r
Nosalty Logó

Muszaka ahogy edna készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
edna
Muszaka ahogy edna készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A muszakához

A besamelhez

Összesen 964 kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A muszakához

A besamelhez

Összesen 3863 kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A muszakához

A besamelhez

Összesen 121 kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.3 g

Zsír

  • Összesen
    46.2 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    172 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2373.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    693 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    619 mg
  • Nátrium
    900 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    375.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    308 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    281 micro
  • α-karotin
    43 micro
  • β-karotin
    306 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1094 micro
  • Lut-zea
    1107 micro
Összesen 964 kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    205.3 g

Zsír

  • Összesen
    184.9 g
  • Telített zsírsav
    86 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    687 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9492.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    2774 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    437 mg
  • Foszfor
    2475 mg
  • Nátrium
    3599 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    324.7 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1500.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1233 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    77 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    770 micro
  • Kolin:
    485 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1125 micro
  • α-karotin
    172 micro
  • β-karotin
    1222 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4374 micro
  • Lut-zea
    4426 micro
Összesen 3863 kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    302.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    140 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 121 kcal

Hozzávalók

A muszakához

A besamelhez

Elkészítés

A muszakához

  1. Padlizsánt, cukkinit megmossuk, csíkokra vagy karikára szeljük, sózzuk. Ha kiengedte a levét, megtöröljük, és olívaolajon megsütjük őket.
  2. Krumplit meghámozzuk, karikákra vágjuk, azolajban megsütjük.
  3. A rizst olívaolajon pirítjuk 1-2percig (figyelve, ne égjen le), aztán kétszeres forró csapvízzel,1 leveskockával fedő alattmegfőzzük. (Én jázmin rizst használok, de bármilyennel jó lesz.)
  4. Serpenyőben az összevágott hagymát megdinszteljük, az egészen apró darabokra vágott csirkemellet ( vagy le is lehet darálni) fehéredésig pirítjuk, sóval, borssal, fokhagymával, oregánóval,szegfűszeggel,kis kávéskanál kakaóval (vigyázva, mert könnyen leég), negyedelt koktélparadicsommal, fahéjjal, cukorral ízesítjük.
  5. A besamel következik, a megolvadt vajhoz hozzáadjuk a lisztet, óvatosan, nehogy leégjen, majd hozzáöntjük lassan a tejet, tetszés szerinti parmezánnal, fehérborssal, szerecsendióval,sóval ízesítjük, sűrűn keverve addig főzzük, míg kellemes állagú nem lesz (én mindig megkóstolom, hogy elég sós-e).
  6. Közepes tepsit kikenünk olajjal, és rétegezzük: krumpli, padlizsán, husi, a besamel 1/3-a,rizs, cukkini, a többi besamel és a tetejére a sajt.
  7. Előmelegített sütőben (nálam kb. 200 fok, de elég régi típusú a tűzhely) 40-50 percig sütöm. A sajttól és a besamel állagától függ, hogy mikor kész. Ha a sajt szép színű lesz, már jó is!:) Aki igényli kenyérrel, tejföllel kísérheti.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x20x6
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 15675
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 27.

Ajánló

Azt, hogy milyen bor illik hozzá, azt nem tudom, de utána egy kiadós pihegés egészen biztosan jót fog tenni. :)) 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Párom kedvenc nyaralóhelye Kréta, és ha Kréta, akkor muszaka. Ott természetesen nem csirkével készítik, de kicsit lazítani akartam az amúgy eléggé leterhelő ételen, ezért került bele a csirkehús és a rizs. Nem olyan rég rátaláltam egy chilis bab receptre, ahol bátran ajánlották a kakaóval ízesítést. Óvatoskodtam, mert nem tudtam, mi lesz belőle, de remek ízhatás érhető el vele, ezért került ebbe a muszaka receptbe is. Tudom, hogy ez nem az igazi, és lehet, hogy nem is muszakának kéne hívni, annyi pontban eltér az eredetitől, de mégiscsak a kiindulója ez az amúgy nem túl egyszerű, jó sok mosatlannal járó alaprecept.:) Ha nem lenne mosogatógép itthon, lehet, hogy neki sem állnék, mert sosem végeznék a takarítással. :) Nem egy tojásrántotta egyszerűségére kell készülni, ha nekiáll az ember fia/lánya.:) De nem lehetetlen!! És mindenképpen megéri nekiállni, még egy olyan kezdő "szakácsnak" is, mint én!:) (Nekem a sütésig kereken 2 óra volt az előkészülés, de csak 2 tűzön főztem-sütöttem a hozzávalókat, több tűzön ez az idő természetesen rövidebb.)

Hozzávalók

A muszakához

A besamelhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek