Marhanyak
Leírás
Marhanyak – receptek, leírás, tippek
A marhanyak egy kifejezetten szilárd, porcos szerkezetű rész a marha nyaki területén. Gasztronómiai szempontból a marhanyakó a marha nyakának izmos, inas, zsíros része, amely gazdag ízvilágot ad az adott ételnek. Jellemzően hosszabb főzési vagy lassú sütési technikákat igényel, hogy a szövetek puhák és omlósak legyenek.
A marhanyakat általában darabolt vagy darált formában hasznosítjuk, így felhasználható: pörköltnek, tokánynak, gulyásnak, vagdaltnak, valamint nagyon finom leves készülhet belőle.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a marhanyak?
A marhanyak a marha nyakának része, amit a konyhában is fel tudunk használni, hiszen gazdag ízvilágú ételek készíthetőek belőle. Mivel egy igen inas, izmos részéről van szó, ezért lassú és hosszú főzési technika szükséges elkészítéséhez.
Hogyan vásároljuk?
Marhanyakat hentesnél, piacon, illetve speciális húsboltokban tudunk venni. Szuper- és hipermarketek állandó kínálatára nem jellemző, de alkalmanként ott is találhatunk. Ha lehet, válasszunk helyi termelőtől vagy megbízható hentesnél terméket. Az állatok megfelelő tartási körülményei javíthatják a hús minőségét. A marhanyak színe élénk vörös. Egy-két napig eláll hűtőben, de a legjobb ha vásárlás után azonnal felhasználjuk. Fagyasztásra is alkalmas, így 6-8 hónapig alkalmas a fogyasztásra. Fontos, hogy mindig a hűtőben olvasszuk ki, ne szobahőmérsékleten.
Mire jó a marhanyak?
A marhanyakban lévő kötőszövetek sok kollagént tartalmaznak, ami lassú főzés során lebomlik, és a porcokkal együtt támogathatja az ízületek és a bőr egészségét. Emellett gazdag vasban, cinkben és b-vitaminokban, valamint fehérjében.
A marhanyak kiváló alapanyag pörköltekhez és ragukhoz, mivel lassú főzés során a kötőszövetek lebomlanak, gazdag, selymes állagot adva az ételnek. Intenzív marhahúsleves alap készítéséhez is gyakran használják.
Mi készülhet a marhanyakból?
készülhet babgulyás, tajvani marhahúsleves és gulyás zöldfűszeres krumpligombóccal.
Még több marhanyakból készült receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Az év bármely időszakában tudunk venni marhanyakat hentesnél vagy húsboltban.
hogyan tároljam
Egy-két napig eláll hűtőben, de a legjobb ha vásárlás után azonnal felhasználjuk. Fagyasztásra is alkalmas, így 6-8 hónapig alkalmas a fogyasztásra. Fontos, hogy mindig a hűtőben olvasszuk ki, ne szobahőmérsékleten.
100g Marhanyak
fehérjetartalom
21.75 g
zsírtartalom
64004.48 g
szénhidráttartalom
0.16 g
víztartalom
72.51 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
213 mg
Nátrium
80 mg
Magnézium
21 mg
Kalcium
13 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.567 g
Kolin
71.8 mg
Niacin - B3 vitamin
5.003 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.665 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
21.75 g
Zsír
telített zsírsav
1.86 g
egyszeresen telített zsírsav
2.32 g
többszörösen telített zsírsav
0.3 g
koleszterin
64 g
ásványi anyagok
Kalcium
13 mg
Vas
2.12 mg
Magnézium
21 mg
Foszfor
213 mg
Nátrium
80 mg
Cink
5.43 mg
Réz
0.088 mg
Mangán
0.014 mg
Szelén
24.2 µg
szénhidrát
víz
72.51 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.08 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.17 mg
Niacin - B3 vitamin
5.003 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.665 mg
Folát
3 µg
Kolin
71.8 mg
Retinol
2 µg
E vitamin
0.17 mg
D vitamin
4 µg
K vitamin
1.5 µg
B12 vitamin
2.3 µg
A vitamin
2 µg
B6 vitamin
0.567 g