Húsgolyók harisszaszószban
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
A harissához
-
120g kápia paprika26 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
7g menta5 kcal
-
3g só0 kcal
-
58 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
A húsgolyókhoz
-
150g sütnivaló kolbász464 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
200g konzerv paradicsom32 kcal
-
24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15g koriander3 kcal
-
90g menta63 kcal
-
75g feta sajt199 kcal
Összesen
1184
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
A harissához
-
240g kápia paprika51 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
14g menta10 kcal
-
6g só0 kcal
-
116 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
A húsgolyókhoz
-
300g sütnivaló kolbász927 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
48 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g koriander7 kcal
-
180g menta126 kcal
-
150g feta sajt398 kcal
Összesen
2367
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
A harissához
-
13.4g kápia paprika3 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.8g menta1 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
2.5g szárított paradicsom6 kcal
-
1.3g olívaolaj12 kcal
A húsgolyókhoz
-
16.7g sütnivaló kolbász52 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
1.1g zsemlemorzsa4 kcal
-
1.3g olívaolaj12 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
22.3g konzerv paradicsom4 kcal
-
11.2g passzírozott paradicsom3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.7g koriander0 kcal
-
10g menta7 kcal
-
8.4g feta sajt22 kcal
Összesen
133
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.6 g
Zsír
-
Összesen 88.1 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 248 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5831.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 797 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 215 mg
-
Foszfor 816 mg
-
Nátrium 3927 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.1 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 651.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 619 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 210 mg
-
D vitamin: 96 micro
-
K vitamin: 86 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 261 micro
-
Kolin: 234 mg
-
Retinol - A vitamin: 132 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 3097 micro
-
β-crypt 519 micro
-
Likopin 29713 micro
-
Lut-zea 818 micro
Összesen
1184
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.3 g
Zsír
-
Összesen 176.2 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 78 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 497 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11662.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 106 mg
-
Kálcium 1594 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 431 mg
-
Foszfor 1632 mg
-
Nátrium 7854 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126.1 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 1302.9 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1238 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 419 mg
-
D vitamin: 193 micro
-
K vitamin: 173 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 523 micro
-
Kolin: 469 mg
-
Retinol - A vitamin: 265 micro
-
α-karotin 50 micro
-
β-karotin 6195 micro
-
β-crypt 1038 micro
-
Likopin 59426 micro
-
Lut-zea 1636 micro
Összesen
2367
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 9.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 650.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 438 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 72.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 346 micro
-
β-crypt 58 micro
-
Likopin 3314 micro
-
Lut-zea 91 micro
Összesen
133
kcal
Hozzávalók
A harissához
-
2 közepes db kápia paprika
-
3 db chili
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1.5 teáskanál római kömény
-
1.5 kávéskanál koriandermag
-
0.5 teáskanál fekete bors
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 citromból nyert citromhéj
-
2 szál menta
-
1 teáskanál só
-
5 db szárított paradicsom
-
3 ek olívaolaj
A húsgolyókhoz
-
1 db tojás
-
2 ek zsemlemorzsa
-
3 ek olívaolaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
400 g konzerv paradicsom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csokor koriander
-
1 csokor menta
-
150 g feta sajt
Elkészítés
A harissához
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy tepsit béleljünk ki alufóliával, és tegyük rá a kápia paprikát, majd süssük 12-15 percig, amíg kívül már kezd feketedni. Ha elkészült, tegyük egy edénybe, fedjük le, és hagyjuk állni 5-6 percig. Ezalatt a gőztől összeesik, és a paprika húsa elválik a héjától. Ezután pucoljuk meg, csumázzuk ki, majd pakoljuk félre.
- A fűszerköményt, a római köményt, a koriandermagot és a fekete borsot dobjuk száraz serpenyőbe, és nagy lángon pirítsuk 2-3 percig, amíg illatozni nem kezd. Tegyük át egy mozsárba, és őröljük meg.
- Tegyük késes betétű robotgépbe a chilit, a sült paprikát, a megőrölt fűszereket, a pirospaprikát és a megtisztított fokhagymagerezdeket. Reszeljük hozzá a citrom héját, aprítsuk fel a mentát, és ezt is adjuk hozzá. Dobjuk bele a szárított paradicsomot, ízesítsük kevés sóval, és adjuk hozzá az olajat is, majd az egészet turmixoljuk simára.
A húsgolyókhoz
- A kolbászhúst nyomkodjuk ki egy tálba. Üssünk hozzá egy tojást, és szórjuk meg kevés zsemlemorzsával, majd kézzel dolgozzuk össze, végül gyúrjunk belőle pingponglabda nagyságú golyókat. (Ha darált bárányhússal dolgozunk, akkor sózzuk-borsozzuk.)
- Egy serpenyőben forrósítsunk fel kevés olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a húsgolyókat. Ha minden oldaluk szép arany színű, akkor szedjük ki őket, és pakoljuk félre.
- Ugyanebbe a serpenyőbe tegyük bele a felaprított vöröshagymát, és adjunk hozzá még egy kevés olajat, ha szükséges. Pirítsuk 5-6 percig, majd öntsük hozzá a darabolt paradicsomot és pürét is, valamint ízlés szerint a korábban készített harissából is kanalazzunk bele.
- Főzzük 10 percig, amíg kissé be nem sűrűsödik, majd tegyük vissza a golyókat, és további 6-7 percig főzzük a mártásban, amíg teljesen át nem sülnek.
- Friss, aprított korianderrel, mentával és morzsolt feta sajttal tálaljuk. Köretnek pedig mehet hozzá kuszkusz.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés ideje: 12 perc
- Receptkönyvben: 100
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 3998
- Feltöltés dátuma: 2018. június 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Dávid
350 recept
A harissa, az észak-afrikai konyhák fűszeres, fokhagymás és kellemesen csípős chilipasztája, amellyel az autentikus ételek mellett számtalan más fogást is egy csapásra életre kelthetünk. Akkor sem kell aggódni, ha éppen nem lapul egy üveggel a kamrapolcon, hiszen egyszerűen elkészíthetjük mi magunk is.