Pastitsio - Görög darált húsos makaróni
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Glaser
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
A darált húsos mártáshoz:
-
3g olívaolaj24 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
50g darált marhahús71 kcal
-
50g darált sertéshús91 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
33g vörösbor28 kcal
-
4 kcal
-
17g víz0 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g oregánó1 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g cukor0 kcal
A besamelmártáshoz:
-
12g vaj84 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
133g tej75 kcal
-
17g parmezán sajt65 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Azon kívül:
-
100g makaróni0 kcal
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
33 kcal
-
1g vaj8 kcal
Összesen
586
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
A darált húsos mártáshoz:
-
8g olívaolaj71 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
150g darált marhahús213 kcal
-
150g darált sertéshús273 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
13 kcal
-
50g víz0 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g cukor0 kcal
A besamelmártáshoz:
-
35g vaj251 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
400g tej224 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Azon kívül:
-
300g makaróni0 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
4g vaj25 kcal
Összesen
1759
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
A darált húsos mártáshoz:
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
5.4g vöröshagyma2 kcal
-
13 kcal
-
16 kcal
-
4.8g sárgarépa2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
6g vörösbor5 kcal
-
1 kcal
-
3g víz0 kcal
-
6g paradicsom1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
0.2g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g cukor0 kcal
A besamelmártáshoz:
-
2.1g vaj15 kcal
-
2.3g finomliszt8 kcal
-
24.1g tej13 kcal
-
12 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Azon kívül:
-
18.1g makaróni0 kcal
-
2.4g tojásfehérje1 kcal
-
1.5g parmezán sajt6 kcal
-
0.2g vaj2 kcal
Összesen
105
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 39 g
Zsír
-
Összesen 32.2 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 179 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1557.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 502 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 470 mg
-
Nátrium 480 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 224.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 388 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 151 mg
-
Retinol - A vitamin: 164 micro
-
α-karotin 863 micro
-
β-karotin 2261 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 2392 micro
-
Lut-zea 242 micro
Összesen
586
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 116.9 g
Zsír
-
Összesen 96.6 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 537 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4673.5 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 129 mg
-
Kálcium 1506 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 1411 mg
-
Nátrium 1440 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.8 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 672.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1164 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 85 micro
-
K vitamin: 84 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 110 micro
-
Kolin: 454 mg
-
Retinol - A vitamin: 491 micro
-
α-karotin 2589 micro
-
β-karotin 6784 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 7176 micro
-
Lut-zea 726 micro
Összesen
1759
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 281.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 87 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 40.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 156 micro
-
β-karotin 408 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 432 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
105
kcal
Hozzávalók
A darált húsos mártáshoz:
-
1 ek olívaolaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
150 g darált marhahús
-
150 g darált sertéshús
-
1 közepes db sárgarépa
-
1 gerezd fokhagyma
-
100 ml vörösbor
-
1 ek sűrített paradicsom
-
50 ml víz
-
1 közepes db paradicsom
-
1 db babérlevél
-
0.3 db fahéjrúd
-
1 csipet szegfűbors
-
1 tk oregánó
-
1 ek petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csipet cukor
A besamelmártáshoz:
-
2.5 ek vaj
-
2.5 ek finomliszt
-
400 ml tej
-
50 g parmezán sajt
-
1 db tojássárgája
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
Azon kívül:
-
300 g makaróni
-
1 db tojásfehérje
-
25 g parmezán sajt
Elkészítés
A darált húsos mártáshoz:
- A darálthús-mártáshoz: A hagymát, fokhagymát és sárgarépát meghámozzuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a répát durvára reszeljük. A paradicsomot kockára vágjuk.
- Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, a hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, a darált húst hozzáadjuk, és morzsásra pirítjuk. A répát és a fokhagymát hozzáadjuk, és további 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a borral, és főzzük, míg az egész folyadék elpárolog. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, a paradicsomot hozzáadjuk. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a babérlevelet, fahéjrudat, szegfűborsot és oregánót. Lefedve kb. 10 percig főzzük, majd fedő nélkül további 5 percig főzzük, míg az egész folyadék elpárolog. A petrezselymet a mártáshoz kavarjuk. A babérlevelet és a fahéjrudat kihalásszuk a mártásból.
- A makarónit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A tojásfehérjét enyhén felverjük, majd elkeverjük a makarónival.
- A besamelmártáshoz: A vajat egy edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, világosra pirítjuk, felöntjük a tejjel, felfőzzük, és kb. 5 perc alatt bársonyosan sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a parmezánt, felolvasztjuk benne, majd hozzákeverjük a tojássárgát is. A mártást sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
- Egy merőkanálnyit a besamelmártásból a darált húsos mártáshoz kavarunk.
- Egy tűzállótálat kevés vajjal kikenünk. A makaróni felét elrendezzük a tűzállótálba, enyhén lenyomkodjuk, megszórjuk a parmezán felével, rásimítjuk a darált húsos mártást, elrendezzük rajta a maradék makarónit, rásimítjuk a besamelmártást, és megszórjuk a maradék parmezánnal. Betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 40 percig sütjük. Kivesszük, kb. 15 percet hagyjuk állni, majd tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 80
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 4542
- Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Glaser
1980 recept
A görög konyha egyik klasszikusa.