszú főzési technika szükséges elkészítéséhez.

Hogyan vásároljuk?

Marhanyakat hentesnél, piacon, illetve speciális húsboltokban tudunk venni. Szuper- és hipermarketek állandó kínálatára nem jellemző, de alkalmanként ott is találhatunk. Ha lehet, válasszunk helyi termelőtől vagy megbízható hentesnél terméket. Az állatok megfelelő tartási körülményei javíthatják a hús minőségét. A marhanyak színe élénk vörös. Egy-két napig eláll hűtőben, de a legjobb ha vásárlás után azonnal felhasználjuk. Fagyasztásra is alkalmas, így 6-8 hónapig alkalmas a fogyasztásra. Fontos, hogy mindig a hűtőben olvasszuk ki, ne szobahőmérsékleten.

Mire jó a marhanyak?

A marhanyakban lévő kötőszövetek sok kollagént tartalmaznak, ami lassú főzés során lebomlik, és a porcokkal együtt támogathatja az ízületek és a bőr egészségét. Emellett gazdag vasban, cinkben és b-vitaminokban, valamint fehérjében.

A marhanyak kiváló alapanyag pörköltekhez és ragukhoz, mivel lassú főzés során a kötőszövetek lebomlanak, gazdag, selymes állagot adva az ételnek. Intenzív marhahúsleves alap készítéséhez is gyakran használják.

Mi készülhet a marhanyakból?

készülhet babgulyás, tajvani marhahúsleves és gulyás zöldfűszeres krumpligombóccal.

Még több marhanyakból készült receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában tudunk venni marhanyakat hentesnél vagy húsboltban.

hogyan tároljam

Egy-két napig eláll hűtőben, de a legjobb ha vásárlás után azonnal felhasználjuk. Fagyasztásra is alkalmas, így 6-8 hónapig alkalmas a fogyasztásra. Fontos, hogy mindig a hűtőben olvasszuk ki, ne szobahőmérsékleten.

100g Marhanyak

fehérjetartalom

21.75 g

zsírtartalom

64004.48 g

szénhidráttartalom

0.16 g

víztartalom

72.51 g

gramm marhanyak?

Top ásványi anyagok

Foszfor

213 mg

Nátrium

80 mg

Magnézium

21 mg

Kalcium

13 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.567 g

Kolin

71.8 mg

Niacin - B3 vitamin

5.003 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.665 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.75 g

Zsír

telített zsírsav

1.86 g

egyszeresen telített zsírsav

2.32 g

többszörösen telített zsírsav

0.3 g

koleszterin

64 g

ásványi anyagok

Kalcium

13 mg

Vas

2.12 mg

Magnézium

21 mg

Foszfor

213 mg

Nátrium

80 mg

Cink

5.43 mg

Réz

0.088 mg

Mangán

0.014 mg

Szelén

24.2 µg

szénhidrát

víz

72.51 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.08 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.17 mg

Niacin - B3 vitamin

5.003 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.665 mg

Folát

3 µg

Kolin

71.8 mg

Retinol

2 µg

E vitamin

0.17 mg

D vitamin

4 µg

K vitamin

1.5 µg

B12 vitamin

2.3 µg

A vitamin

2 µg

B6 vitamin

0.567 g

23 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...